TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.11.2020.
U potrazi za slasticom koju je lagano napraviti, a da je pri tom osvježavajuća zavirili smo na Instagram profil domaće blogerice i pronašli savršen desert uz koji će miris cimeta zavladati našim osjetilima.
Točnije na Instagram profilu @mrvice_zdravlja pronašli smo recept za topli, sočni, voćni nadjev sa zlatnim, hrskavim preljevom koji je idealan #ComfortFood za kišni, jesenski dan, a činjenica da nije potrebna nikakva otmjena oprema je dodatan plus. Ne sumnjamo da će upravo ovaj crumble uskoro postaviti vaš omiljeni jer: (1) ima nevjerojatan okus; (2) nije pretjerano sladak; savršena ravnoteža slatkog i kiselkastog; (3) super je jednostavan za pripremu.
Preporučujemo ovaj desert uz šoljicu čaja, kave ili uz toplu čokoladu. #mljac
SASTOJCI:
*posuda je dosta velika, ako pravite u manjoj neće vam trebati ova količina, bitno je da se prekrije dno.
PRIPREMA:
Pomiješati voće sa zaslađivačem, cimetom i 1-2 žlice kokosovog brašna i prekriti dno vatrostalne posude. Otopiti puter i pomiješati sa svim suhim sastojcima, dodati zaslađivač, cimet i aromu vanilije, tako da se dobije smjesa koja se mrvi. Prekriti voće sa ovim mrvicama i posuti krupno nasjeckanim bademima. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata, dok se ne postigne zlatna boja, servirati toplo ili hladno sa preljevom od grčkog jogurta sa par kapi soka od limuna. Uživajte!
Foto: @mrvice_zdravlja
Ovaj ukusni recept sa nama je podijelila Asja Sirbubalo sa Instagram profila @mrvice_zdravlja gdje se krije još mnoštvo odličnih recepata.
***
Naslovna fotografija: @mrvice_zdravlja
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.
Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.
Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.
Prvi korak
Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.
Pečenje koje miriše na jesen
Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.
Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.
Tajna za lako guljenje
Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.
Kako ih čuvati
Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.
Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.
Foto: @chestnutaustralia
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!