4 namirnice koje će ublažiti menstrualne tegobe - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 namirnice koje će ublažiti menstrualne tegobe

Tekst:

Ana Rotim

ZDRAVLJE I NJEGA
12.10.2022.

Predmenstrualni sindrom kojeg prouzrokuje promjena hormona u tijelu sa sobom nosi brojne fizičke tegobe kao i psihičke promjene koje mogu nepovoljno utjecati na naš svakodnevni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bez obzira je li riječ o intenzivnijim ili manje bolnim ciklusima, navedenih tegoba želimo se riješiti u što kraćem vremenu. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju promjenu prehrambenih navika, te da što češće unosimo kvalitetne i adekvatne namirnice. Naime, unatoč tome što mnogi posežu za lijekovima za ublažavanje boli, idealno bi bilo promijeniti prehranu te u svoj jelovnik ubaciti namirnice bogate prirodnim mastima. U skladu s tim izdvojili smo četiri zdrave namirnice koje će ublažiti menstrualne tegobe. 

Orašasti plodovi

Iako tijekom menstrualnih ciklusa najčešće posežemo za slasticama koje sadrže ogromnu količinu ugljikohidrata, hranjiv supstitut ukusnim i slasnim slatkišima su upravo orašasti plodovi. Osim što će vam ove namirnice dati određenu količinu energije, pomoći će da se osjećate sito tijekom dužeg vremena. 


Foto: Pexels.com


Povrće

Redovna konzumacija povrća omogućit će da unesete potrebna vlakna, kao i vitamine koji su nužni za normalno funkcioniranje organizma. Stoga tijekom ciklusa idealno bi bilo u svoju prehranu ubaciti više laganih povrtnih namirnica koji će zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe.

Riba

Stručnjaci navode povećan unos vitamina D, kao i omega 3 masnih kiselina može smanjiti nevoljnost kao i razdražljivost tijekom menstrualnog ciklusa. Upravo zbog toga idealno bi u svoju prehranu bilo ubaciti ribu gdje bismo izdvojili divlji losos kao odličnu namirnicu koju možete u svoj jelovnik uvrstiti dva do tri puta tjedno. 

Jaja

Namirnica koja bi se uistinu trebala naći na vašoj shopping listi su jaja. Naime, jaja su odličan izvor vitamina D, B6 i E te kao takva idealna su za ublažavanje menstrualnih tegoba. 


Foto: Pexels.com

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno