TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 20.6.2017.

Kroz razne kampanje, sve više raste svijest o važnosti prirodnih sastojaka i korištenju make-up i beauty proizvoda koji u sebi ne sadrže štetne kemikalije za naš organizam. Prirodna kozmetika zasniva se na prirodnim, hranjivim i ljekovitim sastojcima. S druge strane, budući da je kozmetika ujedno hrana za našu kožu, važna je kvaliteta njenih sastojaka te što ona može napraviti i za naše zdravlje

U ljetnim mjesecima, sve više se pozornost skreće na antiperspiranate i dezodoranse koji mogu imati loše posljedice na naše zdravlje. Zašto?
Začepljenje pora i sprečavanje znojenja, što ova dva proizvoda i čine, nije zdravo, jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše tijelo. Osim toga, pojedine kemikalije koje se nalaze u njima, poput aluminija i parabena, mogu utjecati na pojavu različitih bolesti i raka dojke. Upravo zbog toga kao odlična alternativa pokazuje se prirodni dezodorans koji i sami možete napraviti doma.
On će biti jednako učinkovit kao i preparati koje ste dosada koristili, te će ujedno nahraniti vašu kožu.
U potrazi za receptom za prirodan dezodorans, posudili smo ovu formulu Byrdie novinara.

dezodorans


Sastojci: 

• 6 žlica kokosovog ulja

• 1/4 šalice sode za pečenje

• 1/4 šalice kukuruznog škroba

• eterična ulja (po izboru)

• posuda

Kokosovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva, soda apsorbira mirise, škrob ima izuzetna upijajuća svojstva, a eterična ulja dat će neodoljiv miris vašem dezodoransu te umiriti kožu.

Priprema:

Pomiješajte sodu i kokosovo ulje. Dodajte tri kapi eteričnih ulja te škrob. Dobro izmiješajte i skladištite u posudu s poklopcem.


Bonjour

Baš kad smo pomislili da je Dubai trend gotov, ovaj desert za iftar sve mijenja!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Baš kad smo pomislili da je Dubai trend gotov, ovaj desert za iftar sve mijenja! Baš kad smo pomislili da je Dubai trend gotov, ovaj desert za iftar sve mijenja!

Za vrijeme pripreme iftara, uvijek imamo onu malu dozu kreativnosti koja nas inspiriše isprobati nešto novo, nešto što će obradovati sve čula i unijeti posebnu čaroliju.

 

Dok su tradicionalna jela uvijek tu da nas podsjete na domaći, mirisni iftar, nekako nas uvijek uhvati želja za nečim neočekivanim.

 



Onda se pojavi trenutak kad shvatimo: Zašto se ne bismo poigrali s okusima? I tako, iz tog znatiželjnog trenutka, stvorena je slastica koja će pomaknuti granice iftarskih deserta: Dubai hurme u čokoladi!

 



Sočne hurme koje vas mame da zaronite u njih, kremasta pistacija koja se topi u ustima, kadaif koji vam daje tu savršenu dozu hrskavosti i naravno, bogata mliječna čokolada koja sve to spaja u jednu senzacionalnu bombu okusa!

 

 

Bit ćemo iskreni, mislimo da je ovo najlakši desert koji možete pripremiti bez pečenja, bez stresa, a opet s toliko okusa da će svi za stolom biti oduševljeni.

 



Važnost odabira sastojaka: Bez njih, desert ne bi bio isti!  

Svaki desert nosi svoju priču, ali nijedna priča nije potpuna bez pažljivog odabira sastojaka. Kada su u pitanju Dubai hurme u čokoladi, ključna je kvaliteta jer svaki sastojak ima svoju ulogu u stvaranju tog nezaboravnog okusa.

 



Hurme, te slatke i sočne plodove, ne biramo slučajno jer one su srce ovog deserta. Bogate vlaknima i prirodnim šećerima, donose savršenu ravnotežu između slatkoće i hranjivosti, dok pistacije svojim slanim okusom donose kontrast, ali i dubinu.
 




Ne zaboravimo ni indijski orah, koji svojim orašastim okusom i hrskavom teksturom podiže cijelu kombinaciju. Oni stvaraju harmoničan spoj, bogat u okusu i nutritivnim vrijednostima, koji ne samo da će očarati vaše goste, nego će ih i napuniti energijom koja dolazi iz prirode.

 




DUBAI hurme u čokoladi   

Sastojci

Priprema

1. Počnimo s osnovom: EuroCompany99 hurme! Otvorite ih nježno, koristeći čašu kako biste ih lagano pritisnuli, stvarajući mali prostor za savršeno punjenje.

2. Zatim pređite na kadaif. U tavi, otopite malo maslaca i prepržite kadaif dok ne postane zlatno hrskav. Kada je sve gotovo, dodajte kremu od pistacija i promiješajte dok se ne stvori glatka, bogata smjesa.
 

 

3. Svaku hurmu napunite smjesom od kadaifa pa pažljivo prelijte s otopljenom mliječnom čokoladom. Važno je da čokolada prekriva sve, stvarajući bogatu i svilenu teksturu.

4. Onda dolazi dekoracija! Sjeckajte EuroCompany99 pistacije i indijski orah te ih pospite po vrhu. Time ćete dodati još jedan sloj hrskavosti i dubokih okusa.

 




Ostavite desert da se ohladi u frižideru jer je pravi dojam uvijek u savršenoj temperaturi!





Vjerujte, čim prvi zalogaj stigne do vaših usana, znat ćete da ste napravili pravo čudo od deserta.

 

* * *  
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!