TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 5.11.2020.

U potrazi za slasticom koju je lagano napraviti, a da je pri tom osvježavajuća zavirili smo na Instagram profil domaće blogerice i pronašli savršen desert uz koji će miris cimeta zavladati našim osjetilima.

Točnije na Instagram profilu @mrvice_zdravlja pronašli smo recept za topli, sočni, voćni nadjev sa zlatnim, hrskavim preljevom koji je idealan #ComfortFood za kišni, jesenski dan, a činjenica da nije potrebna nikakva otmjena oprema je dodatan plus. Ne sumnjamo da će upravo ovaj crumble uskoro postaviti vaš omiljeni jer: (1) ima nevjerojatan okus; (2) nije pretjerano sladak; savršena ravnoteža slatkog i kiselkastog; (3) super je jednostavan za pripremu.

 

Preporučujemo ovaj desert uz šoljicu čaja, kave ili uz toplu čokoladu. #mljac

SASTOJCI:

  • 1 kg bobičastog voća – kupine, borovnice, maline*
  • 140 g kokosovog brašna (pravog brašna, ne ljuspica) + 1-2 supene žlice
  • 20 g mljevenog lana
  • 100 g mljevenih sjemenki suncokreta
  • 100 g badema (50 g mljevenih, 50 g krupno nasjeckanih)
  • 150 g putera
  • zaslađivač po želji
  • cimet
  • aroma vanilije
  • grčki jogurt
  • sok od limuna

*posuda je dosta velika, ako pravite u manjoj neće vam trebati ova količina, bitno je da se prekrije dno.

PRIPREMA:

Pomiješati voće sa zaslađivačem, cimetom i 1-2 žlice kokosovog brašna i prekriti dno vatrostalne posude. Otopiti puter i pomiješati sa svim suhim sastojcima, dodati zaslađivač, cimet i aromu vanilije, tako da se dobije smjesa koja se mrvi. Prekriti voće sa ovim mrvicama i posuti krupno nasjeckanim bademima. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata, dok se ne postigne zlatna boja, servirati toplo ili hladno sa preljevom od grčkog jogurta sa par kapi soka od limuna. Uživajte!

Foto: @mrvice_zdravlja

Ovaj ukusni recept sa nama je podijelila Asja Sirbubalo sa Instagram profila @mrvice_zdravlja gdje se krije još mnoštvo odličnih recepata.

***

Naslovna fotografija: @mrvice_zdravlja
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!