TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 21.6.2024.
U srcu Starog Grada, Sarajevo, pet minuta vožnje od gradske vijećnice, smjestio se Ranch Mošćanica.
Ovo jedinstveno utočište nije samo restoran, ono je ostvarenje sna bračnog para Anise Bašović Čengić i Tarika Čengića, koji su spojili svoju ljubav prema rustikalnom šarmu i kulinarstvu kako bi stvorili savršeno mjesto za sve vrste proslava.


Putovanje Anise i Tarika
Anisa Bašović Čengić potiče iz porodice ugostitelja te je od malih nogu razvila ljubav prema ugostiteljstvu, hotelijerstvu i marketingu. Sa više od deset godina iskustva u organizaciji evenata, Anisa je stekla bogato znanje i vještine u ovoj industriji.
Uz to, već tri godine radi u odjelu za marketing i komunikacije globalne IT kompanije Authority Partners, gdje nosi titulu senior marketing specijalistkinje. Njeno iskustvo u ovoj ulozi dodatno obogaćuje marketinške strategije i komunikaciju Rancha Mošćanica.


Tarik Čengić je krenuo drugačijim putem. Kao fizioterapeut, odlučio je promijeniti karijerni put kako bi slijedio svoju pravu strast – kulinarstvo. Njegova ljubav prema kuhanju seže u djetinjstvo, a sazrijevala je kroz godine kuhanja za porodicu i prijatelje.
Inspirisan pozitivnim reakcijama, odlučio je svoju strast pretvoriti u karijeru. Danas Tarik vodi uspješnu kompaniju specijaliziranu za ketering, organizaciju svadbi, rođendana i drugih događaja, s vrhunskom profesionalnom kuhinjom i talentovanim timom.

Njegova filozofija je jednostavna: "Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan u svom životu". Ova filozofija osigurava da svako jelo koje priprema bude ispunjeno strašću i posvećenošću.
Rođenje Rancha Mošćanica
Kada su Anisa i Tarik započeli ovu avanturu, njihova vizija je bila jasna – stvoriti mjesto koje su oduvijek tražili. Kao bračni par i roditelji, željeli su oazu mira i idile gdje porodice mogu uživati u vrhunskim jelima i osjećati se kao kod kuće.
Ranch Mošćanica je postao savršen spoj njihove ljubavi prema rustikalnom ambijentu i kulinarstvu.


Ponuda i koncept
Svake nedjelje od 07.Jula, Ranch Mošćanica nudi "BRUNCH – ALL YOU CAN EAT" od 10 do 14 sati. Posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim specijalitetima koje priprema Tarik Čengić. Cijena bruncha je 35 KM po osobi, dok djeca do 7 godina jedu besplatno, a djeca od 7 do 15 godina plaćaju 15 KM.
Nakon 14 sati, posjetitelji mogu birati specijalitete iz dnevnog menija, pripremljene s istom pažnjom i strašću.

Ostalim danima, Ranch radi po dogovoru, organizirajući razne proslave i evente, uključujući rođendane, svadbe, ručkove, team buildinge i korporativne događaje. Kalendar Rancha je već popunjen brojnim rezervacijama.
Stay Tuned: Summer Party u Pripremi!
Za sve zaljubljenike u dobar i nesvakidašnji provod, Ranch Mošćanica organizuje veliki party 3. augusta, uz nastupe DJ-a i profesionalnog saksofoniste iz regije.
Ovaj događaj obećava nezaboravnu zabavu i sjajnu atmosferu. Uskoro možete vidjeti više detalja na društvenim mrežama Rancha, gdje možete osigurati svoje mjesto na vrijeme za odličan party ovog ljeta.


Ranch Mošćanica nije samo restoran. Bilo da tražite savršeno mjesto za proslavu, želite uživati u vrhunskom brunchu ili jednostavno želite provesti ugodno popodne okruženi prirodom, Ranch Mošćanica je pravo mjesto za vas. Posjetite ih i osjetite jedinstvenu atmosferu, uživajte u vrhunskim jelima i stvorite nezaboravne uspomene.
* * *
Foto: Ranch Mošćanica
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!