Recept za kremasti i hrskavi Quiche sa rajčicama i špinatom
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETJednostavnom quiche receptu zaista možete dodati sve što želite - ostalo povrće, različite sireve ili začine - ali rajčica i špinat su, čini nam se, omiljeni način da se uživa u ovom predivnom francuskom obroku.
Točnije, quiche je francuski naziv za slanu pitu sa prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih, a ovaj quiche od rajčice i špinata možete poslužiti za brunch ili doručak uz pokoju salamu, kobasicu sa strane ili za ručak uz svježu zelenu salatu.
Quiche je također savršeno jelo za ponijeti na posao ili piknik jer vam ne trebaju tanjuri ili pribor za jelo.
Ono što posebno volimo kod ovog quicha je što se super lagano napravi za samo dvadesetak minuta praktičnog vremena.
Foto: platedcravings.com
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
SASTOJCI:
Tijesto:
- 250 g brašna
- 1 žličica soli
- 1 veliko jaje
- 115 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Fil:
- 5 velikih jaja
- 120 ml vrhnja
- 30 g pinjola (po želji)
- 280 g smrznutog nasjeckanog špinata, odmrznutog i iscijeđenog
- 150 g izmrvljenog feta sira
- 200 g cherry rajčice
- pola žličice soli
- Biber
- Muškatni oraščić
- 2 žlice prezle
PRIPREMA:
Za tijesto: Pomiješajte brašno i sol. Dodajte jaje, hladni maslac i dvije žlice hladne vode. Rukama oblikujte glatko tijesto, zamotajte prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na trideset minuta (ili duže).
Za fil: Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Lagano podmažite uljem ili stavite papir za pečenje u posudu za quiche od 23 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, pinjole, odmrznuti i ocijeđeni špinat, vrhnje i izmrvljeni feta sir. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem ukoliko želite.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte ohlađeno prhko tijesto dok ne dobijete krug koji je malo veći od vaše posude za quiche. Posudu obložite tijestom, a zatim nekoliko puta izbockajte dno vilicom i po njoj pospite prezlu. Smjesu prelijte po kori i dobro rasporedite. Zatim u fil nježno utisnite cijele cherry rajčice. Pažljivo stavite u pećnicu i pecite pedeset minuta ili dok gornja strana ne porumeni i nadjev se ne stisne. Ako vaš quiche brzo potamni, prekrijte ga aluminijskom folijom.
Izvadite quiche iz pećnice i pustite ga da ohladi deset minuta prije posluživanja. U ovom receptu za quiche možete uživati dok su kriškice ili poslužiti sljedeći dan.
Foto: platedcravings.com
Bon appétit!
Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: platedcravings.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović