TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 22.4.2017.

Postoji nešto neodoljivo i čudesno u činjenici da ste neku namirnicu pripremili sami, pa zamislite onda onaj osjećaj kada pripremite domaći sladoled. Ovaj vikend svakako izdvojite vrijeme za to, uključite svoje mališane i zamrljajte ruke uz zabavnu glazbu.

U nastavku pročitajte fantastičan recept za sladoled od kokosa u kojemu će uživati svi vaši ukućani provodeći zajedničko vrijeme na terasi.

Sastojci:

Za domaće kokosovo mlijeko:

  • 250 ml vode
  •  60 g kokosovog brašna

Za sladoled: 

  • 150 ml kokosovog mlijeka
  • 150 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 75 g šećera
  • 75 g bijele čokolade
  • 4 žlice kokosovog brašna
  • -Pola žlice arome vanilije

Priprema za kokosovo mlijeko: 

Vodu i kokosovo brašno stavite u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom.Kada proključa, kuhajte još 2-3 min. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 4-5 min (otklopljeno). Zatim smjesu prebacite u dublju posudu i miksajte nekoliko minuta na najvećoj brzini dok ne dobijete smjesu nalik kašici. Na odgovarajuću posudu stavite cjedilo, a preko cjedila rasprostrite čistu gazu pa na nju stavite dobivenu smjesu kokosa i vode.
Gazu zatvorite, dobro stisnite i stisnite ju rukama te počnite cijediti. Ono što će se cijediti iz gaze jest kokosovo mlijeko.
Kad ocijedite mlijeko, još ga jednom procijedite kroz cjedilo kako biste dobili ljepšu teksturu.
Od ove količine, dobit ćete oko 150 ml kokosovog mlijeka.

Priprema sladoleda: 

Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, a bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
U posebnoj posudi mikserom istucite kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Tucite dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići.
Zatim tu smjesu malo po malo dodajte šlagu uz stalno miješanje pjenjačom. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i kokosovo brašno pa sve zajedno još kratko istucite mikserom.
Dobivenu smjesu izlijte u plastičnu posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata.
Sada imate sjajno osvježenje za cijelu obitelj. Uživajte!

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!