Recept za ukusnu tortu od mrkve koja se ne peče - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za ukusnu tortu od mrkve koja se ne peče

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
26.4.2020.

Idealna torta kojom ćete počastiti porodicu tijekom cozy druženja doma, ali će se i odlično uklopiti u scenarij vaše poslijepodnevne pauze uz omiljeni napitak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas je osvojila činjenica da se ne peče, veselit će vas i da se jednostavno priprema uz pomoć par namirnica koje se kriju u vašoj ostavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo vam recept za finu, sočnu, proljetnu tortu koja sadrži kombinaciji povrća, orašastih plodova i voća. 
Umjesto brazilskih oraha možete koristiti bademe, lješnjake ili neke druge, po vašem izboru, orašaste plodove.
Svakako vas pozivamo da fotografije vaše domaće torte od mrkve podijelite s nama uz hashtag #DoYouBONJOUR.
Za recept prelistajte dalje.

Foto: minimalistbaker.com

SASTOJCI:

Glazura (ukoliko želite):

  • 1 1/4 šalice indijskih oraha
  • 1/2 šalice kokosovog vrhnja ili kokosovog mlijeka 
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Biskvit: 

  • 2 šalice sitno isjeckane mrkve
  • 2 šalice očišćenih datulja 
  • 2 1/2 šalice oraha
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice morske soli
  • 1 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 3/4 žličice naribanog đumbira
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1/2 šalice kokosovog brašna (ili brašno od badema)
  • 1/4 šalice grožđica

PRIPREMA:

Ako pravite glazuru, potopite indijske orahe u vruću vodu trideset minuta do jedan sat. Zatim ih isperite i ocijedite. Dodajte u blender zajedno sa kokosovim mlijekom/vrhnjem, limunovim sokom, javorovim sirupom, vanilijom i miješajte.
Nakon što dobijete ujednačenu smjesu, prebacite ju u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak da se ohladi.
Naribajte mrkvu. U blenderu miješajte datule dok se ne formira kuglica, a zatim je izvadite.
U blender dodajte orahe, vaniliju, sol i začine. Miješajte nekoliko minuta, a zatim dodajte datulje i sjeckanu mrkvu i blendajte dok se ne sjedini. Pazite da na vrijeme miksanja jer vam treba gusto tijesto, a ne kaša.

Foto: minimalistbaker.com

Prebacite smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte kokosovo brašno, grožđice i promiješajte da se sjedine. Lagano izmiješajte. Uzmite dublju posudu veličine 20x20cm i na dno stavite papir za pečenje.
Zatim dodajte smjesu za kolač i rasporedite ju ravnomjerno. Upotrijebite čašu kako biste poravnali smjesu s dnom posude. 
Glazuru izlijte, stavite tortu u hladnjak na tri sata ili dok glazura ne postane čvrsta na dodir.

Foto: minimalistbaker.com

Kad je torta spremna za posluživanje, vrh ukrasite orasima te izrežite i uživajte.

Foto: minimalistbaker.com

Za još ukusnih slastica posjetite web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija:  minimalistbaker.com
Tekst: BONJOUR.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno