TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 18.6.2021.
Vikend znači samo jedno – domaći palačinci!
Kao mali preokret onima koje smo radili do sada, ovaj vikend smo odlučili pronaći recept za zdraviju varijantu palačinki koja je podjednako (ako ne i više) ukusnija od standardnih američkih palačinki.
Ovaj recept može biti još jedna ideja za zdravi doručak ili za večernje druženje. Budući da su glavni sastojci ovsene pahuljice i banane, obećavamo da će vam ova super kombinacija pružiti i dovoljno energije za cijeli dan.
Sastojci:
Priprema:
Napravite brašno od ovsenih pahulja tako što ćete ih samljeti u blenderu pa sjedinite sve suhe sastojke. Bjelanca umutite u šne. Možete ručno ili mikserom. Smjesu s ovsenim brašnom prebacite u zdjelu i sve pomiješajte da se sjedini. Pecite ih na nauljanoj tavi na srednjoj temperaturi po par minuta sa obje strane. Od ove smjese dobijete otprilike 8-9 palačinki. Savršeno se slažu sa svježim voćem, javorov sirupom ili crnom čokoladom. Uživajte!

Foto: unsplash.com
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!