TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 7.3.2023.

​​​​​​​Katkad nam je potreban samo trenutak da se izgubimo na društvenim mrežama i pronađemo slasni desert u čijim ukusima želimo uživati.


Tako su se na našem popisu želja našle hrskave i neodoljive New York rolnice koje su postale viralne među svim generacijama. Riječ je o okrugom lisnatom tijestu punjenom slasnim i kremastim nadjevom koji garantira rapsodiju slatkih okusa. Popularna slastica zahtijeva malo duži proces pripreme, a kako bismo vam olakšali cijeli proces Slađana Sovilj, koja se na društvenim mrežama krije iza profila @sladje_od_sladje, otkrila nam je jednostavan recept koji ćete rado prepisati u svoje kulinarske bilježnice.

Sastojci:

500 g brašna tip 400
10 g soli
100 g šećera
20 g svežeg kvasca
130 ml hladne vode
130 ml hladnog mleka
Meda
50 g putera (sobne temperature)

Priprema:

Zamesiti testo, prekriti folijom, uviti u tkaninu (kuhinjsku krpu) i ostaviti na sobnoj temperaturi 30 min.
Testo razviti bez puno premešavanja u pravougaonik dimenzije 30x20, uvijte u providnu foliju i ostaviti u frižideru 1h.
250g putera razvucite u papir za pečenje dimenzije 20x20 i držite u frižideru pola sata.

Testo razvucite oklagijom bez premešavanja u pravougaonik dimenzije 40x20. 
Preko testa staviti pripremljen puter i preklopiti ga testom sa svih strana. Oklagijom razvući testo, preklopiti ga, uviti u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru. 

Razvući ga opet, premazati četkicom sa malo vode (kako bi se testo zalepilo). 
Pratite postupak u reel-u. Ostaviti još 30 minuta u frižideru. 

 



Na pobrašnjenoj podlozi razvući testo dimenzije 60x40. Uvijte u rolat, a kraj premažite vodom kako bi se rolat zalepio. 
Ostavite ga u zamrzivaču 30 minuta. 

Seći kolutove na 4,5 cm, staviti ih u već pripremljene obruče od alu folije. Ja sam ih pripremila od aluminijske folije kako bi bilo pristupačno svima, a ako imate male okrugle kalupe odlično će poslužiti. 
Ako ste se odlučili da ih napravite od folije evo dimenzija po kojim sam ih ja pravila. Prečnik oko 10 cm i visine 5 cm. 

Kolutove držite u obručima bar sat vremena na sobnoj temperaturi. Prekrijte ih papirom za pečenje, a preko svega stavite rešetku kako se testo ne bi dizalo preko obruča. 
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta, skinite rešetku i papir, okrenite ih, i pecite još 10 minuta na 180 stepeni. 
Sačekajte da se ohlade, pa punite kremom po želji. Ja sam ih punila Nutella kremom.


* * *
Foto: sladje_od_sladje


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!