Pronašli smo sjajan recept za ukusne i mekane čokoladne krafne koje ne trebate pržiti
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETS početkom veljače, na naš meni se uvijek, gotovo spontano, upišu krafne. Slastica koja je sinonim za maškare i druženje pod maskama, odlična je i za nedjeljni doručak ili okupljanje cijele obitelji za filmsku večer.
A ukoliko si želite uštedjeti vrijeme i preskočiti višesatnu pripremu tijesta koje se kvasi, a onda i prži na štednjaku, ovaj recept je odlična alternativa koju ćete lako pripremiti. Ideju za recept smo pronašli na blogu A Cozy Kitchen.
Sastojci:
Tijesto:
- 3/4 šalice brašna
- 3 žlice kakao praha
- 1/2 čajna žličica praška za pecivo
- 1/4 čajna žličica sode za pečenje
- 1/4 čajne žličice soli
- 3 žlice maslaca
- 85 g tamne čokolade (sitno nasjeckane)
- 1/2 čajna žličica espresso kave
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1 veliki žumanjak jajeta
- 1/2 šalice izmućenih bjelanjaka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Čokoladna glazura:
- 2 šalice šećera u prahu
- 1/2 šalice kakao praha
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 do 5 žlica mlijeka ili vode
- Čokoladne mrvice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje premažite s uljem. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, kakao prah, prašah za pecivo, sodu za pečenje i sol. U srednje zagrijanoj tavi istopite maslac. Zatim dodajte komadiće čokolade i espresso. Sklonite s vatre i miješajte dok se cijela smjesa ne rastopi i postane glatka. U tu smjesu dodajte šećer i žumanjak. Na kraju, umutite i bjelanjak te ekstrakt vanilije. Pomiješajte smjesu s brašnom sa smjesom s čokoladom i miješajte dok se ne vidi nikakav trag brašna. Zatim tijesto podijelite na manje krugove, otprilike na šest dijelova. Stavite ih peći 12-15 minuta.
Foto: pexels.com
U međuvremenu krenite s pripremom glazure. Pomiješajte kakao prah, šećer, vanilija ekstrakt i dvije žlice mlijeka. Po potrebi, možete dodati još malo mlijeka ili vode. Nakon što se krafne ohlade, polijte glazurom i dodajte čokoladne mrvice.
***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba