TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 18.9.2024.
Do kraja ove sedmice Sarajevo nudi pravu dozu umjetnosti u Narodnom pozorištu.
Pitamo se da li postoji ljepši period godine od rane jeseni za odlazak u pozorište... mislimo da ne i zbog toga, dok se šuštanje lišća i miris svježeg zraka stapaju s vibracijama noći, pozivamo vas da zakoračite u svijet umjetnosti.
Ove tri predstave obećavaju nezaboravno iskustvo, spajajući emotivnu dubinu s vizualnom raskoši koja će vas ostaviti bez daha. Ako se pitate zašto su baš ove predstave posebne napisat ćemo samo da sve kreiraju priču koja odjekuje daleko izvan zidova samog pozorišta.
19.9. u 19:30h - Svijet mogućnosti / Drama
"Svijet mogućnosti", u režiji Harisa Pašovića, donosi nam priču koja zadire u srž ljudskog postojanja, istražujući živote djece i osoba sa autizmom i cerebralnom paralizom, kao i svakodnevnicu njihovih porodica. Ova predstava, rezultat višegodišnjeg istraživanja i saradnje sa institucijama koje se bave osobama sa invaliditetom, stvara prostor za dijalog o temama koje često ostaju u senci. Pašović ističe kako je proces stvaranja dramskog teksta bio izazovan, budući da suština tih iskustava nije lako prenosiva riječima. "Svijet mogućnosti" nije samo predstava - to je emotivno putovanje koje poziva na preispitivanje stavova i doprinosa stvaranju inkluzivnijeg društva. U sutrašnjoj izvedbi, očekujte više od gledanja predstave: pripremite se da osjetite, razmišljate i, možda, mijenjate percepciju o onome šta znači biti dio društva danas. Kartu kupite ovdje.
20.9. u 19:30h - Mihael Kolhas / Drama
"Mihael Kolhas" je drama koju kad vidimo na repertoaru pozorišta instant rezervišemo kartu. Zašto? Temelji se na noveli Heinricha von Kleista i istražuje teme pravde, moći i ljudske prirode. Priča prati Mihaela Kolhasa koji se suočava sa nepravdom kada mu vlasnik konja ne isplati dug, a njegov zahtjev za pravdom izaziva niz dramatičnih događaja. U predstavi, Kolhas se bori protiv sistemske korupcije i zloupotrebe moći što ga vodi u otvorenu pobunu protiv društvenih normi. Njegova potraga za pravdom postaje sve opasnija, dok se suočava sa vlastima i moralnim dilemama. Zanimljivost je da ova drama i danas korespondira sa društvom i definitivno je razlog da kartu ukoliko uspijete (brzo se rasproda) rezervišete već danas.
Foto: nps.ba
21.9. u 19:30h - Ro i Juju / Drama
Radi se o predstavi koja donosi jedinstven pristup klaunskom pozorištu. Pod rediteljskom palicom talentovane Lee Delong, ovaj projekt nije samo izvođenje, već i duboka emotivna i filozofska potraga koja za cilj ima dekonstrukciju Šekspirovog “Romea i Julije”. Klaun kao figura u ovom djelu predstavlja najčistiji oblik pozorišne umjetnosti. Oslobođeni od maski i uloga, klaunovi u ovoj predstavi su goli u svojoj autentičnosti — nudeći nam pregled ljudskih emocija i slabosti bez ikakvih filtera. Delongina vizija dekonstruira klasične arhetipove, pozivajući nas da se suočimo sa onim što je suštinski ljudsko, dok se humor i ironija prepliću u ovoj dinamičnoj igri. Predstava je više od samo zabave, to je i izazov. Publika postaje aktivni učesnik, povezujući se s likovima na način koji omogućava introspekciju. Crveni nos klauna, simbol distanciranja, otvara vrata iskrenosti — dok se smijemo klaunovima, u njima prepoznajemo vlastite nesigurnosti i slabosti. Kartu možete kupiti ovdje.
Foto: @npsarajevo
* * *
Naslovna fotografija: @dashastarova_
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!