TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 8.10.2024.

Mnogi roditelji se suočavaju s teškim pitanjima: kako objasniti djeci neizvjesnost i tugu koju osjećaju?

 

Gubitak imovine, stresni trenuci, gubitak dragih osoba, prijatelja te emocionalne i fizičke prepreke samo su dio onog čemu oni često svjedoče. Upravo zbog toga odlučili smo pristupiti ovoj temi na poseban način i konkretno ponuditi savjete kako razgovarati sa djecom.


Pronađite sigurno mjesto za razgovor

Sigurno mjesto je mjesto u kojem se dijete osjeća opušteno. Razmislite koje bi to bilo mjesto: udoban kutak stana ili klupa u parku ukoliko je to mjesto koje dijete posebno voli. Važnost slušanja u ovim trenucima je veoma bitna. Dakle, slušajte ih bez prekidanja i pokažite razumijevanje. Dajte im do znanja da je u redu osjećati tugu, strah, ali i zbunjenost. Također, mlađa djeca možda neće moći jasno objasniti svoja osjećanja, dok će starija djeca možda imati potrebu da detaljnije objašnjavaju svoja iskustva.

 



Ovo je nekoliko pitanja koja mogu započeti i olakšati prvi razgovor na ovu temu:

  • Kako se osjećaš danas? - može otvoriti razgovor i omogućiti djetetu da izrazi trenutna osjećanja.
  • Možeš li mi reći šta se desilo tokom stresne situacije? - pitanje može pomoći djetetu da podijeli svoja iskustva bez pritiska.
  • Kako si se osjećao/-la kada si vidio/-la sve što se desilo? - pitanje pomaže da se dijete fokusira na svoje emocije.
  • Šta ti pomaže da se osjećaš bolje ili da nešto učiniš da ti bude lakše? - ovo može otvoriti diskusiju o potrebama i željama djeteta.

Važno je napomenuti da ako dijete pokazuje znakove stresa poput povlačenja, anksioznosti ili odbija da razgovara, ne trebate nastavljati s pitanjima. Ako se čini da su njihovi problemi ozbiljniji, potražite profesionalnu pomoć jer psiholozi ili terapeuti specijalizirani za rad s djecom mogu pružiti podršku koja je djetetu potrebna.


Aktivno slušanje

Dok dijete priča koristite jednostavne rečenice poput "Znam i razumijem da ti je teško." ili "To je normalno osjećati."  Validacija osjećanja može biti ključna.


Igra i kreativnost kao pristup

Mala djeca često bolje mogu pojasniti svoja osjećanja kroz neku vrstu igru. Dajte im bojice, papir ili igračke i potaknite ih da kreiraju ono što su doživjeli. "Možeš li mi nacrtati kako si se osjećao u tom trenutku?" je dobar primjer.
 

* * *
Foto: pexels.com


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!