TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 5.12.2024.
Još uvijek imate nekoliko prozorčića u planerima do kraja godine koji su prazni? Pripremite se da popunite 26.12.
Praznike proslavite u jednom od najprestižnijih hotela u regiji – austrougarskom Hotelu Europe u Sarajevu. Smješten u srcu glavne gradske zone, Hotel Europe nudi luksuznu atmosferu u kojoj se susreću tradicija, povijest i moderni komfor. Ovaj hotel je već dugi niz godina sinonim za vrhunsku uslugu, eleganciju i sofisticiranost, što ga čini savršenim odabirom za vaše posebne prigode.
Praznična večera će se održati 26. prosinca 2024. u 20h, bit će nezaboravno iskustvo ispunjeno elegancijom, muzikom i izvanrednim gourmet užitkom. Ovaj poseban događaj osmišljen je kako bi se vaša praznična slavlja podigla na višu razinu. Za ovu prigodu pripremili su posebne praznične menije koji će vas ugrijati i razveseliti. Njihov šef kuhinje, s bogatim iskustvom u pripremi delicija, osmislio je jedinstveni gourmet doživljaj koji slavi okuse zime u modernoj, inovativnoj interpretaciji.
Gourmet iskustvo koje će vam ponuditi tokom večere uključuje predjela poput kremaste čorbe od bundeve ili kestena s aromatičnim začinima, koktel sa škampima ili bruskete sa dimljenim lososom. Glavna jela su pravo remek-djelo: sočne punjene pileće rolnice s umakom od brusnice i pireom te savršeno pečen biftek u sosu sa pečenim krompirom i prokulama.
Za ljubitelje slastica, pripremili su kuhanu krušku sa pohovanim sladoledom od vanilije te pekan orasima i domaći puding od vanilije sa Brandy likerom i kremom, koji će svakog gosta ostaviti bez daha.
Tokom večeri, uživat ćete u muzici uživo na saksofonu uz talentiranog Borisa Bomoštara, koji će stvarati čaroliju svojim elegantnim tonovima, stvarajući savršen ambijent u kojem će svaki trenutak postati nezaboravan.
Hotel Europe - Mjesto za vaša posebna slavlja
Hotel Europe nije samo idealan za intimne večere, već i za organizaciju raznih privatnih i poslovnih evenata. S prostranim i elegantnim dvoranama, vrhunskom opremom i besprijekornom uslugom, Europe je savršeno mjesto za organizaciju novogodišnjih i prazničnih proslava, porodičnih okupljanja, poslovnih sastanaka ili luksuznih vjenčanja.
Svaka proslava u Hotelu Europe je posebna, jer se za svaki event pristupa s pažnjom i posvećenošću, a tim profesionalaca pobrinut će se da vaš događaj bude besprijekorno izveden, od prvog poziva do posljednjeg gosta koji napusti prostor.
U ponudi su različiti paketi, prilagođene potrebama svakog pojedinca ili korporativne organizacije te različite opcije za sve vrste evenata – od večera u intimnom okruženju do velikih prazničnih gala večeri.
Za novogodišnje proslave, Hotel Europe nudi posebnu ponudu, koja uključuje bogate praznične večere, zabavu do zore, a sve to u jedinstvenoj atmosferi koja će biti savršen uvod u novu godinu. Ova ponuda uključuje i opcije za privatne i korporativne evente kao što su božićne i novogodišnje zabave za tvrtke.

Nezaboravna iskustva
Bilo da planirate porodičnu večeru, poslovni event ili neku posebnu prigodu, Hotel Europe je pravo mjesto koje nudi luksuznu atmosferu, vrhunske usluge i pažljivo pripremljene gastronomije koja odražava praznični duh. 
26. decembra 2024. u 20h uživajte u ovoj posebnoj večeri ispunjenoj muzikom, vrhunskom hranom i jedinstvenim ambijentom. Doživite praznike u luksuznom okruženju, gdje će svaki trenutak biti ispunjen radosti i prazničnim čarolijama. Rezervišite svoje mjesto na vrijeme i osigurajte nezaboravno iskustvo.
Rezervacije i informacije: [email protected] ili 033 580 572.
* * *
Foto: PR
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!