TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 18.9.2024.
Do kraja ove sedmice Sarajevo nudi pravu dozu umjetnosti u Narodnom pozorištu.
Pitamo se da li postoji ljepši period godine od rane jeseni za odlazak u pozorište... mislimo da ne i zbog toga, dok se šuštanje lišća i miris svježeg zraka stapaju s vibracijama noći, pozivamo vas da zakoračite u svijet umjetnosti.
Ove tri predstave obećavaju nezaboravno iskustvo, spajajući emotivnu dubinu s vizualnom raskoši koja će vas ostaviti bez daha. Ako se pitate zašto su baš ove predstave posebne napisat ćemo samo da sve kreiraju priču koja odjekuje daleko izvan zidova samog pozorišta.
19.9. u 19:30h - Svijet mogućnosti / Drama
"Svijet mogućnosti", u režiji Harisa Pašovića, donosi nam priču koja zadire u srž ljudskog postojanja, istražujući živote djece i osoba sa autizmom i cerebralnom paralizom, kao i svakodnevnicu njihovih porodica. Ova predstava, rezultat višegodišnjeg istraživanja i saradnje sa institucijama koje se bave osobama sa invaliditetom, stvara prostor za dijalog o temama koje često ostaju u senci. Pašović ističe kako je proces stvaranja dramskog teksta bio izazovan, budući da suština tih iskustava nije lako prenosiva riječima. "Svijet mogućnosti" nije samo predstava - to je emotivno putovanje koje poziva na preispitivanje stavova i doprinosa stvaranju inkluzivnijeg društva. U sutrašnjoj izvedbi, očekujte više od gledanja predstave: pripremite se da osjetite, razmišljate i, možda, mijenjate percepciju o onome šta znači biti dio društva danas. Kartu kupite ovdje.
20.9. u 19:30h - Mihael Kolhas / Drama
"Mihael Kolhas" je drama koju kad vidimo na repertoaru pozorišta instant rezervišemo kartu. Zašto? Temelji se na noveli Heinricha von Kleista i istražuje teme pravde, moći i ljudske prirode. Priča prati Mihaela Kolhasa koji se suočava sa nepravdom kada mu vlasnik konja ne isplati dug, a njegov zahtjev za pravdom izaziva niz dramatičnih događaja. U predstavi, Kolhas se bori protiv sistemske korupcije i zloupotrebe moći što ga vodi u otvorenu pobunu protiv društvenih normi. Njegova potraga za pravdom postaje sve opasnija, dok se suočava sa vlastima i moralnim dilemama. Zanimljivost je da ova drama i danas korespondira sa društvom i definitivno je razlog da kartu ukoliko uspijete (brzo se rasproda) rezervišete već danas.

Foto: nps.ba
21.9. u 19:30h - Ro i Juju / Drama
Radi se o predstavi koja donosi jedinstven pristup klaunskom pozorištu. Pod rediteljskom palicom talentovane Lee Delong, ovaj projekt nije samo izvođenje, već i duboka emotivna i filozofska potraga koja za cilj ima dekonstrukciju Šekspirovog “Romea i Julije”. Klaun kao figura u ovom djelu predstavlja najčistiji oblik pozorišne umjetnosti. Oslobođeni od maski i uloga, klaunovi u ovoj predstavi su goli u svojoj autentičnosti — nudeći nam pregled ljudskih emocija i slabosti bez ikakvih filtera. Delongina vizija dekonstruira klasične arhetipove, pozivajući nas da se suočimo sa onim što je suštinski ljudsko, dok se humor i ironija prepliću u ovoj dinamičnoj igri. Predstava je više od samo zabave, to je i izazov. Publika postaje aktivni učesnik, povezujući se s likovima na način koji omogućava introspekciju. Crveni nos klauna, simbol distanciranja, otvara vrata iskrenosti — dok se smijemo klaunovima, u njima prepoznajemo vlastite nesigurnosti i slabosti. Kartu možete kupiti ovdje.

Foto: @npsarajevo
* * *
Naslovna fotografija: @dashastarova_
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!