TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 23.6.2020.

Ovaj lagani cheesecake od kikiriki putera i kore od čokoladnih kolačića je apsolutno savršenstvo okusa u kojem će uživati cijela obitelj.

Kremasto punjenje od kikiriki putera je slatko i slano, ali baš dovoljna uvertira da pahuljasti šlag se savršeno uklopi u čokoladnu koru.

Foto: crazyforcrust.com

Osim što ćete ga doslovno spremiti unutar dvadesetak minuta, ne zahtjeva pečenje i možete ga pripraviti uz pomoć par namirnica. Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

SASTOJCI:

Kora:

  • 30 čokoladnih keksića sa punjenjem od kreme
  • 100 g rastopljenog maslaca

Punjenje:

  • 700 g krem ​​sira
  • 240 g kikiriki putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g slatkog vrhnja
  • Rastopljeni kikiriki puter i šlag za ukrašavanje po želji.

PRIPREMA:

Izmrvite čokoladne kolačiće i umiješajte rastopljeni maslac dok se sve ne sjedini. Smjesu nanesite i pritisnite na dno posude dimenzija 23 cm x 8 cm i ostavite da se ohladi.
Rukom ili mikserom umutite krem ​​sir koji je bio na sobnoj temperaturi i kikiriki puter da smjesa bude glatka, a zatim dodajte šećer u prahu dok ne postane kremasto.
Dodajte vaniliju i zatim polako dodajte slatko vrhnje dok miješate. Nakon što ste dobro izmiješali, rasporedite cheesecake u pripremljenu posudu.
Ohladite najmanje sat vremena u hladnjaku, a zatim prije posluživanja, ukrasite šlagom, istopljenim kikiriki puterom i uživajte u slatko slanoj fantaziji okusa.

 Foto: crazyforcrust.com

Sada je vaš red za širenje ljubavi prema slasticama.
Podijelite svoj omiljeni recept sa kikiriki puterom u komentarima na društvenim mrežama uz hashtag #DoYouBONJOUR i kliknite ovdje za još više ukusnih recepata.

***

Naslovna fotografija:  crazyforcrust.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!