TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 28.2.2023.
Duguljasti štapići prekriveni dodatkom soli mnoge prisjete na djetinjstvo kada smo rado između školskih sati uživali upravo u tim slankastim okusima.
Bez obzira uživate li ih jesti punjene određenim nadjevom ili pak preferirate klasičnu verziju, sigurni smo da su slanci odlična ideja za malu kulinarsku avanturu. Kako bismo se što prije mogli zaputiti u kuhinju u našoj Gourmet rubrici ugostili smo Nikolinu Bedarica koja nam je podijelila recept za slance baš poput onih iz omiljene pekarnice. Stoga u nastavku donosimo sastojke, ali i detaljan postupak koji ćete rado zabilježiti.
Tijesto:
Preljev :
Premaz:

Tijesto:
Od sastojka zzamijesiti glatko tijesto, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se diže jedan sat (ja znam raditi i navečer, držim 15 minuta na sobnoj temperaturi pa prebacim u hladnjak da mi je spremno za ujutro, jer se tijesto digne u hladnjaku).
Nakon što se tijesto diglo podijelite ga na 12 dijelova odnosno kuglica (oko 50g svaka). Svaku kuglicu premijesite i pokrijte krpom nek odmore 10-ak minuta, a zatim razvaljati svaku kuglicu u štapić. Razvlačite od sredine prema krajevima.
Stavljati štapiće jedan pored drugog uz mali razmak na papir za pečenje. Pleh je od pećnice veliki (onaj tanji), veličina štapića kraća strana tog istog pleha. Kad ste sve kuglice razvaljali u štapiće pokrijte ih, nek im bude toplo i nek se dižu nekih 40-ak minuta.
Zagrijati pećnicu na 220°C, pa staviti peći slance nekih 10- 15 minuta odnosno dok dobiju zlatnu boju. Pred sam kraj prelijte ih preljevom (malom žličicom kapati preko) i vratite ih u pećnicu minuticu.
Izvaditi pečene slance, premazati lagano uljem s kistom. Pokriti suhom krpom, neka odmori 5 min, otkriti, malo ohladiti i uživati u divnim slancima. I ta-da!

* * *
Foto: Nikolina Bedarica
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!