Recept za neodoljivo kremasti, čokoladni, hladni smoothie od kave - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za neodoljivo kremasti, čokoladni, hladni smoothie od kave

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
7.6.2020.

U potrazi za jednostavnim načinom uživanja u hladnom pripravku koji će nas osvježiti tokom ljeta, pronašli smo smoothie sa samo pet sastojaka koji ima prirodni zaslađivač, a koji podsjeća na mliječni kolač od čokoladne kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je savršen popodnevni zalogaj, zdravija varijanta deserta ili pak zaslužena nagrada za nepce nakon posla. Kava uvijek zauzima posebno mjesto u našim trenucima odmaranja, a oduševit će vas činjenica da smo našli recept koji ima dva sastojka potrebna za sreću– kavu i čokoladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema je jednostavna, a vjerujemo da će ovaj smoothie koji smo pronašli na blogu Minimalist baker osigurati lijep početak vašeg dana ili upotpuniti vikend druženja sa prijateljicama doma.

SASTOJCI:

  • 160 ml kokosovog mlijeka smrznutog u kockice leda
  • 120 ml hladne kave
  • 1 mala zrela banana, prethodno oguljena, narezana i smrznuta
  • 5-6 kockica leda kokosovog mlijeka
  • 1 ½ žličica kakao praha
  • 1-2 kašike javorovog sirupa (ili drugog zaslađivač po ukusu)

Foto: minimalistbaker.com

PRIPREMA:

Dan prije:

Kokosovo mlijeka izlite u posudu za led i zamrznite otprilike oko šest sati ili preko noći. Također budite sigurni da ogulite, tanko narežete i zamrznete bananu na limu za pečenje noć prije. Pripremite i hladnu kavu dan ranije. Pokrijte i stavite u hladnjak dvanaest sati ili preko noći.

Foto: minimalistbaker.com

Dan pripreme:

Sutradan kafu procijedite kroz filter za kavu ili vrlo sitno sito. Da biste pripremili smoothie, dodajte hladnu kavu, smrznutu bananu, kokosove ledene kockice, kakao prah i javorov sirup (započnite s manjom količinom i dodajite po želji) u blenderu i mikasajte pri velikoj brzini.

Foto: minimalistbaker.com

Smjesu miješajte dok ne postane kremasta i glatka, dodajući još kave ili kokosovog mlijeka ako je smjesa previše gusta, pazeći da ne stavite previše. Probajte smjesu i prilagodite aromu po potrebi dodajući još javorovog sirupa za slatkoću, kave za jači okus, kokosovih kockica leda za gušće, kremastije teksture ili kakao praha za jači čokoladni okus. Servirajte sa komadićima čokolade i uživajte u kremastoj fantaziji okusa.

Foto: minimalistbaker.com

Za još ukusnih recepata posjetite web stranicu ili Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: minimalistbaker.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno