TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 17.6.2019.
Za vrijeme ljetnih vrućina, redovito smo u potrazi za osvježavajućim pićima koji će nas razbuditi i pripremiti za ostatak dana. To postaje pravi izazov u office atmosferi gdje nerijetko, zaneseni zadacima koje imamo, u potpunosti zaboravimo na unos tekućine. Za zdrav rad organizma, ali i sjajnu kožu, ključna je hidratacija, zbog čega je uz odabir zdravih grickalica koje biramo na pauzama između pisanja emailova i sastanka, važno birati i zdrave napitke.

Voda je najčešći odabir, no, zašto ju ne biste pretvorili u zdrav napitak s detoksikacijskim svojstvima koji će u potpunosti biti balansiran s potrebama tijela? Donosimo savjet kako...
DETOKSICIRAJUĆI NAPITAK KOJI ĆE BITI UZ VAS UVIJEK I SVUGDJE
Kako biste razbudili osjetila i unijeli promjenu u vaše svakodnevne prehrambene navike, jutro započnite uz šalicu zelenog čaja. Budući da spada među najmanje obrađivane čajeve, zadržava svoje vrijedne zdravstvene pogodnosti te nosi titulu 'zlatnog čarobnog napitka' koji nosi brojne benefiti za organizam. Uz detoksicirajuća svojstva koja potiču mršavljenje, smanjuje stres i povećava koncentraciju. Sadrži i kofein te je odlična alternativa kavi.
Za pripremu zelenog čaja prokuhajte vodu, pustite da se ohladi na 60˚C, dodajte vrećice čaja i zatim ga prekrijte poklopcem ili tanjurićem 3-5 minuta kako biste dobili najbolje od ove biljke. Pripremite ga u veliki čajnik kako biste dio mogli ponijeti i na posao i tako svog organizmu osigurati dodatnu detoksikaciju i hidrataciju i dok radite.
Možete birati Podravka zeleni čaj koji se sastoji od pažljivo biranih sorti zelenog čaja i mente, koja blagotvorno djeluje na probavljanje namirnica koje unosimo kroz dan. Prije polaska na posao, uspite ga u omiljenu termosicu, a u posudi ponesite par kriški limuna kako biste ispijanje ovog zdravog napitka na poslu pretvorili u poseban trenutak opuštanja. Također, u termosicu možete dodati i par kockica leda, za hladnu varijantu ovog pića..
Savjet plus – kompletan ritual upotpunite i omiljenom šalicom, koju ćete pospremiti u uredski stol, a koja će vam i na +35 Celzijusa mamiti osmijeh na lice i pripomoći da na par minuta zaboravite koliko obveza imate te uživate u malom i relaksirajućem ritualu koji radite za zdravlje cijelog organizma. Sada vam ubrzan tempo svakodnevnice ili duga to-do lista na poslu ne bi smjeli biti izgovor za nedovoljan unos tekućine.
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!