TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 5.5.2020.

Kava je za mnoge omiljeni jutarnji ritual. S dolaskom toplijih dana, mnoge kavopije svoju omiljenu šalicu kave pripremaju u hladnijoj verziji.

Posebice je popularan affogato - talijanska poslastica koja je zapravo spoj kremastog sladoleda i pomalo jake, gorke kave. 

Spaja toplo/hladne okuse i dvije različite arome u gastro iskustvo kojem je teško odoljeti. 

Pronašli smo recept turske kuharice Refika Birgül koji u cijelu priču unosi i malo iznenađenje. Refika je odlučila klasični spoj začiniti hrskavim kolačićima, točnije puslicama.
Priprema je jednostavna i brza, a vjerujemo da će ova slastica biti najslađi početak vašeg dana. 


Sastojci:

1 šalica kave 
2 male puslice ili hrskavi keksi 
2 kugle sladoleda od vanilije

Priprema: 

Pripremite kavu u džezvi. Dok kava ključa, u šalicu stavite dvije kugle sladoleda za vaniliju. Ako nemate žlicu za sladoled, koristite običnu žlicu.
Skuhanu kavu prelijte preko sladoleda i na vrh dodajte izdrobljene puslice ili keksiće s maslacem. Konzumirajte odmah. Affogato će zadovoljiti vašu želju za slatkišem i kavom u jednom zalogaju.

Foto: piesandtacos.com

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!