TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 7.3.2023.
Katkad nam je potreban samo trenutak da se izgubimo na društvenim mrežama i pronađemo slasni desert u čijim ukusima želimo uživati.
Tako su se na našem popisu želja našle hrskave i neodoljive New York rolnice koje su postale viralne među svim generacijama. Riječ je o okrugom lisnatom tijestu punjenom slasnim i kremastim nadjevom koji garantira rapsodiju slatkih okusa. Popularna slastica zahtijeva malo duži proces pripreme, a kako bismo vam olakšali cijeli proces Slađana Sovilj, koja se na društvenim mrežama krije iza profila @sladje_od_sladje, otkrila nam je jednostavan recept koji ćete rado prepisati u svoje kulinarske bilježnice.
Sastojci:
500 g brašna tip 400
10 g soli
100 g šećera
20 g svežeg kvasca
130 ml hladne vode
130 ml hladnog mleka
Meda
50 g putera (sobne temperature)
Priprema:
Zamesiti testo, prekriti folijom, uviti u tkaninu (kuhinjsku krpu) i ostaviti na sobnoj temperaturi 30 min.
Testo razviti bez puno premešavanja u pravougaonik dimenzije 30x20, uvijte u providnu foliju i ostaviti u frižideru 1h.
250g putera razvucite u papir za pečenje dimenzije 20x20 i držite u frižideru pola sata.
Testo razvucite oklagijom bez premešavanja u pravougaonik dimenzije 40x20.
Preko testa staviti pripremljen puter i preklopiti ga testom sa svih strana. Oklagijom razvući testo, preklopiti ga, uviti u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Razvući ga opet, premazati četkicom sa malo vode (kako bi se testo zalepilo).
Pratite postupak u reel-u. Ostaviti još 30 minuta u frižideru.
Na pobrašnjenoj podlozi razvući testo dimenzije 60x40. Uvijte u rolat, a kraj premažite vodom kako bi se rolat zalepio.
Ostavite ga u zamrzivaču 30 minuta.
Seći kolutove na 4,5 cm, staviti ih u već pripremljene obruče od alu folije. Ja sam ih pripremila od aluminijske folije kako bi bilo pristupačno svima, a ako imate male okrugle kalupe odlično će poslužiti.
Ako ste se odlučili da ih napravite od folije evo dimenzija po kojim sam ih ja pravila. Prečnik oko 10 cm i visine 5 cm.
Kolutove držite u obručima bar sat vremena na sobnoj temperaturi. Prekrijte ih papirom za pečenje, a preko svega stavite rešetku kako se testo ne bi dizalo preko obruča.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta, skinite rešetku i papir, okrenite ih, i pecite još 10 minuta na 180 stepeni.
Sačekajte da se ohlade, pa punite kremom po želji. Ja sam ih punila Nutella kremom.

* * *
Foto: sladje_od_sladje
TEKST: Adelisa Mašić
Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.
Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.
Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.
Kako napraviti mini snack board?
Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.
Možeš uključiti:
• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade
Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.
Zašto snack night?
Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.
Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.
Za kraj
Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @foodfotoaestetic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!