Kako započeti i pripremiti se za razgovor o povišici? Donosimo 4 korisna savjeta! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako započeti i pripremiti se za razgovor o povišici? Donosimo 4 korisna savjeta!

Tekst:

Bonjour.ba

POSLOVNI SAVJETI
7.9.2021.

Mnogi će se složiti da je ovo jedan od najneugodnijih razgovora koji možete imati sa svojim nadređenim, a mi vam u nastavku donosimo 4 savjeta za uspješno pregovaranje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema povišice je za mnoge jako neugodna - ne želite zvučati grubo, ali želite dati do znanja poslodavcu da se vaš trud i rad treba primijetiti i nagraditi.

ODREDITE SVOJ CILJ

Prije nego pokrenete ovaj važan razgovor pripremite se i razmislite o svom cilju. Pitanja koja prvo trebate postaviti sebi su: ,,Zašto zaslužujem povišicu?", ,,Koji je vremenski rok za povišicu?" ,,Koji novčani iznos imam u planu?",,,Kako ću reagovati ukoliko dobijem negativan odgovor?" 

PRAVI TRENUTAK ZA RAZGOVOR

Pokušajte ne reagovati ishitreno, trenutno nezadovoljstvo i negativne emocije neće pridonijeti kvalitetnom razgovoru. Pozovite menadžera na razgovor kada imate sve činjenice i spremne razloge i odgovore na pitanje- zašto zaslužujete povišicu? Također probajte prethodno dogovoriti razgovor kako bi vam posvetili više pažnje i vremena.

BUDITE SPREMNI NA VEĆU ODGOVORNOST

Često povećanje iznosa plate sa sobom nosi i veće odgovornosti, više posla i manje slobodnih sati, razmislite da li ste spremni na to.

KOMPROMIS

Razmislite da li vaša firma uopšte ima mogućnost da vam priušti povišicu. Ukoliko dobijete „ne“ kao odgovor nemojte se obeshrabriti, provjerite da li će u skorijoj budućnosti biti mjesta za razgovor o ovoj temi. Ukoliko vam ne mogu omogućiti povišicu pregovarajte o dodatnim slobodnim danima ili produženom godišnjem odmoru.

Budite hrabri, potkrepljeni činjenicama, spremni na kompromis i sretno!

* * * 

Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: Emina Smaka 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno