TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 15.10.2020.
Domaći churrosi sa cimetom i šećerom vrhunska su poslastica.
Izvana hrskavi, iznutra mekani sa okusom kojem niko ne može odoljeti, savršeni su za doručak uz šoljicu kave, ali i tokom dana uz #mljac umak od čokolade.
Foto: @cookingclassy
Ono što nas posebno oduševljava je činjenica da ih je lakše napraviti nego što smo mislili. Recept koji će vas nagovoriti da odmah odete do kuhinje pronašli smo ovdje, a mi vam ga donosimo u nastavku.
SASTOJCI:
PREMAZ:
Za premaz pomiješajte 1/2 šalice šećera i cimeta u tanjiru i stavite negdje pored.
Zagrijte malo više biljnog ulja u velikom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri na 180 stepeni. Dok se ulje zagrijava, pripremite tijesto.
Dodajte vodu, maslac, šećer i sol u veliku šerpu, pustite da proključa na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno, smanjite temperaturu na srednje i kuhajte neprestano miješajući dok se smjesa ne sjedini i postane glatka (nekoliko grudica u njoj je sasvim uredu).
Smjesu prebacite u veliku posudu za miješanje, pustite da se ohladi pet minuta.
Smjesi brašna dodajte vaniliju i jaje, a zatim odmah izmiješajte mikserom. Miješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka (isprva će se odvojiti, ali nastavite miješati da se sjedini).
Prebacite u slastičarsku vrećicu sa zaobljenim vrhom zvijezde. Ako nemate slastičarsku vrećicu i zvjezdasti nastavak, možete ih staviti u običnu vrećicu, odrezati vrh škarama i tako istiskivati u vruće ulje. Neka se prže dok ne porumene, oko dvije minute po strani. Prebacite ih zatim na papirnate ubruse da se kratko ohlade, a zatim premjestite u smjesu šećera i cimeta.
Ponovite postupak sa preostalim tijestom (prženje ne više od pet odjednom). Po želji poslužite toplo sa ukusnim, čokoladnim ganacheom ili sosom od karamele.
Buen provecho!
Foto: @cookingclassy
Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: @cookingclassy
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.
Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.
Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.
Prvi korak
Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.
Pečenje koje miriše na jesen
Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.
Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.
Tajna za lako guljenje
Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.
Kako ih čuvati
Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.
Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.
Foto: @chestnutaustralia
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!