TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 12.11.2021.

Prevelik unos šećera može dovesti do niza negativnih djelovanja na naše zdravlje i to je činjenica koju svi znamo, ali svi često i ignorišemo.

Ne samo da nas prevelik unos šećera čini nezdravim, nego nas čini preumornim i čak ubrzava starenje tako da bi prelazak na ishranu sa niskim sadržajem šećera mogla biti najbolja stvar koju biste mogli učiniti već danas za svoje zdravlje.

Foto: unsplash.com

Svjesni smo da je to prevelik korak, odjednom se oprostiti sa svim slatkim zalogajima, stoga smo odlučili krenuti sa 9 malih promjena koje ćete postepeno uvoditi, ali koje vam mogu pomoći da smanjite unos šećera i smanjite unos hiljade kalorija koje vam nisu neophodne.

Postepeno smanjivanje unosa šećera

Jedna od najvažnijih stvari jeste da kada mijenjate ishranu je da to radite postepeno.

Prelazak sa obroka punog šećera na ishranu bez ikakvog šećera trebao bi biti spor proces.

Može pomoći da započnete uklanjanjem najočitijih izvora šećera. 

Foto: unsplash.com

Nemojte dodavati šećer u čaj, kafu, žitarice i kaše

Da li dodajete šećer u žitarice za doručak ili za zaslađivanje toplih napitaka?

Svakodnevno izbacivanje samo jedne kašičice dodatnog šećera može napraviti razliku.

Možete primjerice dodavati cimet u kafu umjesto šećera za dodatni okus.

Foto: unsplash.com

Također, med i sirup su šećeri tako da probajte ne dodavati i to.

Ako preskočite kašičicu šećera više od jednom dnevno (na primjer, ako prestanete sa šećerom u čaju i žitaricama), tada možete umnožiti efekte ispod.

Zamijenite slatke žitarice običnim integralnim žitaricama

Mnoge žitarice za doručak u svom sastavu imaju šećer - čak i one za koje možda ne mislite da su zašećerene.

Foto: unsplash.com

Zato svoju dnevnu činiju slatkih žitarica zamijenite integralnim žitaricama bez dodanog šećera - provjerite listu sastojaka da biste bili sigurni da vaša dolazi bez dodanog šećera.

Ako vam se nova žitarica u početku čini pomalo nejestivom, dodajte prirodnu slatkoću svježim voćem poput banane, bobičastog voća ili grožđa.

Izbacite upotrebu gaziranih pića

Voda je svakako najbolja zamjena, ali ako želite da popijete nešto slatko dijetalna pića mogu biti bolji izbor od zašećerenih pića.

Također, energetska ili sportska pića izbjegavajte.

Ako vam je ovaj korak pretežak  razmislite o smanjenju količine sa jedne limenke sode na pola limenke.

Zatim razmislite o prelasku na svježe cijeđeni sok pomiješan sa gaziranom vodom (npr. svježi sok od narandže sa gaziranom vodom).

Foto: pexels.com

Jedite svježe, smrznuto, sušeno ili konzervirano voće

Odaberite voće konzervirano u vodi ili prirodnom soku, a izbjegavajte voće konzervirano u sirupu.

Ocijedite i isperite u cjedilu kako biste uklonili višak sirupa ili soka.

Voće kao desert

Uživajte u voću za desert umjesto kolačića ili peciva.

Foto: pexels.com

Napravite sami sos za špagete i nemojte koristiti kečap

Umak od paradajza koji se kupuje u prodavnici, kao i kečap sadrže mnogo dodatog šećera.

Odlučite se za vlastitu domaću verziju.

Foto: pexels.com

Izbjegavajte voćne jogurte iz prodavnice

Obični nemasni jogurt je mnogo bolji odabir.

Dodavanje isječenog voća može dodati malo okusa, a ne sadrži nezdrave šećere.

Foto: pexels.com

Izbacite prerađene slatkiše

Znamo da ovo niste htjeli čuti, ali to je jedan od presudnih koraka.

Dobra vijest je da ne morate naglo to uraditi jer bi to moglo rezultirati kontra efektom gdje biste samo razmišljali o kolačima, tortama, slatkim grickalicama...

Ako smanjujete količinu slatkiša, počnite da smanjujete količinu koju jedete u jednom danu.

Na primjer, od cijele čokolade ili bombonjere koju biste pojeli u jednom danu, vi svjesno recite da ćete pojesti pola.

Foto: unsplash.com

Kako smanjujete količinu slatkiša, počnite dodavati zdravije opcije slatkog okusa, kao što su svježe voće i tamna čokolada.

Tačnije, želite da se vaše nepce i čula počnu navikavati na druge oblike slatkoće osim prerađenih slatkiša.

Čitajte sastav proizvoda

Jesti manje šećera nije tako lako kao samo izbjegavanje slatke hrane.

Već smo naveli da se šećer može sakriti i u malo vjerojatnim namirnicama kao što su kečap i sos za špagete, ali zbog toga je bitno da provjerite sastav na proizvodu.

Vidjet ćete dodane šećere navedene pod ugljikohidratima.

Evo nekih od najčešćih: visoko fruktozni kukuruzni sirup, šećer od trske ili sok od trske, maltoza, dekstroza, invertni šećer, pirinčani sirup, melasa i karamel.

Foto: unsplash.com

Šta možete očekivati u ovom periodu?

Neke od vas će se osjećati umornom prvu sedmicu ili dvije, ali nemojte odustajati.

Tokom godina čestog unošenja prerađenog šećera, vjerovatno ste učili svoj sistem da se oslanja na šećer i kofein kao energiju, a sada tražite od svog tijela da se pojača i normalno funkcionira bez ovih supstanci i bez ikakve najave ili pripreme.

Držite se toga; uskoro će biti bolje!

Također, vaš apetit će se promijeniti.

Foto: unsplash.com

Neke dame kažu da mnogo manje osjećaju glad nakon što prestanu da jedu šećer, dok kod nekih je suprotno.

Šta god da bude slučaj kod vas, samo zapamtite da će se stvari izjednačiti za otprilike dvije sedmice, stoga sjedite čvrsto i ostanite na pravom putu.

Prestat ćete osjećati preveliku potrebu za šećerom nakon sedmicu ili dvije, a redovniji, zdrav unos hrane poput povrća će vam biti boljeg okusa i nećete očekivati ​​šećer u svakom obroku.

Vrijedi probati, zar ne?

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Sezona grijanja je tu: 5 trikova koje i dermatolozi koriste da im lice ne p(o)stane suho

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Sezona grijanja je tu: 5 trikova koje i dermatolozi koriste da im lice ne p(o)stane suho Sezona grijanja je tu: 5 trikova koje i dermatolozi koriste da im lice ne p(o)stane suho

Grijanje, klima i suhi zrak je trio koji ne prašta koži. U sezoni grijanja, lice lako postane suho, zategnuto i bez onog „svježeg“ sjaja.

Dermatolozi to znaju bolje od svih i zato imaju svoje male trikove kako da koža ostane sretna i hidratizirana čak i kad radiator bruji.
 

suho-lice-savjeti-9777-bonjour-ba

Foto: @melissa_thiebaut

 

Nježno čišćenje je pola hidratacije

 

Ako ti se koža zateže nakon umivanja to nije znak da je čista, nego da joj treba hidratacija. U hladnijim mjesecima koristi mliječne ili uljne čistače jer ne skidaju prirodne lipide s kože. Blagi čistač postavlja ton za sve što slijedi, serum, kremu, masku i pomaže koži da sve to bolje iskoristi.

Mali trik: ako koristiš micelarnu, uvijek je isperi. Micelarne čestice znaju isušiti kožu ako ostanu na licu.

Konkretni proizvodi koje možeš isprobati:

 

suho-lice-savjeti-bonjour-ba-1
 

Kupi ovdje


suho-lice-savjeti-bonjour-ba-2

 

Hidrataciju gradi slojevito

 

Zaboravi “jedna krema za sve”. Zimi se koža voli njegovati u slojevima. Biraj prvo tonik s pantenolom, glicerinom ili alantoinom jer je nježan, umirujući i bez alkohola.

Sljedeći korak je serum s dodatnim umirujućim ili barijernim sastojcima npr. niacinamidom, beta-glukanom ili ceramidima.
On će pomoći da se koža regenerira i smiri u sezoni grijanja.

Treći i zaštitni korak je krema s hijaluronskom kiselinom. Ona “zaključava” sve što si prethodno nanijela i sprečava da hidratacija ispari iz kože.

Savjet za nanošenje: kad naneseš serum, ne čekaj da se potpuno osuši već stavi kremu dok je koža još blago vlažna. Na taj način krema “uhvati” vlagu i drži je unutar kože.

Konkretni proizvodi koje možeš isprobati:


 

suho-lice-savjeti-bonjour-ba-4

Kupi ovdje

 

suho-lice-savjeti-bonjour-ba-5

Kupi ovdje



 

suho-lice-savjeti-bonjour-ba-3

Kupi ovdje

 

Vlažnost zraka mijenja sve

 

Koliko god dobra bila tvoja krema, neće pomoći ako zrak oko tebe “pije” vlagu iz kože. Rješenje: ovlaživač zraka ili, ako si old school, posuda s vodom pored radijatora. Taj mali trik napravi veliku razliku, posebno noću, dok se koža regeneriše.

Extra hack: u sobi možeš držati i nekoliko biljaka poput spatifiluma, paprati, zelenog ljiljana ili ficusa. Lijepe su, korisne i, realno, najbolji “beauty filter” koji možeš dodati u svoj dom.
 

suho-lice-savjeti-9778-bonjour-ba

Foto: @lockecici

 

Hidratacija počinje iznutra


Da, znamo da zvuči kao kliše, ali voda je ozbiljan beauty alat. Topli biljni čajevi, supice pa čak i voće poput mandarina i jabuka pomažu da koža zadrži hidrataciju iznutra. 
 

 


Noć je vrijeme za reparaciju

 

Tokom dana koža se bori s hladnoćom, toplinom i suhim zrakom. Noć je tvoj trenutak da joj pomogneš. Kombinacija guste kreme ili overnight maske je odlična stvar. One stvaraju zaštitni sloj koji sprečava isušivanje dok spavaš. Ujutro, lice izgleda svježe, mekano i odmorno.

Mini ritual: prije spavanja na kratko provjetri prostoriju jer svjež zrak + dobra maska = top beauty kombinacija.

U konačnici, sezona grijanja ne mora značiti sezonu suhog lica. Slojevita rutina, više vlage u zraku i malo pažnje mogu napraviti čudo.
 

Foto: @maria.calvet


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!