TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 3.12.2019.
Sarajevo Fashion Film Festival održava se već 4.godinu zaredom u Sarajevu, a okuplja filmske djelatnike i komercijalne modne brendove te nagrađuje najbolje nove modne filmove iz cijelog svijeta.
„Već dugo godina poslovno sam vezan za ovaj segment umjetnosti, a budući da se radi o jednom potpuno novom izražaju, shvaćanju i spoju različitih kategorija umjetnosti, privuklo je moju pažnju, a vremenom postalo i pravi izazov napraviti i pokrenuti SFFF u Sarajevu. Najbolji filmovi ove vrste se prikazuju u Londonu, Berlinu, Copenhagenu, Istanbulu, Madridu, Los Angelesu i drugim gradovima širom svijeta…, a publika u Sarajevu već četvrtu godinu ima istu tu mogućnost. Dio smo ove fantastične priče koja je slobodno mogu reći eksplozija kreativnosti i umjetničke izvrsnosti. – komentirao je Željko Ivanković, direktor festivala na naš upit što je bila nit vodilja za pokretanje ovog projekta.
„Fokus pri izboru filmova je na prikazivanju šarolike raznolikosti shvaćanja mode, njene prezentacije kroz priču, fotografiju, izražaj… Naš cilj je pružiti izuzetan estetski doživljaj publici fokusirajući se na povezanost mode i filma kroz vrlo različite filmske projekcije. Modni film na jedan potpuno novi način istražuje i posreduje modu fokusirajući se na bliske veze modne, filmske i umjetničke prakse. Vrlo su raznoliki u izgledu, zvuku, osjećaju i poruci koju šalju. Moda u izabranim filmovima može biti vodeća uloga ili sporedni lik. Filmovi su preplavljeni novim idejama, eksperimentima u modi, filmu i komunikaciji. Izbor u svakom slučaju nije nimalo jednostavan.“ – nadodao je Željko.
Četvrto izdanje počinje u četvrtak u Hotelu Hills u 20:00h, kada će se i održati svečana dodjela nagrada za najbolje filmove SFFF-a, dok će u petak, 6.12. u 20:00h, u Coloseum Clubu Sarajevo biti prikazani i svi službeni filmovi iz selekcije ovogodišnjeg SFFF-a, kao i after party sa DJ ZliYej.
Ove godine sve nominirane filmove svrstali su u 15 kategorija, a o najboljima iz svake kategorije odlučili su članovi žirija: Ditte Marie Lund /Copenhagen, Nicole Alexandropulus/Atena, Sofija Montes/USA, Aleksandra Kokotović/ Beograd, Ena Kurtagić Granulo / Italija, Amela Radan i Željko Ivanković/ Sarajevo.
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!