TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 25.7.2020.

Slastica koja najviše asocira na sunce i ljeto zasigurno je kremasti limun mousse kolač, a oduševit će vas činjenica da se priprema bez pečenja.

Ako planirate večeru za prijatelje, obitelj ili želite malo razmaziti sebe, ova kremasta citrus slatkoća zadovoljit će svako nepce. Priprema se vrlo lagano, većina sastojaka se obrađuje uz mikser, a voljet ćete i činjenicu što možete ovaj kolač staviti u hladnjak te u njemu uživati i tijekom radnog tjedna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M. Erna? (@studiobaked.e) on

Recept za ovu ukusnu limun mousse torticu otkrijte u nastavku.

LIMUN MOUSSE TORTICA by @studiobaked

SASTOJCI:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 100 g badema
  • 85 g istopljenog putera
  • 3 žlice mlijeka
  • 60 ml hladne vode
  • 10 g mljevene želatine
  • 360 g kristal šećera
  • 60 g ribane korice limuna
  • 180 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 6 cijelih jaja (sobne temperature)
  • 240 ml vrhnja za šlag
  • prstohvat soli

PRIPREMA:

Bademe krupnije isjeckajte i pomiješajte sa keksom i istopljenim puterom. Kad formirate jednoličnu smjesu dodajte žlicu po žlicu mlijeka i smjesu sipajte u kalup prečnika 22 cm.
Utisnite i poravnajte koru i ostavite u hladnjak dok pripremite mousse.

Želatinu pomiješajte sa četiri žlice hladne vode pa ostavite da odstoji deset minuta. Kada se želatina formira rastopite je na laganoj vatri stalno miješajući.

240 g šećera pomiješajte sa ribanom koricom limuna pa dobro promiješajte ili izmiksajte. Stavite u staklenu ili keramičku zdjelu žumanjke, šećer pomiješan sa ribanom koricom limuna, sok svježe iscijeđenog limuna i prstohvat soli pa dobro izmiksajte dok se svi sastojci ne povežu. Zdjelu stavite na posudu sa kipućom vodom pa na pari uz stalno miješanje, skuhajte smjesu sve dok se ne zgusne. Zdjelu sklonite sa pare, dodajte otopljenu želatinu pa miksajte petnaest minuta na najbržoj brzini dok smjesa ne postigne sobnu temperaturu.

Umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Kada su se bjelanjci formirali, dodajte žlicu po žlicu šećera pa nastavite miksati sve dok smjesa ne postane čvrsta. Vrhnje za šlag formirajte u čvrst snijeg pa dodajte žumanjcima. Na kraju, smjesi žumanjaka dodajte i bjelanjke, pazeći da ih lagano umiješate, a između svakog dodavanja smjesu dobro izmiksajte. Mousse dodajte na koru. Ukrasite po želji!

Bon apetit!

Za više ukusnih recepata posjetite Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: @studiobaked.e
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!