TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 30.5.2023.
Ako zavirimo na obalu Sredozemnog mora posebice u gradiće smještenih u Italiji, brzo ćemo shvatiti da limun ima posebno mjesto na gourmet sceni.
Voćka posebnog osvježavajućeg, a po malo i gorkastog okusa zvijezda je prepoznatljivih specijaliteta jedne od napopularnijih kuhinja diljem svijeta. Počevši od lemon paste koja je prethodne godine oduševila društvene mreže, okusi limuna idealni su za osvježenje tradicionalnih slastica.
Tako je ovog puta našu pažnju ukrao kremasti tiramisu obogućen aromama limuna. Naime, ta kombinacija lagane kreme, biskvit kolačića kao i osvježavajućih okusa inspirirala je Lamiju Trešnjo Muharemi na kreiranje ove poslastice idealne za ovo doba u godini. Stoga u nastavku donosimo recept i način pripreme.
Sastojci:
Limun krema:
Krema:
Priprema:
1. Prvo pripremiti limun kremu. Limunov sok, šećer i vodu staviti da se kuha na pari. Jaja i gustin posebno pomiješati. Kada se kristali šećera otope, pridružiti i jaja da se kuhaju na pari. Kuhati i konstantno miješati 6-9 minuta. Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim prekriti streč folijom i ostaviti u frižider.
2. Za kremu je potrebno sve sastojke miksati na najvećoj brzini oko 2 minute. Odložiti u frižider na nekih 15 minuta.
3. Kalup neka otprilike bude 20x30 cm, mada je tiramisu moguće slagati u bilo kakve posude.
4. Red piškota umočenih u toplo mlijeko, red maskarpone kreme, red limun kreme. Postupak ponoviti još jednom. Na kraju možete uzeti okrugli nastavak i dobiti taj klasični tiramisu izgled. Naribati malo korice limuna, odložiti u frižider, sačekati da se malo ohladi i uživati.
* * *
Naslovna fotografija: Lamija Trešnjo Muharemi
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!