TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 25.7.2020.
Slastica koja najviše asocira na sunce i ljeto zasigurno je kremasti limun mousse kolač, a oduševit će vas činjenica da se priprema bez pečenja.
Ako planirate večeru za prijatelje, obitelj ili želite malo razmaziti sebe, ova kremasta citrus slatkoća zadovoljit će svako nepce. Priprema se vrlo lagano, većina sastojaka se obrađuje uz mikser, a voljet ćete i činjenicu što možete ovaj kolač staviti u hladnjak te u njemu uživati i tijekom radnog tjedna.
Recept za ovu ukusnu limun mousse torticu otkrijte u nastavku.
LIMUN MOUSSE TORTICA by @studiobaked
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Bademe krupnije isjeckajte i pomiješajte sa keksom i istopljenim puterom. Kad formirate jednoličnu smjesu dodajte žlicu po žlicu mlijeka i smjesu sipajte u kalup prečnika 22 cm.
Utisnite i poravnajte koru i ostavite u hladnjak dok pripremite mousse.
Želatinu pomiješajte sa četiri žlice hladne vode pa ostavite da odstoji deset minuta. Kada se želatina formira rastopite je na laganoj vatri stalno miješajući.
240 g šećera pomiješajte sa ribanom koricom limuna pa dobro promiješajte ili izmiksajte. Stavite u staklenu ili keramičku zdjelu žumanjke, šećer pomiješan sa ribanom koricom limuna, sok svježe iscijeđenog limuna i prstohvat soli pa dobro izmiksajte dok se svi sastojci ne povežu. Zdjelu stavite na posudu sa kipućom vodom pa na pari uz stalno miješanje, skuhajte smjesu sve dok se ne zgusne. Zdjelu sklonite sa pare, dodajte otopljenu želatinu pa miksajte petnaest minuta na najbržoj brzini dok smjesa ne postigne sobnu temperaturu.
Umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Kada su se bjelanjci formirali, dodajte žlicu po žlicu šećera pa nastavite miksati sve dok smjesa ne postane čvrsta. Vrhnje za šlag formirajte u čvrst snijeg pa dodajte žumanjcima. Na kraju, smjesi žumanjaka dodajte i bjelanjke, pazeći da ih lagano umiješate, a između svakog dodavanja smjesu dobro izmiksajte. Mousse dodajte na koru. Ukrasite po želji!
Bon apetit!
Za više ukusnih recepata posjetite Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: @studiobaked.e
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!