TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 7.3.2023.
Katkad nam je potreban samo trenutak da se izgubimo na društvenim mrežama i pronađemo slasni desert u čijim ukusima želimo uživati.
Tako su se na našem popisu želja našle hrskave i neodoljive New York rolnice koje su postale viralne među svim generacijama. Riječ je o okrugom lisnatom tijestu punjenom slasnim i kremastim nadjevom koji garantira rapsodiju slatkih okusa. Popularna slastica zahtijeva malo duži proces pripreme, a kako bismo vam olakšali cijeli proces Slađana Sovilj, koja se na društvenim mrežama krije iza profila @sladje_od_sladje, otkrila nam je jednostavan recept koji ćete rado prepisati u svoje kulinarske bilježnice.
Sastojci:
500 g brašna tip 400
10 g soli
100 g šećera
20 g svežeg kvasca
130 ml hladne vode
130 ml hladnog mleka
Meda
50 g putera (sobne temperature)
Priprema:
Zamesiti testo, prekriti folijom, uviti u tkaninu (kuhinjsku krpu) i ostaviti na sobnoj temperaturi 30 min.
Testo razviti bez puno premešavanja u pravougaonik dimenzije 30x20, uvijte u providnu foliju i ostaviti u frižideru 1h.
250g putera razvucite u papir za pečenje dimenzije 20x20 i držite u frižideru pola sata.
Testo razvucite oklagijom bez premešavanja u pravougaonik dimenzije 40x20.
Preko testa staviti pripremljen puter i preklopiti ga testom sa svih strana. Oklagijom razvući testo, preklopiti ga, uviti u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Razvući ga opet, premazati četkicom sa malo vode (kako bi se testo zalepilo).
Pratite postupak u reel-u. Ostaviti još 30 minuta u frižideru.
Na pobrašnjenoj podlozi razvući testo dimenzije 60x40. Uvijte u rolat, a kraj premažite vodom kako bi se rolat zalepio.
Ostavite ga u zamrzivaču 30 minuta.
Seći kolutove na 4,5 cm, staviti ih u već pripremljene obruče od alu folije. Ja sam ih pripremila od aluminijske folije kako bi bilo pristupačno svima, a ako imate male okrugle kalupe odlično će poslužiti.
Ako ste se odlučili da ih napravite od folije evo dimenzija po kojim sam ih ja pravila. Prečnik oko 10 cm i visine 5 cm.
Kolutove držite u obručima bar sat vremena na sobnoj temperaturi. Prekrijte ih papirom za pečenje, a preko svega stavite rešetku kako se testo ne bi dizalo preko obruča.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta, skinite rešetku i papir, okrenite ih, i pecite još 10 minuta na 180 stepeni.
Sačekajte da se ohlade, pa punite kremom po želji. Ja sam ih punila Nutella kremom.
* * *
Foto: sladje_od_sladje
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!