Jučer je održana trka Race for the Cure na kojoj je prikupljeno rekordnih 115 000 KM - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Jučer je održana trka Race for the Cure na kojoj je prikupljeno rekordnih 115 000 KM

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
26.9.2022.

U Sarajevu je jučer održana 15. "Trka/šetnja za ozdravljenje - Race for the Cure" za koju je ove godine registrovano 8 000 građana i 858 sponzora timova okupljenih u 215 ekipa. Prikupljeno je rekordnih 115.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sva sredstva prikupljena od registracija će se koristiti za podjelu paketića prve pomoći svakoj novooperisanoj ženi u BiH, organizaciju besplatnih mamografskih pregleda za socijalno ugroženu populaciju, psihosocijalnu pomoć oboljelim ženama i edukaciju građana o ovoj bolesti.

 Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih preventivnih pregleda. Uz Sarajlije danas su život na ulicama glavnog bosanskohercegovačkog grada slavili i naši gosti iz cijele Bosne i Hercegovine koji su stigli u organizaciji Udruženja pacijentica oboljelih od karcinoma dojke.

Nakon zagrijavanja uz fitness instruktoricu Lejlu Šebić i zumbu sa Jasminom Begovićem održane su dječja trka i trka za rekreativce. Šetnju na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana predvodile su žene u roza majicama heroine koje su preživjele karcinom dojke.

 U zabavnom dijelu programa nastupio je Berin Buturović.

 Na današnjoj manifestaciji najavljeno je da će uz podršku Općine Stari Grad biti otvoren prvi Think Pink Centar – Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke i prevenciju ove bolesti. Radi se o prvoj ustanovi u Bosni i Hercegovini takve vrste i pružat će usluge ženama iz Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH koje su se suočile sa ovom opakom bolešću.

 Direktorica Organizacije Think Pink Nela Hasić kazala je da je saradnja sa Općinom Stari Grad i općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem primjer dobre prakse i uspješnog partnerstva vladinog i nevladinog sektora oko zajedničkog socijalnog, ekonomskog, društvenog i zdravstvenog problema, te da će otvaranjem ovog Centra Sarajevo biti pozicionirano na mapi svjetskih pink gradova koji pružaju podršku ženama oboljelim od raka dojke.

 

***
Naslovna fotografija: Think Pink PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno