TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 18.6.2021.

Vikend znači samo jedno – domaći palačinci!

Kao mali preokret onima koje smo radili do sada, ovaj vikend smo odlučili pronaći recept za zdraviju varijantu palačinki koja je podjednako (ako ne i više) ukusnija od standardnih američkih palačinki.

Ovaj recept može biti još jedna ideja za zdravi doručak ili za večernje druženje. Budući da su glavni sastojci ovsene pahuljice i banane, obećavamo da će vam ova super kombinacija pružiti i dovoljno energije za cijeli dan.

Sastojci:

  • 80 g ovsenih pahuljica
  • 160 g bjelanaca (4 jaja)
  • 6 g praška za pecivo
  • 60 g jogurta
  • 80 g zgnječene banane
  • manje od pola kašičice cimeta
  • kašičica arome vanilije po želji
  • 25 g javorovog sirupa kao preliv po želji

Priprema:

Napravite brašno od ovsenih pahulja tako što ćete ih samljeti u blenderu pa sjedinite sve suhe sastojke. Bjelanca umutite u šne. Možete ručno ili mikserom. Smjesu s ovsenim brašnom prebacite u zdjelu i sve pomiješajte da se sjedini. Pecite ih na nauljanoj tavi na srednjoj temperaturi po par minuta sa obje strane. Od ove smjese dobijete otprilike 8-9 palačinki. Savršeno se slažu sa svježim voćem, javorov sirupom ili crnom čokoladom. Uživajte!

Foto: unsplash.com

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!