Koja je razlika između parfema, toaletne i kolonjske vode i što odabrati? Otkrivamo sve korisne detalje i upute!

BEAUTY SAVJETI
11.4.2021.

Od pet čula koje čovjek posjeduje jedno ima najviše moći da instant prizove sjećanja i emocionalne asocijacije, a to je miris. Većina dama upoznata je sa parfemima i kolonskom vodom, ali postoji čitav spektar mirisa kojih biste trebali biti svjesni - od „pure parfema“ do „eau fraiche“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom kupovine novog mirisa, većina nas obično ne obraća pažnju na te određene vrste i samo kupujemo ono što nam se sviđa, stoga se i ne fokusiramo na oznake i značenja. No, pronalazak prave koncentracije jednako je važno kao i odabir savršenog mirisa. Ako je previše lagan, prebrzo će se izgubiti, a ako je prejak, moguće da će biti previše jak i za okolinu što je također i brz način da ne iskoristite potencijal inače divnog mirisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega nužno je da znamo proces nastanaka različitih mirisa. Točnije, danas parfem koji ima najveću koncentraciju esencijalnih ulja, oko 20% do 40%, rezultira mirisom koji je postojaniji i dugotrajni. Uobičajene kategorije koje smo izdvojili u nastavku govore vam koliko su ulja koncentrirana tj. njihov postotak, što vam omogućava da znate koliko će lagan ili jak miris biti. 

ČISTI PARFEM, PARFEM ILI EXSUIT DE PARFUM

Čisti parfem je najviša moguća koncentracija mirisa - obično između 20% i 40% parfemskog ulja - i dovoljan je da miris učini snažnim, uočljivim i održivim cijeli dan. Kada zagrlite nekoga ko nosi parfem, šanse je da ćete mirisati poput njih satima nakon. Čisti parfem se može zadržati na koži približno šest sati, a tkanine ga mogu zadržati više od jednog dana. To čini parfem najcjenjenijom od svih mirisnih opcija i nije namijenjen svakodnevnoj upotrebi.

EAU DE PARFUM ILI PARFEMSKA VODA

Mnogi miješaju parfemsku vodu sa uobičajenim parfemom. Međutim, ovdje je ključna riječ „eau“ (iz vode), što naglašava da je suština više rastvorena. Danas je to lagana vrsta parfema koji sadrži 15% do 20% čiste parfemske esencije omekšane alkoholom. Obično traju oko četiri sata i imaju diskretan trag mirisa što ga čini prikladnim za vruće ljetne dane. Oni su najčešća kategorija mirisa i čest odabir mnogih dama.

EAU DE TOILETTE ILI TOALETNA VODA

Toaletne vode imaju nižu koncentraciju parfemskih ulja, obično od 5% do 15%, a napravljene su da brzo izlape na koži. Neki tvrde da su toaletne vode napravljene za dnevnu varijantu, dok su parfemske vode odličan izbor za noćni izlazak, ali u konačnici odabir je na vama i onome što volite.

EAU DE COLOGNE ILI KOLONSKA VODA

Cologne je obično naziv za muške mirise u Sjevernoj Americi, ali kolonjska voda je zapravo izraz za vrlo laganu koncentraciju parfemskih ulja, obično 2% do 5% i koji traje samo nekoliko sati. Sjajni su za osvježavanje i čest je odabir mlađe populacije.

EAU FRAICHE ILI ESENCIJALNA VODA

“Eau fraiche” u prijevodu znači “slatka voda” i predstavlja najlakšu parfemsku opciju - koncentracija uljne komponente je približno 1% do 3%. Miris traje na koži manje od sat vremena i obično je jednostavan i osvježavajući. Također, eau fraiche je obično niže cijene i može se koristiti u bilo koje doba dana, uključujući i tokom sportskih aktivnosti. 

***

Naslovna fotografija: @isabellath
Tekst: Ilda Lihić-Isović

BEAUTY SAVJETI , 11.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@isabellath

Podijeli:

Posljednje objavljeno