PUTOPIS: Stipe Filipović nas vodi u najliberalniji grad na svijetu – Amsterdam - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

PUTOPIS: Stipe Filipović nas vodi u najliberalniji grad na svijetu – Amsterdam

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
5.3.2015.

Dobrodošli u najliberalniji grad na svijetu. Grad u kojem je sve ono što je raznim zakonima (ponajviše moralnim) zabranjeno, ovdje dopušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad u kojem ne vrijede 'normalna' pravila, stoga ako imate nekih egzibicijskih fantazija – Amsterdam je idealno mjesto za vaše putovanje obzirom da je veća šansa da vam se netko pridruži nego da vas netko osudi.

Raznolikost Amsterdama svake godine privuče više od 3,5 milijuna posjetitelja od kojih većina ne zaobilazi jedan od simbola ovog grada, a to je Crvena ulica. Tek kada ju posjetite shvatite da se tu u biti ne radi o jednoj ulici, nego o cijeloj četvrti kojom smo i mi, priznajemo, i par puta prošetali. Ovdje dame u izlozima stoje cijeli dan odjevene samo u bikini, s njima možete razgovarati, no fotografiranje je strogo zabranjeno. Vama ćemo na maštu ostaviti jesmo li se počastili nekim od izloga ili ne. (smijeh)

amsterdam crv ulica

Par dana u ritmu Amsterdama i zaboraviti ćete što ste kada posjetili, zaboraviti ćete na dan – noć, jutro – večer, doručak – ručak, jer čak se i ove podjele izgube u ovom gradu gdje se sve odvija nekako spontano i prisiljeni ste pustiti vrijeme da teče kako želi.

Dolaskom u Amsterdam smo se, po starinski, naoružali kartom grada i krenuli u osvajanje.

amsterdam karta

Prvo što nam je bilo u planu je razgledanje Van Gogh muzeja, jer već u petnaestak puta koliko sam bio u ovom gradu, nisam ga uspio posjetiti. No, na moju žalost ni ovaj put mi to nije krenulo za rukom, obzirom da je muzej iz tehničkih razloga bio zatvoren. Da bismo udovoljili apetite, uputili smo se prema kući Anne Frank, kroz koju smo se doslovno prošuljali diveći se činjenici kako su njena i još dvije obitelji uspjele dvije godine neprimjetno živjeti na tavanu kuće.

Put nas je naravno odveo i do glavnog trga Dam gdje se nalazi Madame Tussauds muzej voštanih figura koji smo kratko razgledali u potrazi za novim facama, nakon čega smo se uživali u vožnji kočijom po centru Amserdama. Ukoliko prvi put dolazite u Amsterdam, ovu vožnju nipošto nemojte 'preskočiti' jer vam je ona sjajna prilika da na neobičan način razgledate arhitekturu grada.

amsterdam madame

amsterdam kocije

amsterdam arhitektura

amsterdam arhitektura1

 

Kada govorimo o suvenirima, tada ćemo i mi preporučiti klompe, poznati nizozemski suvenir koji uistinu izmami svakome osmijeh na lice. I doista, u koju god trgovinu da uđete klompe će biti 'servirane' pred vama.

amsterdam klompe

Još jedna od nezaobilaznih, besplatnih stvari koje svakako trebate napraviti u gradu jeste penjati se po slavnim 'I amsterdam' slovima.

amsterdam slova

Odmah pored ovih slova, nalazi se jedna od najpoznatijih tvornica dijamanata – Coster. Tvornica je još jedno mjesto kroz koje preporučujem da prošećete jer će vas osoblje ljubazno ugostiti i provesti kroz tvornicu kako bi vam pokazali kako se bruse dijamanti. Ovdje ćete imati jedinstvenu priliku vidjeti najmanji dijamant na svijetu, no i mnoge druge, puno veće, svjetlucave kamenčiće.

amsterdam dijamanti0

amsterdam dijamanti

amsterdam dijamanti1

amsterdam dijamanti2

Pauzu od šetnje i razgledavanja svakako iskoristite kako biste u nekom od obližnjih coffe shopova popili čaj od svježe ubrane metvice.

amsterdam caj

Dokaz da grad nikad ne spava je činjenica da smo u tri sata iza ponoći još uvijek bili na biciklima i probijanjem kroz gužvu doživljavali život grada u tim kasnim, tj ranim satima. Kada se vozite na biciklima, nipošto se nemojte začuditi ukoliko vam se još jedna ekipa htjedne pridružiti kako biste zajedno razgledali grad i razmijenili ono što znate o građevinama i povijesti grada. Pogađate, mi smo ubrzo u društvu dobili grupu simpa Talijana.

amsterdam bicikl

Još jedan način prijevoza koji pokušajte doživjeti u Amsterdamu je vožnja kanalima. Naime, Amsterdam je isprepleten njima tako gusto da je je vožnja kanalima postala najlakši i najbrži oblik transporta. Stoga ako budete negdje žurili ne gubite vrijeme na traženje taksija, nego upadajte u čamac.

amsterdam kanali

amsterdam kanali1

amsterdam kanali2

amsterdam kanali3

Po danu, za vrijeme upoznavanja grada, energiju je najbolje tražiti u 'brzogrizima' s ne tako zdravom hranom, no koja je brzo na vašem stolu i nećete gubiti dragocjeno vrijeme za razgledavanje, no zato večeri rezervirajte za neke, ne tako obične večernje poslastice.

amsterdambrzogrzi

Nas je jednu večer iznenadio cirkus na večeri, pa dok smo jeli mogli smo uživati u (ne)spretnim klaunskim trikovima, a plesačice su nam svako malo oduzimale dah svojim plesačkim sposobnostima.

amsterdam vecera cirkus

amsterdam vecera cirkus1

Druga večer nam je bila upotpunjena plesačom koji je odjeven poput dama u Crvenoj ulici cijelu večer 'plesao' no tako što je pokretao samo svoje mišice. Za nas veoma neobično iskustvo nabijeno erotikom.

amsterdam vecera plesac

Amsterdam je takav. Uvijek vam pokaže puno i tjera vas da želite još. Dopusti vam da se zapitate jeste li u njemu bili samo tri dana ili pak sedam. Ja više nisam siguran, ali znam da se ja i Amsterdam vidimo uskoro.

amsterdam zadnja

Tekst: Stipe Filipović

Foto: Stipe Filipović Private

­

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno