TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 28.6.2018.

    Ledena kava osvježavajući je napitak kojem se rado okrećemo u vrelim ljetnim danima, a posebice nam se dopada njena varijanta koja dolazi u obliku sladoleda koji je dodatno obogaćen i lješnjacima te kakaom. Za njegovu pripremu trebat će vam samo deset minuta, a razveselit će vas na subotnje jutro, biti odličan izbor za druženje s prijateljima na terasi, ali i biti odlična poslastic

Za pripremu ovog deserta bit će vam potrebno:

600ml slatkog vrhnja
​​kondenzirano mlijeko
2 čajne žlice espresso kave
¼ šalice kakao praha
½ šalice maslaca/namaza od lješnjaka
¼ šalice prženih i sitno nasjeckanih lješnjaka

Priprema:
Pomiješajte slatko vrhnje, espresso kavu i kakao te izmutite smjesu u mikseru na srednje jakoj brzini, 2-3 minute.
Jednu trećinu smjese uspite u duguljasti kalup te po njoj prelijte namaz od lješnjaka i pospite nasjeckane lješnjake. Ponavljajte postupak dok u potpunosti ne potrošite smjesu. Sladoled stavite u zamrzivač na najmanje šest sati prije konzumiranja i nakon toga uživajte u novom omiljenom okusu sladoleda.

No-Churn-Mocha-Ice-Cream-1-768x1152

 

No-Churn-Mocha-Ice-Cream-2-768x1152

No-Churn-Mocha-Ice-Cream-4-768x1152

No-Churn-Mocha-Ice-Cream-5-768x1152





Foto i recepet: eatloveeats.com 

 


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!