TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 5.11.2020.

U potrazi za slasticom koju je lagano napraviti, a da je pri tom osvježavajuća zavirili smo na Instagram profil domaće blogerice i pronašli savršen desert uz koji će miris cimeta zavladati našim osjetilima.

Točnije na Instagram profilu @mrvice_zdravlja pronašli smo recept za topli, sočni, voćni nadjev sa zlatnim, hrskavim preljevom koji je idealan #ComfortFood za kišni, jesenski dan, a činjenica da nije potrebna nikakva otmjena oprema je dodatan plus. Ne sumnjamo da će upravo ovaj crumble uskoro postaviti vaš omiljeni jer: (1) ima nevjerojatan okus; (2) nije pretjerano sladak; savršena ravnoteža slatkog i kiselkastog; (3) super je jednostavan za pripremu.

 

Preporučujemo ovaj desert uz šoljicu čaja, kave ili uz toplu čokoladu. #mljac

SASTOJCI:

  • 1 kg bobičastog voća – kupine, borovnice, maline*
  • 140 g kokosovog brašna (pravog brašna, ne ljuspica) + 1-2 supene žlice
  • 20 g mljevenog lana
  • 100 g mljevenih sjemenki suncokreta
  • 100 g badema (50 g mljevenih, 50 g krupno nasjeckanih)
  • 150 g putera
  • zaslađivač po želji
  • cimet
  • aroma vanilije
  • grčki jogurt
  • sok od limuna

*posuda je dosta velika, ako pravite u manjoj neće vam trebati ova količina, bitno je da se prekrije dno.

PRIPREMA:

Pomiješati voće sa zaslađivačem, cimetom i 1-2 žlice kokosovog brašna i prekriti dno vatrostalne posude. Otopiti puter i pomiješati sa svim suhim sastojcima, dodati zaslađivač, cimet i aromu vanilije, tako da se dobije smjesa koja se mrvi. Prekriti voće sa ovim mrvicama i posuti krupno nasjeckanim bademima. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata, dok se ne postigne zlatna boja, servirati toplo ili hladno sa preljevom od grčkog jogurta sa par kapi soka od limuna. Uživajte!

Foto: @mrvice_zdravlja

Ovaj ukusni recept sa nama je podijelila Asja Sirbubalo sa Instagram profila @mrvice_zdravlja gdje se krije još mnoštvo odličnih recepata.

***

Naslovna fotografija: @mrvice_zdravlja
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!