TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 15.9.2020.

Jednostavnom quiche receptu zaista možete dodati sve što želite - ostalo povrće, različite sireve ili začine - ali rajčica i špinat su, čini nam se, omiljeni način da se uživa u ovom predivnom francuskom obroku.

Točnije, quiche je francuski naziv za slanu pitu sa prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih, a ovaj quiche od rajčice i špinata možete poslužiti za brunch ili doručak uz pokoju salamu, kobasicu sa strane ili za ručak uz svježu zelenu salatu.

Quiche je također savršeno jelo za ponijeti na posao ili piknik jer vam ne trebaju tanjuri ili pribor za jelo.

Ono što posebno volimo kod ovog quicha je što se super lagano napravi za samo dvadesetak minuta praktičnog vremena.

Foto: platedcravings.com

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 250 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 veliko jaje
  • 115 g hladnog maslaca
  • 2 žlice hladne vode

Fil:

  • 5 velikih jaja
  • 120 ml vrhnja
  • 30 g pinjola (po želji)
  • 280 g smrznutog nasjeckanog špinata, odmrznutog i iscijeđenog
  • 150 g izmrvljenog feta sira
  • 200 g cherry rajčice
  • pola žličice soli
  • Biber
  • Muškatni oraščić
  • 2 žlice prezle

PRIPREMA:

Za tijesto: Pomiješajte brašno i sol. Dodajte jaje, hladni maslac i dvije žlice hladne vode. Rukama oblikujte glatko tijesto, zamotajte prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na trideset minuta (ili duže).

Za fil: Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Lagano podmažite uljem ili stavite papir za pečenje u posudu za quiche od 23 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, pinjole, odmrznuti i ocijeđeni špinat, vrhnje i izmrvljeni feta sir. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem ukoliko želite.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte ohlađeno prhko tijesto dok ne dobijete krug koji je malo veći od vaše posude za quiche. Posudu obložite tijestom, a zatim nekoliko puta izbockajte dno vilicom i po njoj pospite prezlu. Smjesu prelijte po kori i dobro rasporedite. Zatim u fil nježno utisnite cijele cherry rajčice. Pažljivo stavite u pećnicu i pecite pedeset minuta ili dok gornja strana ne porumeni i nadjev se ne stisne. Ako vaš quiche brzo potamni, prekrijte ga aluminijskom folijom.

Izvadite quiche iz pećnice i pustite ga da ohladi deset minuta prije posluživanja. U ovom receptu za quiche možete uživati dok su kriškice ili poslužiti sljedeći dan.

Foto: platedcravings.com

Bon appétit!

Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: platedcravings.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

FOTO: @platedcravings


Bonjour

Recept koji je zaludio društvene mreže: Meghanina svadbena torta koju sada svi prave!

TEKST: Ilda Lihić-Isović | FOTO: @danielmartin

Recept koji je zaludio društvene mreže: Meghanina svadbena torta koju sada svi prave! Recept koji je zaludio društvene mreže: Meghanina svadbena torta koju sada svi prave!

Neki dijelovi kraljevskih vjenčanja ostaju tajna, ali ne i desert.

 

U svojoj novoj Netflix seriji With Love, Meghan, vojvotkinja od Sussexa otkrila je recept za medenu limun tortu s malinama, jednostavniju verziju one koju su ona i princ Harry rezali na svom vjenčanju 2018. godine, ali podjednako ukusno.

Originalna torta, koju je kreirala Claire Ptak iz londonske slastičarne Violet Cakes, bila je kombinacija zove i limuna, obložena svilenkastom švicarskom beze kremom. Elegantna, lagana, drugačija od teških fondan - kreacija tipičnih za kraljevska vjenčanja. Verzija iz serije možda nije identična, ali nosi isti citrusni karakter, uz dodatak meda i malina.

 

Foto: @meghan

Recept za medenu limun tortu s malinama

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 ½ kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • ½ šolje meda
  • 1 šolja jogurta
  • ½ šolje biljnog ulja
  • 3 jaja
  • Sok i korica od 2 limuna
  • 1 šolja svježih malina

Priprema:

  1. Rernu zagrijati na 180°C, kalup (23 cm) podmazati i obložiti papirom za pečenje.
  2. U jednoj zdjeli izmiješati brašno, prašak za pecivo i so.
  3. U drugoj zdjeli umutiti šećer, med, jogurt, ulje i jaja. Dodati limunov sok i koricu.
  4. Suhe sastojke dodati u smjesu, lagano miješajući.
  5. Umiješati maline, pazeći da se ne zgnječe.
  6. Sipati smjesu u kalup i peći 40-45 minuta.
  7. Ohladiti, posuti šećerom u prahu ili premazati laganom glazurom.

Lagano kisela, prozračna i sa savršenom dozom slatkoće, ova torta može biti savršen izbor za moderne svadbene stolove.

Sudeći po društvenim mrežama, recept je već doživio pravu renesansu jer su feedovi puni verzija ove torte, od minimalističkih interpretacija do luksuznih svadbenih kreacija inspirisanih originalom.

 



Serija With Love, Meghan dobila je različite kritike, s nekima koji su je opisali kao "previše stiliziranu i bez radosti". Ipak, ne možemo poreći da nam je pružila priliku da zavirimo u Meghaninu strast prema kuhanju i podijelimo s nama recepte poput ovog. 
 

* * *
Naslovna fotografija: @danielmartin

FOTO: @danielmartin


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!