Imamo recept za tiramisu s limunom koji će vas okusima teleportirati u Italiju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Imamo recept za tiramisu s limunom koji će vas okusima teleportirati u Italiju

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
25.6.2023.

Ako zavirimo na obalu Sredozemnog mora posebice u gradiće smještenih u Italiji, brzo ćemo shvatiti da limun ima posebno mjesto na gourmet sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Voćka posebnog osvježavajućeg, a po malo i gorkastog okusa zvijezda je prepoznatljivih specijaliteta jedne od napopularnijih kuhinja diljem svijeta. Počevši od lemon paste koja je prethodne godine oduševila društvene mreže, okusi limuna idealni su za osvježenje tradicionalnih slastica.

Tako je ovog puta našu pažnju ukrao kremasti tiramisu obogućen aromama limuna. Naime, ta kombinacija lagane kreme, biskvit kolačića kao i osvježavajućih okusa inspirirala je Lamiju Trešnjo Muharemi na kreiranje ove poslastice idealne za ovo doba u godini. Stoga u nastavku donosimo recept i način pripreme.

Sastojci:

Limun krema:

  • 150 g šećera
  • 100 ml limunovog soka
  • 50 ml vode
  • 3 jaja
  • 1 kašičica gustina


Krema:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 250 g maskarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  •  
  • + pakovanje piškota (24-30 piškota)
  • + 300 ml mlakog mlijeka






Priprema:

1. Prvo pripremiti limun kremu. Limunov sok, šećer i vodu staviti da se kuha na pari. Jaja i gustin posebno pomiješati. Kada se kristali šećera otope, pridružiti i jaja da se kuhaju na pari. Kuhati i konstantno miješati 6-9 minuta. Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim prekriti streč folijom i ostaviti u frižider.
2. Za kremu je potrebno sve sastojke miksati na najvećoj brzini oko 2 minute. Odložiti u frižider na nekih 15 minuta.
3. Kalup neka otprilike bude 20x30 cm, mada je tiramisu moguće slagati u bilo kakve posude.
4. Red piškota umočenih u toplo mlijeko, red maskarpone kreme, red limun kreme. Postupak ponoviti još jednom. Na kraju možete uzeti okrugli nastavak i dobiti taj klasični tiramisu izgled. Naribati malo korice limuna, odložiti u frižider, sačekati da se malo ohladi i uživati.


* * *
Naslovna fotografija: Lamija Trešnjo Muharemi

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno