10 pravila za toplu, funkcionalnu i estetski zanimljivo uređenu dječju sobu

INTERIJERI
16.6.2020.

Dizajniranje i uređenje dječije spavaće sobe proces je koji neizbježno priziva naše unutarnje dijete i kreira priliku za osmišljavanje spavaće sobe koja bi se i nama samima dopala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, ukoliko je dijete već dovoljno veliko da može samo odlučiti, prvo što trebate učiniti je pitati što on ili ona stvarno želi, a zatim krenite u osmišljavanje plana i razmislite što već imate i što još trebate potražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ✸ʝ✸ℓ✸ (@nynneetliloujos) on

Foto: @3elfenkinder

Dječija spavaća soba mora služiti za više svrhe – u isto vrijeme je igraonica, radna soba, utočište, ali najvažnija joj je uloga pružiti djetetu mjesto udobnosti i sigurnosti da položi umornu glavicu na kraju dana. Bez obzira na budžet, prostorna ograničenja, bilo da krećete ispočetka ili želite dodatno dekorisati postojeći prostor, ispod ćete pronaći šest savjeta koji će vam pomoći u dizajniranju i ukrašavanju prostora u kojem će vaše dijete uživati. 

ZID

Za boju zidova birajte neutralne nijanse koje će služiti kao prazno platno za dekorativne predmete. Ako želite zidu dati malo razigranosti, obojite drugom bojom samo jedan zid ili strop, a ako razmišljate o uzorku na tapetama birajte motiv dovoljno nježan i neutralan da ne bi dominirao čitavim prostorom.

Foto: @tellkiddo

Foto: @limororen_interiorstyling

PROSTOR ZA ODLAGANJE STVARI

Ključ svake dobro organizirane spavaće sobe je prostor za stvari, no u kontekstu dječije sobe to je najvažnije. Bez obzira za koji komad se odlučite, on bi trebao utjeloviti savršenu kombinaciju oblika, funkcije, ali što je najvažnije, da u sebi ima dozu zabave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kidsroom Design - Tellkiddo (@tellkiddo) on

UMJETNOST

Umjetnost je sjajan način da se vizualnost unese u spavaću sobu, a može biti koristan alat kada je riječ o diktiranju sheme boja: statement detalj može se ogledati u posteljini ili mekanom namještaju koji pomaže u balansiranju prostora i dekora na suptilan i skladan način. Grafički ili modernistički otisci mogu također dati sofisticiraniji ton sobama za stariju djecu, a dodatno će prostor personalizirati njihove fotografije na zidu sobe.

 

Foto: @timbertinkers

DEKORACIJA

Ako ste se odlučili za neutralnu boju zidova, simpatične naljepnice iz omiljenog crtića mališana mogu efektno djelovati na bijeloj pozadini i lako se ukloniti kako se mijenjaju interesi vašeg djeteta. Ako želite značajku koja će potaknuti kreativnost i sklonost uživanju u domaćim zadaćama od dječijeg do tinejdžerskog doba, razmislite o ugradnji table sa kredom ili bojanje jednog dijela zida farbom za tablu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kelsey | DIY & Design (@a.dabbled.dwelling) on

SVJETLOST

Važnost osvjetljenja nikada ne treba podcijeniti prilikom ukrašavanja dječije spavaće sobe jer bajkovita svjetla pomažu u stvaranju tople atmosfere. Spavanje pod bajkovitim svjetlima ili sjenke svjetiljke pružaju ugodni ambijent i pomažu ukoliko se dijete još uvijek pomalo boji mraka.

PROSTOR ZA IGRU

Dječije spavaće sobe nisu samo za spavanje, one funkcioniraju i kao prostor za učenje i igru. Kao takav, dobra je ideja definirati ove različite prostore unutar sobe: učinite čitanje knjiga zabavnijim unošenjem lazy bag vreća ili baldahina; motivišite dijeta na učenje sa radnim stolom ili pozicionirajte mini šator za igru.

 

Foto: @blondmeblondie

Foto: @linemerete

INTERIJERI , 16.6.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@misstiptop

Podijeli:

Posljednje objavljeno