Recept za neodoljivi Raffaello namaz s potpisom food blogerice Marije Vasić
Tekst:Ana Rotim
GOURMETZbog lagane kremaste teksture, neodoljivog okusa i ukusnih listića kokosa Raffaello je mnogima jedan od omiljenih slatkiša.
Ta jedinstvena rapsodija okusa koja se rastapa u ustima razlog je da veoma često, a posebice nakon ručka poželimo uživati u ovoj nezasitnoj slastici. Ako ste kojim slučajem i vi jedan od onih koji se rado zaslade uz Raffaello, ovog puta smo otkrili recept za jedinstven namaz s okusom prepoznatljivog slatkiša. Naime, regionalna food blogerica Marija Vasić za našu rubriku Gourmet podijelila nam je recept kako za ukusan i neodoljiv Raffaello namaz koji će mnogi poželjeti napraviti već danas.
Sastojci:
- 100gr blanširanih lješnjaka ili badema
- 300gr bijele čokolade
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica arome vanile
- 40gr kokosa
Izblendati blanširane lješnjake (lijepo bi bilo i sa bademima) pa im dodati otopljenu bijelu čokoladu, vaniliju i ulje i sve zajedno dobro izblendati.
Prebaciti namaz u posudu i dodati kokos pa ručno sjediniti. Nikad lakše i brže, a užitak je zagarantovan!
Dodatni savjeti:
- Najbolje je koristiti blanširane lješnjake ili bademe kako bi namaz bio bijel. Ako su pečeni bit će dosta tamnije boje i ukus se će se razlikovati. Možete i sami da ih blanširate tako što ćete da ih prelijete kipućom vodom, pokrijete i nakon 5 minuta ih ocijedite i istog trenutka protrljajte između prstiju kako bi se kožica odvojila.
- Možete koristiti i već samljevene bademe ili lješnjake.
- Ukoliko koristite Nutribullet ili sličan blender koji se potpuno zatvara, potrebno je da malo prohladite čokoladu.
- Namaz će se malo vremenom zgusnuti ali se neće potpuno stvrdnuti jer ga drži ulje (možete koristiti suncokretovo).
- Kokos dodajte na kraju i umiješajte ga ručno jer će pustiti masnoću ukoliko ga blendate. Ukoliko dodate više kokosa nego što je naznačeno, namaz će biti dosta gust i ne toliko ukusan. Najbolje bi bilo da koristite malo krupniji kokos, a ne onaj skroz sitan.
* * *
Foto: Marija Vasić za Bonjour.ba