TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 4.7.2015.
Svi ljubitelji kofeina u ljetnim mjesecima svoju šalicu tople mirisne kave mijenjaju ledenim šalicama ledene kave. Osvježavajuća i ukusna, idealno je piće na visokim temperaturama.
Najbolje od svega jeste činjenica da je lako možete pripremiti doma, po svom ukusu, te će vaša kućna verzija moći konkurirati onoj napravljenoj u vašem omiljenom kafiću.
Potrebni sastojci:
Priprema:
U veliku posudu uspite sva zrna kave i prelijte s hladnom kavom. Poklopite i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, preporučljivo 24 sata. Nakon toga, kavu procijedite kroz filter ili gazu i preostalu tekućinu stavite na hlađenje u hladnjak sve do posluživanja.
Prije posluživanja, u šalicu kave, ovisno o njenoj veličini, dodajte jednu ili više kockica leda, malo mlijeka i dodatno je zasladite aromom vanilije, karamele, šlagom ili s malo cimeta.
Još dva super načina koja smo pronašli na Instagram profilu @milica_homemade otkrijte u nastavku.
***
Naslovna fotografija: freepik.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!