Bonjour.blagdanski recepti: Teletina s umakom od brusnica - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.blagdanski recepti: Teletina s umakom od brusnica

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
19.12.2023.

Teletina je sastojak koji se nerijetko smatra nezaobilaznim na blagdanskoj trpezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naročito volimo nijansu teletine kada se ispeče na pravi način, a miris koji donese u dom ostaje dugo zapamćen. Za našu seriju tekstova Bonjour.blagdanski recepti, food blogerica Belma Halilović je ponovno pronašla način kako da to tradicionalno i jednostavno jelo učini posebnim.

Ključni sastojak ovaj put je brusnica! Njen blago slatkast i kiselkast okus tvorit će savršen kontrast neutralnom okusu teletine. Umak preliven preko teletine zaokružit će ovo jelo i pretvoriti ga u slasnu, harmoničnu delikatesu.

Koliko god se sastojaka našlo na popisu, već znamo da ih sve ima gastro market Crvena jabuka. Dakle, spremni ste za testiranje već poznatih okusa spremljenih na novi način.

 

Teletina s umakom od brusnica




Sastojci

  • 4 teleća odreska
  • Sol i biber po želji
  • 2 kašike maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • 1 šalica umaka od brusnica (prethodno pripremljen)
  • Svježi peršin za posipanje




Sastojci za umak od brusnica
 

  • 2 šolje svježih ili smrznutih brusnica
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode
  • prstohvat soli
  • opcionalno korica limuna ili naranče





Priprema jela

Pripremite teletinu tako što ćete začiniti meso s obje strane soli i biberom.

Zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u tavi. Kad je tava dobro zagrijana, stavite odreske u tavu i pecite ih sa svake strane oko 3 - 4 minute ili dok ne dobiju lijepu smeđu boju.

Kad su odresci pečeni, maknite ih iz tave i stavite ih na tanjur te prekrijte folijom da ostanu topli.

U istu tavu u kojoj ste pekli odreske, ulijte pileći temeljac. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stružući dno tave kako biste dobili arome koje su se zadržale.

Dodajte umak od brusnice, smanjite vatru i pustite umak da se kuha 5 - 7 minuta ili dok se ne zgusne malo.

Vratite teleće odreske u tavu. Neka se sve zajedno krčka još 2 - 3 minute kako bi se svi okusi sjedinili.

Poslužite teletinu prelivenu umakom od brusnica, posipanu svježim peršinom za dodatnu aromu i dekoraciju.

 



Naša topla preporuka: čaša kuhanog vina koja će upotpuniti ove jedinstvene okuse i pričati najljepšu blagdansku priču.

 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci