TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.6.2017.
Kroz razne kampanje, sve više raste svijest o važnosti prirodnih sastojaka i korištenju make-up i beauty proizvoda koji u sebi ne sadrže štetne kemikalije za naš organizam. Prirodna kozmetika zasniva se na prirodnim, hranjivim i ljekovitim sastojcima. S druge strane, budući da je kozmetika ujedno hrana za našu kožu, važna je kvaliteta njenih sastojaka te što ona može napraviti i za naše zdravlje
U ljetnim mjesecima, sve više se pozornost skreće na antiperspiranate i dezodoranse koji mogu imati loše posljedice na naše zdravlje. Zašto?
Začepljenje pora i sprečavanje znojenja, što ova dva proizvoda i čine, nije zdravo, jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše tijelo. Osim toga, pojedine kemikalije koje se nalaze u njima, poput aluminija i parabena, mogu utjecati na pojavu različitih bolesti i raka dojke. Upravo zbog toga kao odlična alternativa pokazuje se prirodni dezodorans koji i sami možete napraviti doma.
On će biti jednako učinkovit kao i preparati koje ste dosada koristili, te će ujedno nahraniti vašu kožu.
U potrazi za receptom za prirodan dezodorans, posudili smo ovu formulu Byrdie novinara.
Sastojci:
• 6 žlica kokosovog ulja
• 1/4 šalice sode za pečenje
• 1/4 šalice kukuruznog škroba
• eterična ulja (po izboru)
• posuda
Kokosovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva, soda apsorbira mirise, škrob ima izuzetna upijajuća svojstva, a eterična ulja dat će neodoljiv miris vašem dezodoransu te umiriti kožu.
Priprema:
Pomiješajte sodu i kokosovo ulje. Dodajte tri kapi eteričnih ulja te škrob. Dobro izmiješajte i skladištite u posudu s poklopcem.
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Za vrijeme pripreme iftara, uvijek imamo onu malu dozu kreativnosti koja nas inspiriše isprobati nešto novo, nešto što će obradovati sve čula i unijeti posebnu čaroliju.
Dok su tradicionalna jela uvijek tu da nas podsjete na domaći, mirisni iftar, nekako nas uvijek uhvati želja za nečim neočekivanim.
Onda se pojavi trenutak kad shvatimo: Zašto se ne bismo poigrali s okusima? I tako, iz tog znatiželjnog trenutka, stvorena je slastica koja će pomaknuti granice iftarskih deserta: Dubai hurme u čokoladi!
Sočne hurme koje vas mame da zaronite u njih, kremasta pistacija koja se topi u ustima, kadaif koji vam daje tu savršenu dozu hrskavosti i naravno, bogata mliječna čokolada koja sve to spaja u jednu senzacionalnu bombu okusa!
Bit ćemo iskreni, mislimo da je ovo najlakši desert koji možete pripremiti bez pečenja, bez stresa, a opet s toliko okusa da će svi za stolom biti oduševljeni.
Važnost odabira sastojaka: Bez njih, desert ne bi bio isti!
Svaki desert nosi svoju priču, ali nijedna priča nije potpuna bez pažljivog odabira sastojaka. Kada su u pitanju Dubai hurme u čokoladi, ključna je kvaliteta jer svaki sastojak ima svoju ulogu u stvaranju tog nezaboravnog okusa.
Hurme, te slatke i sočne plodove, ne biramo slučajno jer one su srce ovog deserta. Bogate vlaknima i prirodnim šećerima, donose savršenu ravnotežu između slatkoće i hranjivosti, dok pistacije svojim slanim okusom donose kontrast, ali i dubinu.
Ne zaboravimo ni indijski orah, koji svojim orašastim okusom i hrskavom teksturom podiže cijelu kombinaciju. Oni stvaraju harmoničan spoj, bogat u okusu i nutritivnim vrijednostima, koji ne samo da će očarati vaše goste, nego će ih i napuniti energijom koja dolazi iz prirode.
DUBAI hurme u čokoladi
Sastojci
Priprema
1. Počnimo s osnovom: EuroCompany99 hurme! Otvorite ih nježno, koristeći čašu kako biste ih lagano pritisnuli, stvarajući mali prostor za savršeno punjenje.
2. Zatim pređite na kadaif. U tavi, otopite malo maslaca i prepržite kadaif dok ne postane zlatno hrskav. Kada je sve gotovo, dodajte kremu od pistacija i promiješajte dok se ne stvori glatka, bogata smjesa.
3. Svaku hurmu napunite smjesom od kadaifa pa pažljivo prelijte s otopljenom mliječnom čokoladom. Važno je da čokolada prekriva sve, stvarajući bogatu i svilenu teksturu.
4. Onda dolazi dekoracija! Sjeckajte EuroCompany99 pistacije i indijski orah te ih pospite po vrhu. Time ćete dodati još jedan sloj hrskavosti i dubokih okusa.
Ostavite desert da se ohladi u frižideru jer je pravi dojam uvijek u savršenoj temperaturi!
Vjerujte, čim prvi zalogaj stigne do vaših usana, znat ćete da ste napravili pravo čudo od deserta.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!