Isprobajte recept za mekane, zdrave i ukusne palačinke koje su gotove za 5 minuta!
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETVikend znači samo jedno – domaći palačinci!
Kao mali preokret onima koje smo radili do sada, ovaj vikend smo odlučili pronaći recept za zdraviju varijantu palačinki koja je podjednako (ako ne i više) ukusnija od standardnih američkih palačinki.
Ovaj recept može biti još jedna ideja za zdravi doručak ili za večernje druženje. Budući da su glavni sastojci ovsene pahuljice i banane, obećavamo da će vam ova super kombinacija pružiti i dovoljno energije za cijeli dan.
Sastojci:
- 80 g ovsenih pahuljica
- 160 g bjelanaca (4 jaja)
- 6 g praška za pecivo
- 60 g jogurta
- 80 g zgnječene banane
- manje od pola kašičice cimeta
- kašičica arome vanilije po želji
- 25 g javorovog sirupa kao preliv po želji
Priprema:
Napravite brašno od ovsenih pahulja tako što ćete ih samljeti u blenderu pa sjedinite sve suhe sastojke. Bjelanca umutite u šne. Možete ručno ili mikserom. Smjesu s ovsenim brašnom prebacite u zdjelu i sve pomiješajte da se sjedini. Pecite ih na nauljanoj tavi na srednjoj temperaturi po par minuta sa obje strane. Od ove smjese dobijete otprilike 8-9 palačinki. Savršeno se slažu sa svježim voćem, javorov sirupom ili crnom čokoladom. Uživajte!
Foto: unsplash.com
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović