TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 3.6.2020.

U potrazi za jednostavnim načinom uživanja u hladnom pripravku koji će nas osvježiti tokom ljeta, pronašli smo smoothie sa samo pet sastojaka koji ima prirodni zaslađivač, a koji podsjeća na mliječni kolač od čokoladne kave.

To je savršen popodnevni zalogaj, zdravija varijanta deserta ili pak zaslužena nagrada za nepce nakon posla. Kava uvijek zauzima posebno mjesto u našim trenucima odmaranja, a oduševit će vas činjenica da smo našli recept koji ima dva sastojka potrebna za sreću– kavu i čokoladu.

Priprema je jednostavna, a vjerujemo da će ovaj smoothie koji smo pronašli na blogu Minimalist baker osigurati lijep početak vašeg dana ili upotpuniti vikend druženja sa prijateljicama doma.

SASTOJCI:

  • 160 ml kokosovog mlijeka smrznutog u kockice leda
  • 120 ml hladne kave
  • 1 mala zrela banana, prethodno oguljena, narezana i smrznuta
  • 5-6 kockica leda kokosovog mlijeka
  • 1 ½ žličica kakao praha
  • 1-2 kašike javorovog sirupa (ili drugog zaslađivač po ukusu)

Foto: minimalistbaker.com

PRIPREMA:

Dan prije:

Kokosovo mlijeka izlite u posudu za led i zamrznite otprilike oko šest sati ili preko noći. Također budite sigurni da ogulite, tanko narežete i zamrznete bananu na limu za pečenje noć prije. Pripremite i hladnu kavu dan ranije. Pokrijte i stavite u hladnjak dvanaest sati ili preko noći.

Foto: minimalistbaker.com

Dan pripreme:

Sutradan kafu procijedite kroz filter za kavu ili vrlo sitno sito. Da biste pripremili smoothie, dodajte hladnu kavu, smrznutu bananu, kokosove ledene kockice, kakao prah i javorov sirup (započnite s manjom količinom i dodajite po želji) u blenderu i mikasajte pri velikoj brzini.

Foto: minimalistbaker.com

Smjesu miješajte dok ne postane kremasta i glatka, dodajući još kave ili kokosovog mlijeka ako je smjesa previše gusta, pazeći da ne stavite previše. Probajte smjesu i prilagodite aromu po potrebi dodajući još javorovog sirupa za slatkoću, kave za jači okus, kokosovih kockica leda za gušće, kremastije teksture ili kakao praha za jači čokoladni okus. Servirajte sa komadićima čokolade i uživajte u kremastoj fantaziji okusa.

Foto: minimalistbaker.com

Za još ukusnih recepata posjetite web stranicu ili Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: minimalistbaker.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ? Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ?

Baščaršija zna imati svoja pravila koja se ne pišu, ali se žive. Jedno od njih, koje svi koji dolaze odavno znaju, glasi: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije... opet se vrati.

A tu negdje, među kamenim ulicama, čini se da je dodano još jedno pravilo… sasvim tiho, bez velikih riječi: Ko baklavu iz Baklava Dućana ne proba, kao da nije ni prošao.

 

baščaršija_ljeti_baklava_2_bonjour_ba
 

Ne treba vam velika tabla ni miris koji se osjeti pola ulice dalje. Dovoljno je da pogledate izlog: crvene kutije, zlatna slova i unutra složene baklave, tanane kore, sirup koji se sjaji taman koliko treba.

 

baščaršija_ljeti_baklava_bonjour_ba
 

Jedna ulica, jedan sto, jedan zalogaj

Pred dućanom drveni sto i dvije-tri stolice s ćilim motivom. Tu sjednu oni što ne vole jesti baklavu s nogu i oni koji znaju da dobra baklava traži čašu vode pored i da je najbolje pojesti je polako, u sjeni tende, gledajući kako Baščaršija živi.


baščršija_ljeti_bonjour_ba
 

Na kutiji piše: 100% tradicionalno, ručno rađeno, vrhunski kvalitet, autentično. I stvarno je tako. Ovdje nema varanja. “Nema folova." - što bi rekli lokalci. Samo čista priča o tome kako se baklava pravi kad je ne praviš zato što moraš, nego zato što želiš da ostane upamćena.

 

baščaršija_ljeti_baklava_1_bonjour_ba
 

Dok sjedite ispred Baklava Dućana, čini se da sve drugo stane. Negdje iz ulice dopire glas Amire Medunjanin, sevdalinka u pozadini kao tiha pratnja. Miriše agda iz izloga, slatko, ali ne prejako.

Baklava je ritam Sarajeva. Pod zubima komadići: taman kako treba… pola orah mljeven, pola nasjeckan, da se osjeti. Ni premekano, ni pregrubo. Isto kao i Sarajevo samo: slatko kao agda, slojevito, s mekanim i grubim trenucima.

 

baščaršija_ljeti_baklava_6_bonjour_ba (1)
 

Nekad vas uhvati miris, nekad zvuk sevdalinke u prolazu, nekad okus, ali uvijek ostane isto. Ko jednom to osjeti, uvijek će znati gdje da se vrati.

Za kraj ne morate ponijeti kutiju, ali bi bilo šteta da ne uzmete bar jednu

Sarajevo ima puno baklava, ali ova ima nešto što se ne može zapakovat: onu pravu mjeru starog zanata, mirnog tempa i okusa koji se pamti.

 

Foto: Bonjour.ba produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!