TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 2.7.2020.

Šećer od lavande vrlo je aromatičan sastojak sa vanilijevim mirisom i vrlo blagi laganim cvjetnim okusom.

Divan je dodatak ljetnom napitku, koktelima, limunadi, ali i receptima za kolačiće.

Foto: aberdeenskitchen.com

Upravo zbog toga smo odlučili danas za vas pronaći recept koji će sjediniti dva osvježavajuća, ljetna mirisa u savršeno jednostavnom kolaču.
Dakle, iako ovaj recept zahtijeva pripremu šećera od lavande, dobra stvar je što taj šećer uvijek možete držati u svom ormariću za ekstra dodatak kavi, kolačima ili bilo kojem drugom jelu ili napitku kojem biste voljeli dati cvjetnu aromu. Recept sa sugarhero.com nam se posebno svidio jer je jednostavan za pripremu, kolač može zadržati svježinu i do nekoliko dana, a sastojci poput limuna i sušenih cvjetova lavande čine i naš dom mirisnom oazom. 
Sve što trebate je malo lavande i recept ispod.
Izvrsno će poslužiti i kao improvizirana rođendanska torta ili popodnevna poslastica.

SASTOJCI:

Šećer sa lavandom:

  • 650 g granuliranog šećera
  • Dvije žlice suhe lavande

Kora:

  • 230 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera od lavande
  • Dvije žličice ekstrakta vanilije
  • Pola čajne žlice soli
  • 260 g brašna

Nadjev:

  • Osam velikih jaja
  • 305 g svježeg limunovog soka
  • 550 g lavandinog šećera
  • Korica od dva limuna
  • 65 g brašna
  • Šećer u prahu za dekoraciju

PRIPREMA:

Šećer sa lavandom:

Osušenu lavandu stavite u sjeckalicu i miješajte deset do petnaest sekundi dok se ne pretvori u male komade. U procesor dodajte jednu šalicu granuliranog šećera i miješajte dvadeset sekundi dok se lavanda fino ne poveže sa šećerom. Dodajte preostali šećer u procesor i kratko miješajte dok se dobro ne sjedini.

Biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite posudu za pečenje veličine 23 cm x 33 cm i stavite foliju za pečenje tako da prelazi ivice posude. U zdjeli umutite rastopljeni maslac, lavandin šećer, vaniliju i sol. Kad pomiješate, dodajte brašno i miješajte lopaticom dok se ne sjedini. Nanesite tijesto u posudu za pečenje i pritisnite ga u ravnomjerni sloj. Možda će tijesto izgledati mrvicu ljepljivo, ali tako i treba da bude. Pecite biskvit trideset minuta na 180 °C dok na vrhu ne bude zlatno smeđe boje. Dok se biskvit peče, pripremite nadjev tako da je spreman za početak čim biskvit bude gotov.

Nadjev:

U velikoj zdjeli umutite jaja, limunov sok, šećer lavande i limunovu koricu, a zatim umiješajte brašno. Kad biskvit bude gotov, izvadite ga iz pećnice i dok je još vruć, prelijte ga nadjevom i vratite natrag u pećnicu. Smanjite temperaturu na 160°C i pecite dvadeset i pet minuta. Nakon toga izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se ohladi dok ne postigne sobnu temperaturu. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu, a po želji dodajte nekoliko pupoljka lavande. Čuvajte limun kocke u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. Uživajte!

Foto: aberdeenskitchen.com

Bon appetit!

Za još ukusnih recepata posjetite aberdeenskitchen.com i sugarhero.com.

***

Naslovna fotografija: aberdeenskitchen.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Uredi sto s lakoćom: JYSK stolnjaci koji donose toplinu i eleganciju

TEKST: Adelisa Mašić

Uredi sto s lakoćom: JYSK stolnjaci koji donose toplinu i eleganciju Uredi sto s lakoćom: JYSK stolnjaci koji donose toplinu i eleganciju

Stolnjak je detalj koji čini razliku. On unosi toplinu, povezuje sve elemente na stolu i pretvara običan obrok u mali ritual.

U JYSK ponudi ove sezone dominiraju prirodni tonovi: bež, siva, topla smeđa i zlatna – savršeni za stvaranje mirne, cozy atmosfere u trpezariji. 

 



Materijali poput lana i pamuka daju rustikalni, ali elegantan dojam, dok su decentne teksture i meke ivice ono što svaku trpezu čini privlačnom.

 



Ako voliš klasičan izgled, odaberi jednostavan jednobojni stolnjak i naglasi ga keramičkim posuđem i staklenim čašama. Za nešto moderniji pristup, kombinuj stolnjake s podmetačima i ubrusima.

 



A najbolji dio? JYSK stolnjaci su funkcionalni i jednostavni za održavanje, što ih čini idealnim za svakodnevnu upotrebu. 

 



Od porodičnih večera do prazničnih okupljanja, uz pravi stolnjak i nekoliko pažljivo odabranih detalja, svaki sto postaje mjesto susreta i uživanja.

 



U nastavku izdvajamo stolnjake iz JYSK-a koji će tvoju trpezariju pretvoriti u prostor pun topline i stila:


jysk_stolnjaci10bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci9bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci8bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci7bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci6bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci5bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci4bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci3bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci2bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci1bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje

Foto: @designguro


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!