TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 5.12.2024.
Još uvijek imate nekoliko prozorčića u planerima do kraja godine koji su prazni? Pripremite se da popunite 26.12.
Praznike proslavite u jednom od najprestižnijih hotela u regiji – austrougarskom Hotelu Europe u Sarajevu. Smješten u srcu glavne gradske zone, Hotel Europe nudi luksuznu atmosferu u kojoj se susreću tradicija, povijest i moderni komfor. Ovaj hotel je već dugi niz godina sinonim za vrhunsku uslugu, eleganciju i sofisticiranost, što ga čini savršenim odabirom za vaše posebne prigode.
Praznična večera će se održati 26. prosinca 2024. u 20h, bit će nezaboravno iskustvo ispunjeno elegancijom, muzikom i izvanrednim gourmet užitkom. Ovaj poseban događaj osmišljen je kako bi se vaša praznična slavlja podigla na višu razinu. Za ovu prigodu pripremili su posebne praznične menije koji će vas ugrijati i razveseliti. Njihov šef kuhinje, s bogatim iskustvom u pripremi delicija, osmislio je jedinstveni gourmet doživljaj koji slavi okuse zime u modernoj, inovativnoj interpretaciji.
Gourmet iskustvo koje će vam ponuditi tokom večere uključuje predjela poput kremaste čorbe od bundeve ili kestena s aromatičnim začinima, koktel sa škampima ili bruskete sa dimljenim lososom. Glavna jela su pravo remek-djelo: sočne punjene pileće rolnice s umakom od brusnice i pireom te savršeno pečen biftek u sosu sa pečenim krompirom i prokulama.
Za ljubitelje slastica, pripremili su kuhanu krušku sa pohovanim sladoledom od vanilije te pekan orasima i domaći puding od vanilije sa Brandy likerom i kremom, koji će svakog gosta ostaviti bez daha.
Tokom večeri, uživat ćete u muzici uživo na saksofonu uz talentiranog Borisa Bomoštara, koji će stvarati čaroliju svojim elegantnim tonovima, stvarajući savršen ambijent u kojem će svaki trenutak postati nezaboravan.
Hotel Europe - Mjesto za vaša posebna slavlja
Hotel Europe nije samo idealan za intimne večere, već i za organizaciju raznih privatnih i poslovnih evenata. S prostranim i elegantnim dvoranama, vrhunskom opremom i besprijekornom uslugom, Europe je savršeno mjesto za organizaciju novogodišnjih i prazničnih proslava, porodičnih okupljanja, poslovnih sastanaka ili luksuznih vjenčanja.
Svaka proslava u Hotelu Europe je posebna, jer se za svaki event pristupa s pažnjom i posvećenošću, a tim profesionalaca pobrinut će se da vaš događaj bude besprijekorno izveden, od prvog poziva do posljednjeg gosta koji napusti prostor.
U ponudi su različiti paketi, prilagođene potrebama svakog pojedinca ili korporativne organizacije te različite opcije za sve vrste evenata – od večera u intimnom okruženju do velikih prazničnih gala večeri.
Za novogodišnje proslave, Hotel Europe nudi posebnu ponudu, koja uključuje bogate praznične večere, zabavu do zore, a sve to u jedinstvenoj atmosferi koja će biti savršen uvod u novu godinu. Ova ponuda uključuje i opcije za privatne i korporativne evente kao što su božićne i novogodišnje zabave za tvrtke.

Nezaboravna iskustva
Bilo da planirate porodičnu večeru, poslovni event ili neku posebnu prigodu, Hotel Europe je pravo mjesto koje nudi luksuznu atmosferu, vrhunske usluge i pažljivo pripremljene gastronomije koja odražava praznični duh. 
26. decembra 2024. u 20h uživajte u ovoj posebnoj večeri ispunjenoj muzikom, vrhunskom hranom i jedinstvenim ambijentom. Doživite praznike u luksuznom okruženju, gdje će svaki trenutak biti ispunjen radosti i prazničnim čarolijama. Rezervišite svoje mjesto na vrijeme i osigurajte nezaboravno iskustvo.
Rezervacije i informacije: [email protected] ili 033 580 572.
* * *
Foto: PR
TEKST: Bonjour.ba
Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.




Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.

Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.
Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu
Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?
Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe.


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.
Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?
Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.
U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.





Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.
Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.










Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?
Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.
Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.



Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu
A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.
Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.
Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.

To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.
Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.








Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.




Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.
Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.
Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama? 




















Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!