TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.4.2020.
Idealna torta kojom ćete počastiti porodicu tijekom cozy druženja doma, ali će se i odlično uklopiti u scenarij vaše poslijepodnevne pauze uz omiljeni napitak.
Ako vas je osvojila činjenica da se ne peče, veselit će vas i da se jednostavno priprema uz pomoć par namirnica koje se kriju u vašoj ostavi.
Donosimo vam recept za finu, sočnu, proljetnu tortu koja sadrži kombinaciji povrća, orašastih plodova i voća.
Umjesto brazilskih oraha možete koristiti bademe, lješnjake ili neke druge, po vašem izboru, orašaste plodove.
Svakako vas pozivamo da fotografije vaše domaće torte od mrkve podijelite s nama uz hashtag #DoYouBONJOUR.
Za recept prelistajte dalje.
Foto: minimalistbaker.com
SASTOJCI:
Glazura (ukoliko želite):
Biskvit:
PRIPREMA:
Ako pravite glazuru, potopite indijske orahe u vruću vodu trideset minuta do jedan sat. Zatim ih isperite i ocijedite. Dodajte u blender zajedno sa kokosovim mlijekom/vrhnjem, limunovim sokom, javorovim sirupom, vanilijom i miješajte.
Nakon što dobijete ujednačenu smjesu, prebacite ju u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak da se ohladi.
Naribajte mrkvu. U blenderu miješajte datule dok se ne formira kuglica, a zatim je izvadite.
U blender dodajte orahe, vaniliju, sol i začine. Miješajte nekoliko minuta, a zatim dodajte datulje i sjeckanu mrkvu i blendajte dok se ne sjedini. Pazite da na vrijeme miksanja jer vam treba gusto tijesto, a ne kaša.
Foto: minimalistbaker.com
Prebacite smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte kokosovo brašno, grožđice i promiješajte da se sjedine. Lagano izmiješajte. Uzmite dublju posudu veličine 20x20cm i na dno stavite papir za pečenje.
Zatim dodajte smjesu za kolač i rasporedite ju ravnomjerno. Upotrijebite čašu kako biste poravnali smjesu s dnom posude.
Glazuru izlijte, stavite tortu u hladnjak na tri sata ili dok glazura ne postane čvrsta na dodir.
Foto: minimalistbaker.com
Kad je torta spremna za posluživanje, vrh ukrasite orasima te izrežite i uživajte.
Foto: minimalistbaker.com
Za još ukusnih slastica posjetite web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: minimalistbaker.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Ako još niste bili u City Viewu, sada je pravo vrijeme da usporite i poklonite sebi jutro s okusom i pogledom za pamćenje.
Na adresi Alifakovac 29, tik iznad starog jezgra Sarajeva, smjestio se City View brunch & coffee restoran koji nije samo dobio ime po pogledu, već ga i opravdava svakim detaljem.
Ipak, ono što vas zadrži nije samo panorama, već atmosfera koja vas poziva da stanete, udahnete i istinski uživate.
Mjesto gdje brunch nije trend, već ritual
U užurbanom ritmu svakodnevice, City View nudi savršenu pauzu. Ovdje brunch nije rezerviran samo za vikende, već za svaki dan kada želite da vam doručak postane najljepši dio dana.
Jedno od jela koje se posebno ističe je Chick ‘n Dip: sočna piletina marinirana u aromatičnom curryju, domaći humus, svježi tzatziki i hrskavi somun za savršen balans okusa i tekstura.
Kafa, matcha i eliksiri
Iako kuhinja radi do 16h, City View ostaje otvoren do 23h, idealno ako želite večernju dozu matcha napitka, hladno cijeđenog soka ili domaćeg deserta.
Posebno izdvajamo matchu u tri varijante: s jagodom, s vanilijom ili u svojoj čistoj formi, za prave zaljubljenike. Tu su i ledene kafe s medom, karamelom ili klasičnim espressom, kao i eliksiri koji podižu energiju, poput Ginger Gaie, kombinacije đumbira, limuna, jabuke, špinata i celera, osmišljene da osvježi tijelo i razbudi dan.
Foto: @divaisback
Interijer kao iz časopisa, ali s dušom Sarajeva
City View je prostor u kojem se estetika i udobnost susreću. Tonovi drveta, teksture prirodnih materijala i veliki prozori stvaraju ambijent u kojem poželite ostati duže. Sve je pažljivo birano od dekora do muzike u pozadini.
A onda , pogled. Cijeli grad se prostire ispred vas: Baščaršija, Vijećnica, minareti i krovovi, šume iznad Vratnika. Ovdje kafa ima poseban ukus upravo zbog pogleda koji oduzima dah.
Foto: @cityviewsarajevo
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!