TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 12.11.2021.
Prevelik unos šećera može dovesti do niza negativnih djelovanja na naše zdravlje i to je činjenica koju svi znamo, ali svi često i ignorišemo.

Ne samo da nas prevelik unos šećera čini nezdravim, nego nas čini preumornim i čak ubrzava starenje tako da bi prelazak na ishranu sa niskim sadržajem šećera mogla biti najbolja stvar koju biste mogli učiniti već danas za svoje zdravlje.

Foto: unsplash.com
Svjesni smo da je to prevelik korak, odjednom se oprostiti sa svim slatkim zalogajima, stoga smo odlučili krenuti sa 9 malih promjena koje ćete postepeno uvoditi, ali koje vam mogu pomoći da smanjite unos šećera i smanjite unos hiljade kalorija koje vam nisu neophodne.
Postepeno smanjivanje unosa šećera
Jedna od najvažnijih stvari jeste da kada mijenjate ishranu je da to radite postepeno.
Prelazak sa obroka punog šećera na ishranu bez ikakvog šećera trebao bi biti spor proces.
Može pomoći da započnete uklanjanjem najočitijih izvora šećera.

Foto: unsplash.com
Nemojte dodavati šećer u čaj, kafu, žitarice i kaše
Da li dodajete šećer u žitarice za doručak ili za zaslađivanje toplih napitaka?
Svakodnevno izbacivanje samo jedne kašičice dodatnog šećera može napraviti razliku.
Možete primjerice dodavati cimet u kafu umjesto šećera za dodatni okus.

Foto: unsplash.com
Također, med i sirup su šećeri tako da probajte ne dodavati i to.
Ako preskočite kašičicu šećera više od jednom dnevno (na primjer, ako prestanete sa šećerom u čaju i žitaricama), tada možete umnožiti efekte ispod.
Zamijenite slatke žitarice običnim integralnim žitaricama
Mnoge žitarice za doručak u svom sastavu imaju šećer - čak i one za koje možda ne mislite da su zašećerene.

Foto: unsplash.com
Zato svoju dnevnu činiju slatkih žitarica zamijenite integralnim žitaricama bez dodanog šećera - provjerite listu sastojaka da biste bili sigurni da vaša dolazi bez dodanog šećera.
Ako vam se nova žitarica u početku čini pomalo nejestivom, dodajte prirodnu slatkoću svježim voćem poput banane, bobičastog voća ili grožđa.
Izbacite upotrebu gaziranih pića
Voda je svakako najbolja zamjena, ali ako želite da popijete nešto slatko dijetalna pića mogu biti bolji izbor od zašećerenih pića.
Također, energetska ili sportska pića izbjegavajte.
Ako vam je ovaj korak pretežak razmislite o smanjenju količine sa jedne limenke sode na pola limenke.
Zatim razmislite o prelasku na svježe cijeđeni sok pomiješan sa gaziranom vodom (npr. svježi sok od narandže sa gaziranom vodom).

Foto: pexels.com
Jedite svježe, smrznuto, sušeno ili konzervirano voće
Odaberite voće konzervirano u vodi ili prirodnom soku, a izbjegavajte voće konzervirano u sirupu.
Ocijedite i isperite u cjedilu kako biste uklonili višak sirupa ili soka.
Voće kao desert
Uživajte u voću za desert umjesto kolačića ili peciva.

Foto: pexels.com
Napravite sami sos za špagete i nemojte koristiti kečap
Umak od paradajza koji se kupuje u prodavnici, kao i kečap sadrže mnogo dodatog šećera.
Odlučite se za vlastitu domaću verziju.

Foto: pexels.com
Izbjegavajte voćne jogurte iz prodavnice
Obični nemasni jogurt je mnogo bolji odabir.
Dodavanje isječenog voća može dodati malo okusa, a ne sadrži nezdrave šećere.

Foto: pexels.com
Izbacite prerađene slatkiše
Znamo da ovo niste htjeli čuti, ali to je jedan od presudnih koraka.
Dobra vijest je da ne morate naglo to uraditi jer bi to moglo rezultirati kontra efektom gdje biste samo razmišljali o kolačima, tortama, slatkim grickalicama...
Ako smanjujete količinu slatkiša, počnite da smanjujete količinu koju jedete u jednom danu.
Na primjer, od cijele čokolade ili bombonjere koju biste pojeli u jednom danu, vi svjesno recite da ćete pojesti pola.

Foto: unsplash.com
Kako smanjujete količinu slatkiša, počnite dodavati zdravije opcije slatkog okusa, kao što su svježe voće i tamna čokolada.
Tačnije, želite da se vaše nepce i čula počnu navikavati na druge oblike slatkoće osim prerađenih slatkiša.
Čitajte sastav proizvoda
Jesti manje šećera nije tako lako kao samo izbjegavanje slatke hrane.
Već smo naveli da se šećer može sakriti i u malo vjerojatnim namirnicama kao što su kečap i sos za špagete, ali zbog toga je bitno da provjerite sastav na proizvodu.
Vidjet ćete dodane šećere navedene pod ugljikohidratima.
Evo nekih od najčešćih: visoko fruktozni kukuruzni sirup, šećer od trske ili sok od trske, maltoza, dekstroza, invertni šećer, pirinčani sirup, melasa i karamel.

Foto: unsplash.com
Šta možete očekivati u ovom periodu?
Neke od vas će se osjećati umornom prvu sedmicu ili dvije, ali nemojte odustajati.
Tokom godina čestog unošenja prerađenog šećera, vjerovatno ste učili svoj sistem da se oslanja na šećer i kofein kao energiju, a sada tražite od svog tijela da se pojača i normalno funkcionira bez ovih supstanci i bez ikakve najave ili pripreme.
Držite se toga; uskoro će biti bolje!
Također, vaš apetit će se promijeniti.

Foto: unsplash.com
Neke dame kažu da mnogo manje osjećaju glad nakon što prestanu da jedu šećer, dok kod nekih je suprotno.
Šta god da bude slučaj kod vas, samo zapamtite da će se stvari izjednačiti za otprilike dvije sedmice, stoga sjedite čvrsto i ostanite na pravom putu.
Prestat ćete osjećati preveliku potrebu za šećerom nakon sedmicu ili dvije, a redovniji, zdrav unos hrane poput povrća će vam biti boljeg okusa i nećete očekivati šećer u svakom obroku.
Vrijedi probati, zar ne?
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ilda Lihić-Isović
U trenutku kad smo odlučili da počnemo raditi gua sha svako jutro, nismo imali pojma da taj mali kamenčić zahtijeva više pažnje nego skincare ormarić. Svi su govorili da mijenja lice, skine natečenost, zategne konture, ali niko nije spomenuo da postoje i greške.
Prvi dan… prehladni kamen. Drugi dan… bez ulja. Treći dan… crvenilo. I tek tada smo shvatili da gua sha nije trend, nego ritual koji traži strpljenje, tehniku i malo ljubavi prema ogledalu.
Gua sha masaža se nikada ne radi na suhoj koži. Ulje (ili bogat serum) stvara zaštitni sloj koji omogućava kamenu da “klizi”, a ne da “struže”. Najbolje se pokazalo ulje s laganom teksturom poput sjemenki grožđa ili skvalana. Ako vam koža reaguje, birajte ulja bez mirisa.
Ako nakon masaže lice boli, pretjerali ste. Trik je u blagom, ravnom pritisku i ritmičnom povlačenju kamena od centra lica prema van. Pokreti neka budu spori, gotovo meditativni kao da iscrtavate mapu svog lica.
Jedna masaža neće promijeniti konture, ali sedam dana zaredom sigurno hoće. Lice se s vremenom “probudi”, cirkulacija se poboljša, a tonus postane čvršći. Ujutro pomaže protiv natečenosti, navečer smiruje lice nakon dana punog ekrana i stresa.
Ovo smo otkrili slučajno, ali… kakva razlika! Hladan kamen umiruje kožu i daje onaj “spa” osjećaj kod kuće. Plus, pomaže kod podočnjaka i jutarnje natečenosti. Također, možete 10 minuta prije staviti ga u čašu sa ledom.
Ako nas danas neko pita odakle početi, odgovor je sa strpljenjem. Gua sha nije čarobni trik, ali jeste prekrasan ritual koji u pet minuta vraća mir i fokus.
Konkretni početak? Idealna nam je bila 20 sekundi rutina Kendall Jenner.
Koliko često treba raditi gua sha masažu? Idealno svaki dan ili barem 3–4 puta sedmično, po 5–10 minuta.
Koji oblik kamena je najbolji za početnike? Klasični “heart shape” jer je najjednostavniji za kontrolu i radi na svim zonama lica.
Smije li se gua sha raditi ako imaš akne? Da, ali s oprezom. Izbjegavajte aktivne upale i područja s otvorenim bubuljicama. Umjesto po cijelom licu, fokusirajte se na vrat i liniju vilice. To pomaže limfnoj drenaži bez iritacije.
Da li gua sha može promijeniti oblik lica? Ne “preoblikuje” lice trajno, ali smanjuje natečenost i definiše konture pa lice djeluje svježije i zategnutije. Dakle, efekat da, a nova kostur struktura ne.
Koliko često treba prati gua sha kamen? Nakon svake upotrebe mlakom vodom i blagim sapunom. Inače se na površini nakupljaju ostaci ulja i bakterije koje mogu izazvati prištiće.


Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @hannaschonberg
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!