TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 8.8.2022.

Sa zanimljivom kartom vina za večernja druženja i ukusnom kavom za dnevna druženja, Delikatesna radnja ponovo će krasti pažnju mnogih lokalaca, ali i turista.


Ovo mjesto specijalizirano je za kreiranje posebne urbane atmosfere u kojoj ćete uživati uz razgovor, omiljeni napitak i snack. Sa prizvukom opuštenosti i pomno biranom glazbom u pozadini, u Delikatesnoj radnji tijekom dana možete uživati u odabranim jelima kao što su plate ili sendvič na pauzi od posla. Navečer ćete htjeti naručiti čašu omiljenog vina ili vina koje vam predlože sami zaposlenici između čak 50 zanimljivih etiketa. Uz sve to, ovaj restoran ima malenu i cozy terasu koja gleda na rijeku, a sa ponovnim otvaranjem donose mnoštvo novih sadržaja, posebice za tjedan SFF-a. U petak, 5.8. su imali i event službenog reopeninga te ih možete posjetiti na adresi Obala Kulina bana 10. U razgovoru sa DJ-icom Medinom Prašović koja je dala posebnu glazbenu podlogu večeri otvorenja, kao i ostatkom tima iz Delikatesne radnje saznali smo više o uređenju ali i planovima kroz mjesec. Detalje otkrivamo u nastavku.
 

Čime je inspirirano novo ruho Delikatesne radnje?
 

Delikatesna Radnja je oduvijek bila mjesto okupljanja ljudi koji cijene ljepotu i umjetnost, mjesto promovisanja urbane kulture i mladih umjetnika. U tom smjeru želimo i nastaviti naš put nakon ponovnog otvorenja ovog petka. Sigurni smo da će ovo obradovati mnoge koji su se tu i ranije okupljali i zbog toga smo odlučili održati tradiciju uz malo osvježenje enterijera i eksterijera radnje kako ne bi smo narušili energiju koja se ovdje stvarala decenijama i zadržali stari, ali osvježeni šarm.

 



Što će se naći na meniju Delikatesne radnje?
 

Želimo našim stalnim i novim gostima pružiti vrhunsku uslugu i ugodnu atmosferu gdje mogu popiti kvalitetnu kafu i pojesti sendvič u miru, ali isto tako imati ugodno druženje sa prijateljima uz čašu dobrog vina i bogate hladne plate. Također, obezbijedili smo jedan od najkvalitetnijih sistema za čuvanje vina. U ponudi će se svakako naći bogata ponuda vina (preko 50 etiketa), te raznovrsan asortiman žestokog pića. Nadamo se da ćemo i u budućem periodu imati samo pozitivne reakcije i bogata iskustva naših zadovoljnih gostiju.

 



Od čega se sastojao program reopeninga Delikatesne radnje?
 

Željeli smo obradovati naše vjerne goste, prijatelje i partnere i već prvu noć priuštiti dobar stari osjećaj koji možete doživjeti samo u Delikatesnoj Radnji, uz piće dobrodošlice i bogat muzički sadržaj našeg resident DJ-a. U narednom periodu, u noćnim satima planiramo poseban program, DJ party svakog drugog vikenda, razne kulturne događaje, kao i promociju najkvalitetnijih vina.

 



Spomenuli ste nam i da pripremate bogat program za SFF. Možete li nam reći više detalja?


Delikatesna Radnja je poznata kao mjesto okupljanja za vrijeme SFF-a. Nakon filmskih projekcija koje se održavaju u večernjim satima Sarajevo postaje mjesto gdje možete u jednom satu sresti kako domaće, tako i regionalne (možda i svjetske zvijezde) malih ekrana. Zajedno sa turistima i učesnicima festivala koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, grad zaista zablista osvježenim poznatim i nepoznatim licima i svi zajedno moraju negdje otići na druženje uz čašu pića. U tom periodu mi želimo svojim gostima ponuditi ugodan ambijent gdje mogu popričati o utiscima sa projekcija u vanjskom dijelu bašte ili dobro se zabaviti i isplesati u unutrašnjem prostoru kafića. U planu je bogat muzički program svaku večer tokom festivala za koji će se pobrinuti naši domaći i regionalni DJ-evi. Spomenućemo fantastični DJ dvojac Blue/Smallz, DJ Whitny, koji prvi put dolaze u sklopu SFF-a, zatim DJ Nadeždu Dimitrijević i DJ Leu koje su od ranije već poznate našim gostima.

 

***
Foto: Delikatesna radnja


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!