TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 8.1.2021.
Šarmantne vaze oduvijek su bile tu da uljepšaju svaki prostor i daju mu poseban touch, a uzmete li u obzir kako i vaša najdraža vaza može biti #MadeInBih i pri tome apsolutno prekrasna i unikatna, oduševljenju nema kraja.

Foto: @te.k.ne
Naime, brend Tekne BONJOUR.ba ekipa je već prepoznala kroz njihovu unikatnu izradu predmeta od porculana, prvenstveno nakita. Vjerujemo da će vas oduševiti i činjenica da sve predmete pravi Jana Kuvalja, akademska slikarica koja na Instagram profilu navodi da izradi svakog predmeta prilazi kao malom platnu na kome slika i gdje je svaki komad za nju umjetnost. Sam Tekne atelje se nalazi u Banjoj Luci, a vaze možete birati po narudžbi ili određene modele pronaći u concept store-u Kutcha u Sarajevu.
Za porcelanske vaze koje je ručno napravila kaže da su plod ljubavi, te da su za samu izradu bili potrebni dani kako bi postigle potrebnu stabilnost. Također, na Instagram profilu Jana je podijelila sa fanovima da je svaka od njih napravljena od francuskog porculana i uistinu predstavljaju prava mala umjetnička djela koja biste, ne sumnjamo, rado uvrstili u svoju kolekciju omiljenih dekor predmeta.

Foto: @te.k.ne
Plave vaze su oslikane motivom breze koja je inspiracija autorici godinama, dok vaze sa crvenim motivom će prostoru dati divan cosy ugođaj koji će dom činiti ugodnim mjestom za boravak. Što se tiče dizajna, riječ je o minimalističkom pristupu, standardnim, ali i pomalo drugačijim formama i svijetlim tonovima, pa možemo zaključiti da će se bez problema uklopiti u različite stilove uređenja interijera.

Foto: @te.k.ne
Naravno, ono što nas je osvojilo na prvi pogled su divni crteži koji sve podižu na jednu novu razinu, a upravo ove vaze mogu biti divan poklon dragoj osobi jer ne sumnjamo da će baš svi biti oduševljeni ovim kreativnim i unikatnim znakom pažnje.

Foto: @te.k.ne
Zavirite li na njihov Instagram profil, pronaći ćete još pregršt divnih artikala, nakita za koje također ne dvojimo da će osvojiti simpatije svake dame. Također, ponudu možete pogledati i na njihovoj Web stranici, Facebook stranici i Instagram profilu.
***
Naslovna fotografija: @kutcha_cs
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.
Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.
Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.
Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe.
Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.
Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.
Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma
Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“.
Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.
Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
1–2 narandže
1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica
2–3 štapića cimeta
2–3 zvjezdasta anisa
1 kašika cijelih klinčića
1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra
voda
Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.
Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.
Mali trik da miris traje duže
Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.
A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.
Za sve koji su dio ovog rituala
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.
A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.
Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!