TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 15.9.2020.
Jednostavnom quiche receptu zaista možete dodati sve što želite - ostalo povrće, različite sireve ili začine - ali rajčica i špinat su, čini nam se, omiljeni način da se uživa u ovom predivnom francuskom obroku.
Točnije, quiche je francuski naziv za slanu pitu sa prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih, a ovaj quiche od rajčice i špinata možete poslužiti za brunch ili doručak uz pokoju salamu, kobasicu sa strane ili za ručak uz svježu zelenu salatu.
Quiche je također savršeno jelo za ponijeti na posao ili piknik jer vam ne trebaju tanjuri ili pribor za jelo.
Ono što posebno volimo kod ovog quicha je što se super lagano napravi za samo dvadesetak minuta praktičnog vremena.
Foto: platedcravings.com
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
SASTOJCI:
Tijesto:
Fil:
PRIPREMA:
Za tijesto: Pomiješajte brašno i sol. Dodajte jaje, hladni maslac i dvije žlice hladne vode. Rukama oblikujte glatko tijesto, zamotajte prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na trideset minuta (ili duže).
Za fil: Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Lagano podmažite uljem ili stavite papir za pečenje u posudu za quiche od 23 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, pinjole, odmrznuti i ocijeđeni špinat, vrhnje i izmrvljeni feta sir. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem ukoliko želite.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte ohlađeno prhko tijesto dok ne dobijete krug koji je malo veći od vaše posude za quiche. Posudu obložite tijestom, a zatim nekoliko puta izbockajte dno vilicom i po njoj pospite prezlu. Smjesu prelijte po kori i dobro rasporedite. Zatim u fil nježno utisnite cijele cherry rajčice. Pažljivo stavite u pećnicu i pecite pedeset minuta ili dok gornja strana ne porumeni i nadjev se ne stisne. Ako vaš quiche brzo potamni, prekrijte ga aluminijskom folijom.
Izvadite quiche iz pećnice i pustite ga da ohladi deset minuta prije posluživanja. U ovom receptu za quiche možete uživati dok su kriškice ili poslužiti sljedeći dan.
Foto: platedcravings.com
Bon appétit!
Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: platedcravings.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!