TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 7.3.2023.
Katkad nam je potreban samo trenutak da se izgubimo na društvenim mrežama i pronađemo slasni desert u čijim ukusima želimo uživati.
Tako su se na našem popisu želja našle hrskave i neodoljive New York rolnice koje su postale viralne među svim generacijama. Riječ je o okrugom lisnatom tijestu punjenom slasnim i kremastim nadjevom koji garantira rapsodiju slatkih okusa. Popularna slastica zahtijeva malo duži proces pripreme, a kako bismo vam olakšali cijeli proces Slađana Sovilj, koja se na društvenim mrežama krije iza profila @sladje_od_sladje, otkrila nam je jednostavan recept koji ćete rado prepisati u svoje kulinarske bilježnice.
Sastojci:
500 g brašna tip 400
10 g soli
100 g šećera
20 g svežeg kvasca
130 ml hladne vode
130 ml hladnog mleka
Meda
50 g putera (sobne temperature)
Priprema:
Zamesiti testo, prekriti folijom, uviti u tkaninu (kuhinjsku krpu) i ostaviti na sobnoj temperaturi 30 min.
Testo razviti bez puno premešavanja u pravougaonik dimenzije 30x20, uvijte u providnu foliju i ostaviti u frižideru 1h.
250g putera razvucite u papir za pečenje dimenzije 20x20 i držite u frižideru pola sata.
Testo razvucite oklagijom bez premešavanja u pravougaonik dimenzije 40x20.
Preko testa staviti pripremljen puter i preklopiti ga testom sa svih strana. Oklagijom razvući testo, preklopiti ga, uviti u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Razvući ga opet, premazati četkicom sa malo vode (kako bi se testo zalepilo).
Pratite postupak u reel-u. Ostaviti još 30 minuta u frižideru.
Na pobrašnjenoj podlozi razvući testo dimenzije 60x40. Uvijte u rolat, a kraj premažite vodom kako bi se rolat zalepio.
Ostavite ga u zamrzivaču 30 minuta.
Seći kolutove na 4,5 cm, staviti ih u već pripremljene obruče od alu folije. Ja sam ih pripremila od aluminijske folije kako bi bilo pristupačno svima, a ako imate male okrugle kalupe odlično će poslužiti.
Ako ste se odlučili da ih napravite od folije evo dimenzija po kojim sam ih ja pravila. Prečnik oko 10 cm i visine 5 cm.
Kolutove držite u obručima bar sat vremena na sobnoj temperaturi. Prekrijte ih papirom za pečenje, a preko svega stavite rešetku kako se testo ne bi dizalo preko obruča.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta, skinite rešetku i papir, okrenite ih, i pecite još 10 minuta na 180 stepeni.
Sačekajte da se ohlade, pa punite kremom po želji. Ja sam ih punila Nutella kremom.
* * *
Foto: sladje_od_sladje
TEKST: Ada Ćeremida
U svijetu dizajna interijera, luksuz se često vezuje za prostrane vile i raskošne penthouse stanove.
Međutim, prava vještina arhitekte ogleda se u sposobnosti da i manji prostor pretvori u elegantan, funkcionalan i besprijekorno uređen dom.
Upravo je to postigla Nedžla Potogija, nagrađivana arhitektica i osnivačica NPA Studija, koja je svojom vizijom, od stana sa 65m², stvorila prostor koji odiše luksuzom i sofisticiranošću.
Njena posvećenost inovacijama i promišljenom dizajnu donijela je NPA Studiju prestižnu Luxury Lifestyle Award za najbolji luksuzni dizajn interijera za male prostore u Bosni i Hercegovini.
Ova nagrada dodijeljena je za projekat Apartman 13 , u kojem je Nedžla demonstrirala kako se kombinacijom promišljene funkcionalnosti i bezvremenske estetike može kreirati savršen balans između prošlosti i sadašnjosti.
Smješten u blizini Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Apartman 13 nalazi se u historijskom austrougarskom stambenom objektu iz 1920. godine. Prije renovacije, stan je bio zapušten i neuseljen pune dvije godine. Dotrajali podovi, zidovi, vrata i prozori odavali su znakove starosti, a raspored prostorija nije odgovarao potrebama modernog načina života.
Nedžla i njen tim pristupili su ovom izazovu s jasnom vizijom: očuvati historijske elemente stana, ali mu istovremeno podariti novu funkcionalnost i savremeni šarm.
Prvi korak bila je reorganizacija prostora. Nekadašnja spavaća soba transformisana je u prostrani dnevni boravak, povezan s kuhinjom i trpezarijom.
Dizajnerski pristup balansira klasične i moderne elemente. Visoki stropovi, originalne lajsne i vijenci iz austrougarskog perioda očuvani su i naglašeni, dok su savremeni komadi namještaja, sofisticirani materijali i pažljivo odabrana paleta boja donijeli osjećaj topline i luksuza.
Nekadašnja kuhinja prenamijenjena je u udobnu spavaću sobu. Ova strateška promjena omogućila je bolje korištenje prostora, a dodavanjem ugradbenih ormara postignuta je optimalna prostorna efikasnost.
Ono što čini ovaj projekat posebnim nije samo njegova vizuelna privlačnost, već i pažnja posvećena detaljima. Svaki element, od rasvjete do završnih obrada, pažljivo je odabran kako bi se postigla harmonija između starog i novog.
‘’Koncept Apartmana 13 bio je poboljšati životnu udobnost historijskog prostora uz očuvanje njegovih bezvremenskih arhitektonskih elemenata.'', objašnjava Nedžla Potogija. ‘’Naš cilj je bio maksimizirati prostornu učinkovitost uz poštovanje izvornog karaktera stana.''
Osvajanje prestižne nagrade Luxury Lifestyle Award potvrda je da je ta misija i ostvarena. Ovaj projekat ne samo da pokazuje izuzetnu kreativnost i stručnost NPA Studija, već i postavlja novi standard za luksuzni interijer u manjim prostorima.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!