Razgovarale smo s osnivačicom bh. beauty brenda Magic Touch čiji su proizvodi našli mjesto u kupaonicama brojnih dama

ZDRAVLJE I NJEGA
19.12.2020.

O važnosti korištenja kvalitetnih, provjerenih, prirodnih supstanci u njezi naše kože sve više čitamo, a na domaćem tržištu možemo pronaći brendove prirodne kozmetike koji kradu sve više simpatija beauty entuzijastica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meliha Klopić Murtić je svoj brend Magic Touch razvila iz želje da pronađe savršenu njegu za svoju osjetljivu kožu te kreira prirodniju i zdraviju varijantu kozmetike koju koristi kroz dan. U razgovoru s Melihom saznali smo više o brendu na koji je Meliha ponosna i za čije je proizvode već osvojila nagrade i pozitivne komentare dama iz cijele regije.

Meliha Klopić Murtić

***

Što vas je potaknulo da krenete razvijati vlastiti brend prirodne kozmetike? Kako je sve počelo?

Oduvijek sam imala problema sa osjetljivom kožom i neurodermatitisima te sam u početku znatiželjno istraživala s ciljem da riješim vlastiti problem. S vremenom se počela rađati ljubav prema fitoaromaterapiji, a s obzirom da sam na fakultetu naučila mnogo o anatomiji i botanici, to su bili dobri temelji za izgradnju vlastitih ideja koje su me dovele do mog prvog proizvoda s inovativnim i zaštićenim sastavom, a to je ljekovita šećerna pasta za depilaciju.


Nakon što sam nagrađena s prvih nekoliko nagrada na svjetskim izložbama inovacija, odlučila sam da se potpuno posvetim izgradnji svojih vlastitih proizvoda, izgradnju vlastitog branda, s obzirom na dugogodišnje iskustvo i vrlo bogato znanje.
Svijet biljaka je jedno neiscrpno polje znanja koje je potrebno iskoristiti na najbolji način.Koliko je vremena potrebno i koji su koraci potrebni za nastanak jednog Magic Touch proizvoda?

Pa, ovisi o kojem proizvodu je riječ. Inače posvetimo mnogo vremena prilikom kreiranja vlastitih receptura  i kombiniranja sastojaka, a nakon toga krećemo s testiranjem na dobrovoljcima te testiranjima u nadležnim institucijama prije stavljanja u promet. 


Mi smo mali proizvođači i kap smo u moru velikih i onih malo manjih kompanija koje se bave istim poslom, ali se držimo svih potrebnih procedura i ulažemo mnogo u kvalitetne i provjerene sastojke kako bismo imali prepoznatljive i efikasne proizvode.Koji su izazovi s kojima ste se susreli prilikom razvoja proizvoda, ali i brenda?

Žao mi je što to moram reći, ali kad započinješ i stvaraš posao na način na koji sam ja to napravila, sama, izazov je svaki novi radni dan jer je mnogo teže napraviti ono što želiš u BiH, nego u nekoj drugoj državi s uređenijim sistemom i mogućnostima. 
Ali, nije nemoguće. Ja sam očit primjer da ukoliko imate kvalitetan proizvod, da će on pronaći put do svojih korisnika.

Prije 7 godina, Magic Touch je bila samo ideja koja je preko mamine kuhinje sazrela u jedan ozbiljan i stabilan biznis - sa 25 proizvoda za njegu lica i tijela koji su zaštićeni žigom i patentima, nagrađivani u svijetu, te sa salonom za uljepšavanje koji je zamišljen na način da vrši usluge sa našim proizvodima. Također, neke od proizvoda prodajemo u dm prodavnicama u BiH.
Sve ovo ne bi bilo moguće bez jasne vizije i mnogo truda, upornosti, zalaganja i vjere u ono što radimo.

Kako zadržavate produktivnost i fokusiranost kroz dan?

Ne biste vjerovali, ali ja jako malo spavam :) s obzirom na obaveze u porodici i s malim dječakom i s obzirom da sav teret poslovnih obaveza, jako je bitna organiziranost i da se iskoristi svaki trenutak u danu.
Moram biti uključena u svaki segment poslovanja, od kupovine sastojaka preko proizvodnje, pa do slanja proizvoda do krajnjeg kupca. To je ponekad iscrpljujuće, ali takav tempo je moguće izdržati samo ukoliko zaista volite posao koji radite.
Svako ima neki svoj način, ali moj način da održavam produktivnost je redovna tjelovježba ili bilo kakva sportska aktivnost, jer je za mene to jedini način da se oslobodim stresa i fokusiram na bitne stvari.

Upoznali smo vas, zasada virutalno, kroz vaše postove i fotografije koje ste podijelili s nama u FEEL GOOD majici. Koliko su danas važni projekti koji podržavaju poduzetnice i što mislite da danas poduzetnicama najviše nedostaje kako bi uspješno gradile svoj brend?

Najprije moram da pohvalim ideju koju ste uspješno realizirali te Vam želim još mnogo uspjeha u stvaranju još boljih priča.
Projekti za podršku poduzetnicama su svakako poželjni i ja ih često koristim jer mi omoguće da napravim nešto za svoj biznis što u tom trenutku nisam sama u mogućnosti da isfinansiram. 

Meliha u Feel Good majici

Ali, potrebna nam je i stručna pomoć u vidu unapređenja vještina u kojima smo slabije, a koje su nam potrebne. Svaka od nas je najbolja u onom šta radi, ali mi moramo biti dobre i u ostalim poljima koja se tiču ekonomije, marketinga, distribucije i svega ostalog kako bismo u najboljem svjetlu predstavili ono što radimo.

Koji se proizvodi uvijek kriju u vašem neseseru?

Nosim vrlo malo stvari sa sobom, ali u neseseru uvijek moram da imam balzam za usne, kremu za lice i kremu za ruke te Magic Glow sprej koji mi služi za mnogo toga (da fiksiram make up, kao sjaj za lice i kosu, ali i kao mirisna vodica s obzirom da ima jako decentnu, a zanimljivu mirisnu notu).Koji je proizvod ukrao najviše simpatija bh. dama?

Ima nekoliko naših proizvoda za koje su naše dame odlučile da im se mnogo sviđaju, a to su Magic Touch ljekovita šećerna pasta za depilaciju, zatim proizvodi za sjaj kože, Magic Gold, Magic Glow i Magic Oil te naši prirodni pilinzi za lice i tijelo Magic Scrub, Magic Coffe i Black Gold. 

Koji proizvod moramo isprobati ove zime?

Preporučila bih neki od naših pilinga za uklanjanje mrtvih ćelija i lakšu apsorpciju hranjivih tvari te mlijeko za njegu i hidrataciju koji ima predivan miris koji će vas oduševiti i koji traje. 
Za one koji vole prirodne šampone, preporučila bih jedan novi proizvod, kruti šampon za osjetljivo vlasište, čiji sastav sam nedavno patentirala u Institutu za intelektualno vlasništvo. 

Najbolji beauty savjet koji ste dobili?

Dobra njega je bitnija od dobrog make up-a  - njega koja dolazi prije nanošenja bilo kojeg make up proizvoda, najbitniji je dio svake rutine. Hidratantna krema, proizvod za uklanjanje šminke, piling, maska, pod uvjetom da sadrže prirodne, kvalitetne sastojke, daće dozu potrebne njege svakoj koži, a ona će vam biti zahvalna jer će izgledati mlađe, zategnutije i ljepše.

Planovi za 2021.?

S  obzirom na ovaj „Korona svijet“ i da je trenutno jako teško planirati budućnost, neki bliži planovi za budućnost uključuju promjenu vizuelnog identiteta te omogućiti kupcima lakšu dostupnost naših proizvoda (jer dio proizvoda je dostupno samo putem naše web trgovine).

***
Foto: Magic Touch
Razgovarala: Dijana Ćavar

ZDRAVLJE I NJEGA , 19.12.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

Magic Touch

Podijeli:

Posljednje objavljeno