TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 28.6.2018.
Ledena kava osvježavajući je napitak kojem se rado okrećemo u vrelim ljetnim danima, a posebice nam se dopada njena varijanta koja dolazi u obliku sladoleda koji je dodatno obogaćen i lješnjacima te kakaom. Za njegovu pripremu trebat će vam samo deset minuta, a razveselit će vas na subotnje jutro, biti odličan izbor za druženje s prijateljima na terasi, ali i biti odlična poslastic
Za pripremu ovog deserta bit će vam potrebno:
600ml slatkog vrhnja
kondenzirano mlijeko
2 čajne žlice espresso kave
¼ šalice kakao praha
½ šalice maslaca/namaza od lješnjaka
¼ šalice prženih i sitno nasjeckanih lješnjaka
Priprema:
Pomiješajte slatko vrhnje, espresso kavu i kakao te izmutite smjesu u mikseru na srednje jakoj brzini, 2-3 minute.
Jednu trećinu smjese uspite u duguljasti kalup te po njoj prelijte namaz od lješnjaka i pospite nasjeckane lješnjake. Ponavljajte postupak dok u potpunosti ne potrošite smjesu. Sladoled stavite u zamrzivač na najmanje šest sati prije konzumiranja i nakon toga uživajte u novom omiljenom okusu sladoleda.




Foto i recepet: eatloveeats.com
TEKST: Adelisa Mašić
Kupovne tortilje su praktične, ali domaće imaju onu posebnu teksturu i miris koji ne možeš kupiti.
U samo pola sata, od nekoliko osnovnih sastojaka, možeš napraviti mekane, elastične tortilje koje će svaku večeru pretvoriti u mali gastro ritual.
Savršene su uz piletinu, povrće, sir ili samo malo maslaca i začina, jer jednom kad ih napraviš, teško ćeš se vratiti kupovnim.
Trebat će ti:
- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 600 ml tople vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli
Kako ih pripremiti?
U velikoj zdjeli prosij brašno, dodaj so i prašak za pecivo, a zatim naizmjenično ulijevaj toplu vodu i ulje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Foto: @nicolesfoodbowls
Prekrij ga folijom i ostavi da odmori 30 minuta, taman dovoljno da napraviš kafu i upališ omiljenu playlistu.
Foto: @nicolesfoodbowls
Zatim otkidaj komade od oko 50 g, oblikuj u loptice i tanko razvaljaj. Odmah ih peci na suhoj, zagrijanoj tavi (bez ulja), po minutu-dvije sa svake strane, dok se ne pojave zlatne tačkice.
Foto: @nicolesfoodbowls
Rezultat? Mekoća koja miriše na domaće i savršeno se savija oko svakog zalogaja.
Bonjour savjet: Tortilje možeš zamrznuti, a kasnije ih samo kratko podgrijati na tavi. Ostaju iste kao svježe, možda čak i bolje.
Iako su gotove varijante praktične, ništa ne može zamijeniti miris toplog tijesta i osjećaj da si sve napravila samam uz samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje.
Foto: @jakjalubiejesc
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!