3,2,1… i vaš ormar je spreman za proljeće. Donosimo savjete za brzu reorganizaciju. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3,2,1… i vaš ormar je spreman za proljeće. Donosimo savjete za brzu reorganizaciju.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT
10.4.2024.

Kada na kalendaru vidite da stiže treći mjesec, onda znate da to podrazumijeva sezonu proljetnog cvijeća, cvrkut ptica na ulicama grada, ali i vrijeme za proljetno čišćenje ormara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako se želite napokon riješiti pretrpanih ladica, hodnika koji su zbog stvari u njima izgubili ulogu hodnika ili organizirati ormar koji vas pozdravi stvarima čim ga otvorite, nastavite čitati.

 Kroz ove savjete za brz i djelotvoran način za organizaciju garderobe, već u ponedjeljak ćete osjetiti sve čari pametne organizacije.


Osmislite omiljenu playlistu

Kreirajte playlistu sa svim hitovima koje volite slušati i onim pjesmama koje vas uvijek pozivaju na ples
. Možete se poslužite Spotify listom koju su već iskusni osmislili ili ukoliko ste fan vintage zvuka pustite omiljenu ploču. Zašto? Sve je lakše uz smijeh i ples, pa tako i proljetno čišćenje. Dodatni savjet je da zapalite mirisnu svijeću i skuhate sebi kafu.

 Odredite mjesto na kojem ćete skupiti sve što vam više ne treba

Kada vidite sav nered na jednom mjestu, znat ćete koliko zapravo bespotrebnih stvari gomilate po ormarima i ladicama. Naravno, bit će tu i stvari za koje nećete vjerovati da su vaše s obzirom na vrijeme koje je prošlo otkako ih niste vidjeli, ali recite im: 'Doviđenja'. Vaši ormarići trebaju novo društvo. 

 Prioritiziranje je ključno za odličnu organizaciju

Treba li vam 5 pari identičnih crnih salonki ili onaj džemper u pink boji koji ste jednom uhvatili na sniženju? Pošto znamo odgovor na pitanja iznad, takve suvišne artikle ostavite sa strane ili ih poklonite. Kada ste u fazi čišćenja, veoma je važno da isprobate stvari tokom procesa - posebno stvari u koje niste sigurni.

Znate farmerke koje vam stoje savršeno i one koje imaju tendenciju da sjede na dnu hrpe stalno netaknute, što znači da bi vam proba mogla pomoći da donesete konačnu odluku. Izazov je morati se riješiti stvari za koje smatramo da nisu ispunile svoj potencijal, ali realnost je sljedeća: ako niste nešto obukli godinu ili više, nećete ni obući (osim odjeće za posebna dešavanja).

 Investirajte u pomoćne alate koji će vam pomoći u organizaciji i sortiranju

Dodatni stalci za vaše kapute u hodniku ili nekoliko kutija za vaše sitnice učinit će transformaciju u vašem interijeru
. Ukoliko ne želite izdvajati prevelike novca iz svog budžeta za nove stvari, uvijek one starije drvene kutije uz pomoć spreja u omiljenoj boji i malo DIY aktivnosti možete preobraziti u chic dodatke.

 Odjeću koju više nećete nositi sortirajte u tri skupine

Razmišljate o tome da u potpunosti osvježite svoj ormar, počnite razmišljati i organizirati na sljedeći način: iskoristite tri kutije – u jednu stavljajte stvari koje planirate donirati, u jednu one koje ćete baciti, a u treću kutiju pospremite stvari koje planirate prodati. Na taj način se nećete naći u dilemi na pola puta i sve ćete imati već spremno za djelovanje. Ovaj princip možete primijeniti na bilo kojem velikom organiziranju koje radite u svom domu.

***
Naslovna fotografija: @ariviere

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno