TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 4.12.2020.

Dolazak dvanaestog mjeseca sasvim je dovoljan poticaj da naša maštanja o ukrasima započnu. Ako ste posljednjih dana pregledavali svoje omiljene profile na Instagramu, vjerujemo kako vam nisu promaknuli detalji divnih, blagdanskih uređenja.

Ovaj put za oko nam je zapao Instagram profil @prettydoorsofbritain koji dijeli fotografije različitih autora koji prenose čaroliju Londona putem svojih foto kadrova. Naime, jedna od omiljenih dekoracija hladne sezone i ove je godine u fokusu, a radi se o ulaznim vratima koju vole ponajprije ljubitelji blagdanskih dekoracija.

Bilo da preferiraju dekoracije u veselim, jarkim bojama, rustikalni ili pak minimalistički stil... kada govorimo o uređenju vrata inspiracije je zaista mnogo. Mašte i kreativnosti nije manjkalo tako da su stanovnici Londona svakako iskoristili ljepotu blagdana prilikom promišljanja o dekoraciji.

Spadate li u skupinu dama koje tek planiraju okititi svoja ulazna vrata ukrasima, ove fotografije bi za vas mogle biti sjajno rješenje.

Foto: @prettydoorsofbritain

Foto: @prettydoorsofbritain

Foto: @prettydoorsofbritain

 

***

Naslovna fotografija: @prettydoorsofbritain
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

Zapečena feta, paradajz koji puca pod viljuškom i pasta koja sve povezuje – da, ovo je ta kombinacija.

Ako volite recepte koji izgledaju kao da ste se potrudili više nego što jeste, nastavite čitati. Glavna zvijezda današnjeg tanjira je President Somborska feta iz Lactalisove ponude - kremasta, slana i savršeno se topi u pečenju, stvarajući umak kojem ne treba mnogo više da zablista.

 



Ono što je najbolje? Ova kombinacija se ne pretvara da je nešto što nije. Ne pokušava da bude dijetalna, ali se osjeća lagano. Ne traži luksuzne sastojke. Možete je jesti toplu, ali i hladnu uz rukolu i mrvu limuna. 

Možete je ponijeti na piknik ili servirati na terasi uz čašu vina. Ukratko: ovo je recept koji ćete spremati više puta nego što sada mislite.

 

 

Zapečena pata sa feta sirom i cherry paradajzom


bonjour_ba_lactalis_012
 

Sastojci (za 2 osobe):  
 

  • 150 g paste (penne, fusilli, farfalle...)
  • 1 pakovanje Somborske fete (275g)
  • 250–300 g cherry paradajza
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sušeni origano ili italijanski začini
  • Svježi bosiljak, menta, rukola (po želji)
     

bonjour_ba_lactalis_01

bonjour_ba_lactalis_02
 

Priprema:    

Zagrijte rernu na 200°C. Pripremite posudu za pečenje: U sredinu manjeg vatrostalnog posuđa stavite fetu u komadu. Oko nje rasporedite cherry paradajz. Dodajte bijeli luk, začine i prelijte sve s 2–3 kašike maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta dok feta ne omekša i cherry paradajz ne ispucaju i puste sok.


bonjour_ba_lactalis_03

bonjour_ba_lactalis_04


U međuvremenu skuhajte pastu po uputstvu na pakovanju.  Izvadite iz rerne, pa izgnječite fetu i paradajze u kremasti umak. Dodajte ocijeđenu pastu i po potrebi malo vode od kuhanja da povežete sos. Promiješajte, ukrasite svježim bosiljkom, rukolom i poslužite odmah.


bonjour_ba_lactalis_06

bonjour_ba_lactalis_08
 

Foto: Lactalis PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!