TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.4.2020.
Idealna torta kojom ćete počastiti porodicu tijekom cozy druženja doma, ali će se i odlično uklopiti u scenarij vaše poslijepodnevne pauze uz omiljeni napitak.
Ako vas je osvojila činjenica da se ne peče, veselit će vas i da se jednostavno priprema uz pomoć par namirnica koje se kriju u vašoj ostavi.
Donosimo vam recept za finu, sočnu, proljetnu tortu koja sadrži kombinaciji povrća, orašastih plodova i voća.
Umjesto brazilskih oraha možete koristiti bademe, lješnjake ili neke druge, po vašem izboru, orašaste plodove.
Svakako vas pozivamo da fotografije vaše domaće torte od mrkve podijelite s nama uz hashtag #DoYouBONJOUR.
Za recept prelistajte dalje.
Foto: minimalistbaker.com
SASTOJCI:
Glazura (ukoliko želite):
Biskvit:
PRIPREMA:
Ako pravite glazuru, potopite indijske orahe u vruću vodu trideset minuta do jedan sat. Zatim ih isperite i ocijedite. Dodajte u blender zajedno sa kokosovim mlijekom/vrhnjem, limunovim sokom, javorovim sirupom, vanilijom i miješajte.
Nakon što dobijete ujednačenu smjesu, prebacite ju u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak da se ohladi.
Naribajte mrkvu. U blenderu miješajte datule dok se ne formira kuglica, a zatim je izvadite.
U blender dodajte orahe, vaniliju, sol i začine. Miješajte nekoliko minuta, a zatim dodajte datulje i sjeckanu mrkvu i blendajte dok se ne sjedini. Pazite da na vrijeme miksanja jer vam treba gusto tijesto, a ne kaša.
Foto: minimalistbaker.com
Prebacite smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte kokosovo brašno, grožđice i promiješajte da se sjedine. Lagano izmiješajte. Uzmite dublju posudu veličine 20x20cm i na dno stavite papir za pečenje.
Zatim dodajte smjesu za kolač i rasporedite ju ravnomjerno. Upotrijebite čašu kako biste poravnali smjesu s dnom posude.
Glazuru izlijte, stavite tortu u hladnjak na tri sata ili dok glazura ne postane čvrsta na dodir.
Foto: minimalistbaker.com
Kad je torta spremna za posluživanje, vrh ukrasite orasima te izrežite i uživajte.
Foto: minimalistbaker.com
Za još ukusnih slastica posjetite web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: minimalistbaker.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Znate li onaj komad nakita koji vam ne treba da biste izgledali dobro, ali kada ga stavite, sve odjednom dobije neku posebnu dozu šarma? Upravo takav je sat o kojem danas pišemo: suptilan, klasičan i s pravom dozom sofisticiranosti koja elegantno šapuće.
Zlatni okvir, minimalistički brojčanik i kožni kaiš u crnoj boji je kombinacija koja podsjeća na old money estetiku, onu nenametljivu luksuznu kakvu viđamo na damama koje su uvijek besprijekorno dotjerane, ali nikad da je primjetan prevelik trud oko toga.
Ovaj sat kao da je izvučen iz ormara jedne francuske ikone stila, negdje između vintage torbice i kašmirskog kaputa.
Njegova pravougaona forma daje mu notu retro šarma, savršeno balansirajući između modernog minimalizma i klasične elegancije. Nema suvišnih detalja, nema previše ukrasa... samo vi i vaš osjećaj za stil. Idealno pristaje uz oversized blejzer, bijelu košulju ili čak jednostavan džemper jer mu je najveći adut upravo ta nenametljiva svestranost.
Ako ste u potrazi za satom koji će vam godinama biti modni oslonac, a da pritom ne izlazi iz mode, upravo ste ga pronašli. Ovaj model ne prati trendove, on ih nadživljava. A vi? Samo ga stavite na ruku i pustite da priča priču o vašem besprijekornom stilu.
* * *
Naslovna fotografija: @stineehonore
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!