TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 2.7.2020.
Šećer od lavande vrlo je aromatičan sastojak sa vanilijevim mirisom i vrlo blagi laganim cvjetnim okusom.
Divan je dodatak ljetnom napitku, koktelima, limunadi, ali i receptima za kolačiće.
Foto: aberdeenskitchen.com
Upravo zbog toga smo odlučili danas za vas pronaći recept koji će sjediniti dva osvježavajuća, ljetna mirisa u savršeno jednostavnom kolaču.
Dakle, iako ovaj recept zahtijeva pripremu šećera od lavande, dobra stvar je što taj šećer uvijek možete držati u svom ormariću za ekstra dodatak kavi, kolačima ili bilo kojem drugom jelu ili napitku kojem biste voljeli dati cvjetnu aromu. Recept sa sugarhero.com nam se posebno svidio jer je jednostavan za pripremu, kolač može zadržati svježinu i do nekoliko dana, a sastojci poput limuna i sušenih cvjetova lavande čine i naš dom mirisnom oazom.
Sve što trebate je malo lavande i recept ispod.
Izvrsno će poslužiti i kao improvizirana rođendanska torta ili popodnevna poslastica.
SASTOJCI:
Šećer sa lavandom:
Kora:
Nadjev:
PRIPREMA:
Šećer sa lavandom:
Osušenu lavandu stavite u sjeckalicu i miješajte deset do petnaest sekundi dok se ne pretvori u male komade. U procesor dodajte jednu šalicu granuliranog šećera i miješajte dvadeset sekundi dok se lavanda fino ne poveže sa šećerom. Dodajte preostali šećer u procesor i kratko miješajte dok se dobro ne sjedini.
Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite posudu za pečenje veličine 23 cm x 33 cm i stavite foliju za pečenje tako da prelazi ivice posude. U zdjeli umutite rastopljeni maslac, lavandin šećer, vaniliju i sol. Kad pomiješate, dodajte brašno i miješajte lopaticom dok se ne sjedini. Nanesite tijesto u posudu za pečenje i pritisnite ga u ravnomjerni sloj. Možda će tijesto izgledati mrvicu ljepljivo, ali tako i treba da bude. Pecite biskvit trideset minuta na 180 °C dok na vrhu ne bude zlatno smeđe boje. Dok se biskvit peče, pripremite nadjev tako da je spreman za početak čim biskvit bude gotov.
Nadjev:
U velikoj zdjeli umutite jaja, limunov sok, šećer lavande i limunovu koricu, a zatim umiješajte brašno. Kad biskvit bude gotov, izvadite ga iz pećnice i dok je još vruć, prelijte ga nadjevom i vratite natrag u pećnicu. Smanjite temperaturu na 160°C i pecite dvadeset i pet minuta. Nakon toga izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se ohladi dok ne postigne sobnu temperaturu. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu, a po želji dodajte nekoliko pupoljka lavande. Čuvajte limun kocke u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. Uživajte!
Foto: aberdeenskitchen.com
Bon appetit!
Za još ukusnih recepata posjetite aberdeenskitchen.com i sugarhero.com.
***
Naslovna fotografija: aberdeenskitchen.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Proljeće je stiglo, a vi ste i dalje u potrazi za savršenim outfitom? Znamo jer svi smo tu bili, ali nakon što smo istražili i testirali, shvatili smo nešto jednostavno: nema potrebe za lutanjima po svim prodavnicama u gradu jer sve što vam treba možete pronaći u samo tri koraka.
Tačnije, tri fokusa u odabiru koji će vam riješiti svaki proljetni izazov. Najbolji dio? Kada su prodavnice na jednom mjestu tj. ARIA mall - u. Sve možete obaviti brzo i bez stresa čak i nakon posla ili u pauzi između obaveza. Mislimo isto? Da, već sutra možete nositi cijeli, osvježeni outfit.
Korak 1: Udobnost na prvom mjestu
Prvi korak je pronaći odjeću koja će vas pratiti u svakodnevnim šetnjama, vikend izlascima i trenucima kada vam treba nešto udobno, ali i moderno. Ovo su oni komadi koji se nose bez razmišljanja poput majice s kapuljačom, duksevi, ležerne majice i trenerke koje volite obući čim izađete iz kuće.
Uz to, dodatni plus su kape i kačketi koji su trenutno veliki trend. Sve ovo pronašli smo u kolekciji UCLA brenda, na drugom spratu u ARIA mall - u, koja donosi upravo taj spoj ležernosti i urbanog stila.
Korak 2: Šta obući za posao i posebne prilike?
Nakon što ste riješili opuštene kombinacije, dolazi ono ključno pitanje: šta obući za posao i one prilike kada želite izgledati elegantnije? Birajte pametno materijale jer je proljeće. Lan i viskoza čine da se osjećate ugodno, a istovremeno izgledate besprijekorno od jutra do večeri.
Također, imajte na umu da minimalistički dizajn olakšava kombinacije pa uz samo nekoliko ključnih komada možete kreirati različite outfite. Prava adresa za ovakav stil je MAXIMON, na prvom spratu u ARIA mall-u, brend koji spaja klasičnu eleganciju s modernim detaljima.
Korak 3: Završni touch: detalji koji mijenjaju sve
Bez pravog dodatka, nijedan outfit nije potpun. Nakit može podići i najjednostavniju kombinaciju i dati joj posebnu dozu elegancije. Ogrlica, efektan prsten ili decentna narukvica... sve zavisi od vašeg stila, ali jedno je sigurno, pravi komad nakita uvijek donosi poseban pečat.
U proljetnoj sezoni birajte zlatne tonove u kombinaciji sa zelenom, plavom, bakrenom ili ljubičastom s detaljima koji su upečatljivi. Posebne komade koji prate proljetne trendove pronašli smo u Galleria ASHK, u prizemlju ARIA Mall - a, gdje svaki komad nakita nosi priču i pažljivo odabranu estetiku.
Misija završena: Savršen proljetni stil u 3 koraka!
Tri koraka, tri ključne promjene i proljetni stil je vaš. Nema više predugog biranja ispred ormara: samo praktični, udobni i elegantni komadi koji su spremni za sve što vam ova sezona donosi.
* * *
Naslovna fotografija: @tattivasilieva
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!