TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 25.8.2018.
I u ljetnim danima uživamo u pripremi ukusnih slastica koje, osim što razvesele naše nepce, nacrtaju osmijeh na lice i ostatku obitelji. Prednosti imaju raw kolači, koji se ne peku, pripremaju jednostavno i ne zahtijevaju druženje sa štednjakom. Limeta je osvježavajući odabir za ljetne dane, kokos budi najljepše uspomene, a u receptu koji izdvajamo u nastavku čine duet koji će uljepšati vikend d
Potrebni sastojci:
200 g keksa
60 g maslaca
20 g šećera u prahu
400 ml vrhnja za šlag
250 g krem sira
100 g kokosa
1 limeta
korica jednog limuna
Par pistacija
Priprema:
Usitnite kekse uz pomoć miksera, te spojite sa rastopljenim maslacem i šećerom u prahu. U kalup za pečenje stavite papir za pečenje, te ravnomjerno utisnite cijelu smjesu žlicom. Sir izmiksajte mikserom kako bi dobio kremastu teksturu te mu dodajte vrhnje za šlag, pazeći da vrhnje prilikom miksanja također ostane kremaste strukture. Dodajte smjesi prethodno narezanu koricu limuna, limete te sok jedne limete. Pomiješajte sa sirom i dodajte kokos.
Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Dodajte smjesu na podlogu i izravnajte. Ukrasite s naribanom koricom limuna i limete te malo pistacija. Dobar tek.

Foto: Pinterest, cloudykitchen.com
TEKST: Bonjour.ba - PR
Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma.

Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.
Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.

26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:
Moderni Mediteran: Riblji meni
Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.
- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom
- Predjelo: Crudo od brancina
- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun
- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče
- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom

Nordijski Ugođaj: Mesni meni
Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.
- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom
- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima
- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke
- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima
- Desert: Kolač od badema i kruške

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.

Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.
Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!