TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 8.8.2022.
Sa zanimljivom kartom vina za večernja druženja i ukusnom kavom za dnevna druženja, Delikatesna radnja ponovo će krasti pažnju mnogih lokalaca, ali i turista.
Ovo mjesto specijalizirano je za kreiranje posebne urbane atmosfere u kojoj ćete uživati uz razgovor, omiljeni napitak i snack. Sa prizvukom opuštenosti i pomno biranom glazbom u pozadini, u Delikatesnoj radnji tijekom dana možete uživati u odabranim jelima kao što su plate ili sendvič na pauzi od posla. Navečer ćete htjeti naručiti čašu omiljenog vina ili vina koje vam predlože sami zaposlenici između čak 50 zanimljivih etiketa. Uz sve to, ovaj restoran ima malenu i cozy terasu koja gleda na rijeku, a sa ponovnim otvaranjem donose mnoštvo novih sadržaja, posebice za tjedan SFF-a. U petak, 5.8. su imali i event službenog reopeninga te ih možete posjetiti na adresi Obala Kulina bana 10. U razgovoru sa DJ-icom Medinom Prašović koja je dala posebnu glazbenu podlogu večeri otvorenja, kao i ostatkom tima iz Delikatesne radnje saznali smo više o uređenju ali i planovima kroz mjesec. Detalje otkrivamo u nastavku.
Čime je inspirirano novo ruho Delikatesne radnje?
Delikatesna Radnja je oduvijek bila mjesto okupljanja ljudi koji cijene ljepotu i umjetnost, mjesto promovisanja urbane kulture i mladih umjetnika. U tom smjeru želimo i nastaviti naš put nakon ponovnog otvorenja ovog petka. Sigurni smo da će ovo obradovati mnoge koji su se tu i ranije okupljali i zbog toga smo odlučili održati tradiciju uz malo osvježenje enterijera i eksterijera radnje kako ne bi smo narušili energiju koja se ovdje stvarala decenijama i zadržali stari, ali osvježeni šarm.



Što će se naći na meniju Delikatesne radnje?
Želimo našim stalnim i novim gostima pružiti vrhunsku uslugu i ugodnu atmosferu gdje mogu popiti kvalitetnu kafu i pojesti sendvič u miru, ali isto tako imati ugodno druženje sa prijateljima uz čašu dobrog vina i bogate hladne plate. Također, obezbijedili smo jedan od najkvalitetnijih sistema za čuvanje vina. U ponudi će se svakako naći bogata ponuda vina (preko 50 etiketa), te raznovrsan asortiman žestokog pića. Nadamo se da ćemo i u budućem periodu imati samo pozitivne reakcije i bogata iskustva naših zadovoljnih gostiju.


Od čega se sastojao program reopeninga Delikatesne radnje?
Željeli smo obradovati naše vjerne goste, prijatelje i partnere i već prvu noć priuštiti dobar stari osjećaj koji možete doživjeti samo u Delikatesnoj Radnji, uz piće dobrodošlice i bogat muzički sadržaj našeg resident DJ-a. U narednom periodu, u noćnim satima planiramo poseban program, DJ party svakog drugog vikenda, razne kulturne događaje, kao i promociju najkvalitetnijih vina.



Spomenuli ste nam i da pripremate bogat program za SFF. Možete li nam reći više detalja?
Delikatesna Radnja je poznata kao mjesto okupljanja za vrijeme SFF-a. Nakon filmskih projekcija koje se održavaju u večernjim satima Sarajevo postaje mjesto gdje možete u jednom satu sresti kako domaće, tako i regionalne (možda i svjetske zvijezde) malih ekrana. Zajedno sa turistima i učesnicima festivala koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, grad zaista zablista osvježenim poznatim i nepoznatim licima i svi zajedno moraju negdje otići na druženje uz čašu pića. U tom periodu mi želimo svojim gostima ponuditi ugodan ambijent gdje mogu popričati o utiscima sa projekcija u vanjskom dijelu bašte ili dobro se zabaviti i isplesati u unutrašnjem prostoru kafića. U planu je bogat muzički program svaku večer tokom festivala za koji će se pobrinuti naši domaći i regionalni DJ-evi. Spomenućemo fantastični DJ dvojac Blue/Smallz, DJ Whitny, koji prvi put dolaze u sklopu SFF-a, zatim DJ Nadeždu Dimitrijević i DJ Leu koje su od ranije već poznate našim gostima.

***
Foto: Delikatesna radnja
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!