TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.5.2020.

Kada se vozite ruralnim i planinskim dijelovima Bosne i Hercegovine sredinom 5. i 6.mjeseca, nemoguće je propustiti divne cvasti prijatnog mirisa bijelog cvijeća koji proviruju iz grmlje, a čiji sitni nježni cvjetovi šire slatki opojni miris koji najavljuje početak ljeta.

Sok od zove ili bazge, cvijeća za koje se vjerovalo da u njenim krošnjama žive vile, je sok djetinjstva koji oponaša slatkoću uspomena.

Prije recepta za ukusni sok od bazge koji će biti idealno društvo za tople ljetne dane, donosimo vam korisne informacije kada i gdje možete ubrati bazgu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Натуральное мыло и косметика (@soulbathroom) on

KADA BRATI BAZGU?

Maj je period kada zova cvjeta, a najbolje vrijeme za sakupljanje bazge za uporabu u receptima je kasno ujutro na sunčan dan. Do tog trenutka rose se osušila, a cvjetovi su već izloženi suncu nekoliko sati. Izbjegavajte zagađene predjele, pazeći da sakupljate cvijeće samo od grmlja koji raste daleko od prometnih cesta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marlene Høyer Foodblogger (@marlene_hoyer) on

RECEPT ZA SOK OD ZOVE

SASTOJCI:

  • 40 do 50 velikih cvjetova bazge
  • 16 šolja vode
  • 16 šolja šećera
  • 2 do 3 supene žlice limunske kiseline (limuntos)
  • 1 limun

PRIPREMA:

Cvjetove bazge ubacite u veliku zdjelu, prelijte sa šesnaest čaša vode i ostavite dvadeset četiri sata.
Narednog dana dodajte šesnaest čaša šećera i jednu supenu kašiku limuntosa u cvjetove sa vodom.
Ostavite dvadeset četiri sata, ali dobro promiješajte par puta u toku dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

Trećeg dana sok iscijedite kroz cjediljku u drugu posudu. Također, cvjetove bazge jako stisnite da iz njih iscijedite svu tekućinu. Bacite iskorištene cvjetove, dodajte preostali limuntos i iscijeđeni limun u sirup. Nakon što je cvijeće odradilo svoju čaroliju, probajte sirup da procijenite da li je omjer kiselosti i šećera po vašem ukusu.
Na osnovu toga, odlučite koliko limuntosa i limunovog soka još da dodate. Izmiješajte dobro i pustite da odstoji oko jedan sat.
Ugrijte rernu na 150°C, pripremite otprilike pet staklenih boca od jedan litar. Isperite ih dobro, posušite, položite na pleh i ubacite u rernu da se dobro osuše oko petnaest minuta.
Pažljivo izvadite boce iz rerne i uspite sirup iz posude u njih dok su još zagrijane. Ovo će biti drugi put da presipate sirup pa ovaj put koristite gazu (ili cjediljku za čaj) za presipanje.
Ostavite boce na hladnom mjestu. Ovako pripremljen sok od bazge može trajati do nekoliko nedjelja ako ga držite na hladnom mjestu ili frižideru.
Pri posluživanju u čašu sipajte dvije do tri supene žlice sirupa, dodajte kriške limuna i  razblažiti s mineralnom ili običnom vodom.

SAVJET PLUS: Iako je uobičajeno da se sirup od bazge servira kao razblaženo piće, odlično će poslužiti i kao preliv preko sladoleda. Izvrsna ideja je i za ljetne zabave kada možete sirup pomiješajte sa šampanjcem u velikoj zdjeli, dodati malo narezanih jagoda i nekoliko listova metvice i uživati u savršenom ljetnom osvježenju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elma Čardaklija (@elmos__) on

***

Naslovna fotografija: vegetarianventures.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!