TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 8.8.2022.
Sa zanimljivom kartom vina za večernja druženja i ukusnom kavom za dnevna druženja, Delikatesna radnja ponovo će krasti pažnju mnogih lokalaca, ali i turista.
Ovo mjesto specijalizirano je za kreiranje posebne urbane atmosfere u kojoj ćete uživati uz razgovor, omiljeni napitak i snack. Sa prizvukom opuštenosti i pomno biranom glazbom u pozadini, u Delikatesnoj radnji tijekom dana možete uživati u odabranim jelima kao što su plate ili sendvič na pauzi od posla. Navečer ćete htjeti naručiti čašu omiljenog vina ili vina koje vam predlože sami zaposlenici između čak 50 zanimljivih etiketa. Uz sve to, ovaj restoran ima malenu i cozy terasu koja gleda na rijeku, a sa ponovnim otvaranjem donose mnoštvo novih sadržaja, posebice za tjedan SFF-a. U petak, 5.8. su imali i event službenog reopeninga te ih možete posjetiti na adresi Obala Kulina bana 10. U razgovoru sa DJ-icom Medinom Prašović koja je dala posebnu glazbenu podlogu večeri otvorenja, kao i ostatkom tima iz Delikatesne radnje saznali smo više o uređenju ali i planovima kroz mjesec. Detalje otkrivamo u nastavku.
Čime je inspirirano novo ruho Delikatesne radnje?
Delikatesna Radnja je oduvijek bila mjesto okupljanja ljudi koji cijene ljepotu i umjetnost, mjesto promovisanja urbane kulture i mladih umjetnika. U tom smjeru želimo i nastaviti naš put nakon ponovnog otvorenja ovog petka. Sigurni smo da će ovo obradovati mnoge koji su se tu i ranije okupljali i zbog toga smo odlučili održati tradiciju uz malo osvježenje enterijera i eksterijera radnje kako ne bi smo narušili energiju koja se ovdje stvarala decenijama i zadržali stari, ali osvježeni šarm.



Što će se naći na meniju Delikatesne radnje?
Želimo našim stalnim i novim gostima pružiti vrhunsku uslugu i ugodnu atmosferu gdje mogu popiti kvalitetnu kafu i pojesti sendvič u miru, ali isto tako imati ugodno druženje sa prijateljima uz čašu dobrog vina i bogate hladne plate. Također, obezbijedili smo jedan od najkvalitetnijih sistema za čuvanje vina. U ponudi će se svakako naći bogata ponuda vina (preko 50 etiketa), te raznovrsan asortiman žestokog pića. Nadamo se da ćemo i u budućem periodu imati samo pozitivne reakcije i bogata iskustva naših zadovoljnih gostiju.


Od čega se sastojao program reopeninga Delikatesne radnje?
Željeli smo obradovati naše vjerne goste, prijatelje i partnere i već prvu noć priuštiti dobar stari osjećaj koji možete doživjeti samo u Delikatesnoj Radnji, uz piće dobrodošlice i bogat muzički sadržaj našeg resident DJ-a. U narednom periodu, u noćnim satima planiramo poseban program, DJ party svakog drugog vikenda, razne kulturne događaje, kao i promociju najkvalitetnijih vina.



Spomenuli ste nam i da pripremate bogat program za SFF. Možete li nam reći više detalja?
Delikatesna Radnja je poznata kao mjesto okupljanja za vrijeme SFF-a. Nakon filmskih projekcija koje se održavaju u večernjim satima Sarajevo postaje mjesto gdje možete u jednom satu sresti kako domaće, tako i regionalne (možda i svjetske zvijezde) malih ekrana. Zajedno sa turistima i učesnicima festivala koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, grad zaista zablista osvježenim poznatim i nepoznatim licima i svi zajedno moraju negdje otići na druženje uz čašu pića. U tom periodu mi želimo svojim gostima ponuditi ugodan ambijent gdje mogu popričati o utiscima sa projekcija u vanjskom dijelu bašte ili dobro se zabaviti i isplesati u unutrašnjem prostoru kafića. U planu je bogat muzički program svaku večer tokom festivala za koji će se pobrinuti naši domaći i regionalni DJ-evi. Spomenućemo fantastični DJ dvojac Blue/Smallz, DJ Whitny, koji prvi put dolaze u sklopu SFF-a, zatim DJ Nadeždu Dimitrijević i DJ Leu koje su od ranije već poznate našim gostima.

***
Foto: Delikatesna radnja
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!