TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.4.2017.
Postoji nešto neodoljivo i čudesno u činjenici da ste neku namirnicu pripremili sami, pa zamislite onda onaj osjećaj kada pripremite domaći sladoled. Ovaj vikend svakako izdvojite vrijeme za to, uključite svoje mališane i zamrljajte ruke uz zabavnu glazbu.
U nastavku pročitajte fantastičan recept za sladoled od kokosa u kojemu će uživati svi vaši ukućani provodeći zajedničko vrijeme na terasi.
Sastojci:
Za domaće kokosovo mlijeko:
Za sladoled:
Priprema za kokosovo mlijeko:
Vodu i kokosovo brašno stavite u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom.Kada proključa, kuhajte još 2-3 min. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 4-5 min (otklopljeno). Zatim smjesu prebacite u dublju posudu i miksajte nekoliko minuta na najvećoj brzini dok ne dobijete smjesu nalik kašici. Na odgovarajuću posudu stavite cjedilo, a preko cjedila rasprostrite čistu gazu pa na nju stavite dobivenu smjesu kokosa i vode.
Gazu zatvorite, dobro stisnite i stisnite ju rukama te počnite cijediti. Ono što će se cijediti iz gaze jest kokosovo mlijeko.
Kad ocijedite mlijeko, još ga jednom procijedite kroz cjedilo kako biste dobili ljepšu teksturu.
Od ove količine, dobit ćete oko 150 ml kokosovog mlijeka.
Priprema sladoleda:
Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, a bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
U posebnoj posudi mikserom istucite kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Tucite dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići.
Zatim tu smjesu malo po malo dodajte šlagu uz stalno miješanje pjenjačom. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i kokosovo brašno pa sve zajedno još kratko istucite mikserom.
Dobivenu smjesu izlijte u plastičnu posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata.
Sada imate sjajno osvježenje za cijelu obitelj. Uživajte!
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!