TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 24.4.2020.

Idealna torta kojom ćete počastiti porodicu tijekom cozy druženja doma, ali će se i odlično uklopiti u scenarij vaše poslijepodnevne pauze uz omiljeni napitak. 

Ako vas je osvojila činjenica da se ne peče, veselit će vas i da se jednostavno priprema uz pomoć par namirnica koje se kriju u vašoj ostavi.

Donosimo vam recept za finu, sočnu, proljetnu tortu koja sadrži kombinaciji povrća, orašastih plodova i voća. 
Umjesto brazilskih oraha možete koristiti bademe, lješnjake ili neke druge, po vašem izboru, orašaste plodove.
Svakako vas pozivamo da fotografije vaše domaće torte od mrkve podijelite s nama uz hashtag #DoYouBONJOUR.
Za recept prelistajte dalje.

Foto: minimalistbaker.com

SASTOJCI:

Glazura (ukoliko želite):

  • 1 1/4 šalice indijskih oraha
  • 1/2 šalice kokosovog vrhnja ili kokosovog mlijeka 
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Biskvit: 

  • 2 šalice sitno isjeckane mrkve
  • 2 šalice očišćenih datulja 
  • 2 1/2 šalice oraha
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice morske soli
  • 1 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 3/4 žličice naribanog đumbira
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1/2 šalice kokosovog brašna (ili brašno od badema)
  • 1/4 šalice grožđica

PRIPREMA:

Ako pravite glazuru, potopite indijske orahe u vruću vodu trideset minuta do jedan sat. Zatim ih isperite i ocijedite. Dodajte u blender zajedno sa kokosovim mlijekom/vrhnjem, limunovim sokom, javorovim sirupom, vanilijom i miješajte.
Nakon što dobijete ujednačenu smjesu, prebacite ju u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak da se ohladi.
Naribajte mrkvu. U blenderu miješajte datule dok se ne formira kuglica, a zatim je izvadite.
U blender dodajte orahe, vaniliju, sol i začine. Miješajte nekoliko minuta, a zatim dodajte datulje i sjeckanu mrkvu i blendajte dok se ne sjedini. Pazite da na vrijeme miksanja jer vam treba gusto tijesto, a ne kaša.

Foto: minimalistbaker.com

Prebacite smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte kokosovo brašno, grožđice i promiješajte da se sjedine. Lagano izmiješajte. Uzmite dublju posudu veličine 20x20cm i na dno stavite papir za pečenje.
Zatim dodajte smjesu za kolač i rasporedite ju ravnomjerno. Upotrijebite čašu kako biste poravnali smjesu s dnom posude. 
Glazuru izlijte, stavite tortu u hladnjak na tri sata ili dok glazura ne postane čvrsta na dodir.

Foto: minimalistbaker.com

Kad je torta spremna za posluživanje, vrh ukrasite orasima te izrežite i uživajte.

Foto: minimalistbaker.com

Za još ukusnih slastica posjetite web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija:  minimalistbaker.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja

TEKST: Ada Ćeremida

Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja

Ako još niste bili u City Viewu, sada je pravo vrijeme da usporite i poklonite sebi jutro s okusom i pogledom za pamćenje.

Na adresi Alifakovac 29, tik iznad starog jezgra Sarajeva, smjestio se City View brunch & coffee restoran koji nije samo dobio ime po pogledu, već ga i opravdava svakim detaljem.

Ipak, ono što vas zadrži nije samo panorama, već atmosfera koja vas poziva da stanete, udahnete i istinski uživate.


bonjour_ba_city_view_011
 



Mjesto gdje brunch nije trend, već ritual

U užurbanom ritmu svakodnevice, City View nudi savršenu pauzu. Ovdje brunch nije rezerviran samo za vikende, već za svaki dan kada želite da vam doručak postane najljepši dio dana.

Jedno od jela koje se posebno ističe je Chick ‘n Dip: sočna piletina marinirana u aromatičnom curryju, domaći humus, svježi tzatziki i hrskavi somun za savršen balans okusa i tekstura. 


bonjour_ba_city_view_03

bonjour_ba_city_view_014

bonjour_ba_city_view_015


Kafa, matcha i eliksiri

Iako kuhinja radi do 16h, City View ostaje otvoren do 23h, idealno ako želite večernju dozu matcha napitka, hladno cijeđenog soka ili domaćeg deserta.

Posebno izdvajamo matchu u tri varijante: s jagodom, s vanilijom ili u svojoj čistoj formi, za prave zaljubljenike. Tu su i ledene kafe s medom, karamelom ili klasičnim espressom, kao i eliksiri koji podižu energiju, poput Ginger Gaie, kombinacije đumbira, limuna, jabuke, špinata i celera, osmišljene da osvježi tijelo i razbudi dan.


bonjour_ba_city_view_09

Foto: @divaisback


bonjour_ba_city_view_010

bonjour_ba_city_view_013


Interijer kao iz časopisa, ali s dušom Sarajeva

City View je prostor u kojem se estetika i udobnost susreću. Tonovi drveta, teksture prirodnih materijala i veliki prozori stvaraju ambijent u kojem poželite ostati duže. Sve je pažljivo birano od dekora do muzike u pozadini.


bonjour_ba_city_view_05

bonjour_ba_city_view_04


A onda , pogled. Cijeli grad se prostire ispred vas: Baščaršija, Vijećnica, minareti i krovovi, šume iznad Vratnika. Ovdje kafa ima poseban ukus upravo zbog pogleda koji oduzima dah.


bonjour_ba_city_view_06

Foto: @cityviewsarajevo  
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!