TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 6.11.2014.
Naš omiljeni zimski napitak nije čaj niti topla čokolada, nego mirisno kuhano vino začinjeno anisom i cimetom i upotpunjeno okusima osvježavajućih citrusa. Zanima vas kako ga napraviti?
Za ovaj recept Jamieja Olivera koji koristimo već godinama i koji bismo vam toplo preporučili potrebni su:
Postupak kuhanja:
Ogulite koru s limete, limuna i klementine i narežite je na male komadiće. Istovremeno u lonac stavite šećer i lagano ga zagrijavajte na srednjoj temperaturi uz neprestano miješanje. Kad se šećer krene otapati, dodajte mu koru citrusa i sok od klementina. Svemu dodajte klinčić, prerezani štapić vanilije, štapić cimeta i lovor. Nakon laganog miješanja sastojaka, u lonac uspite malo vina, tek toliko da prekrije smjesu.
Sve to ostavite da kuha na laganoj vatri nekih 5 minuta, nakon čega ćete dobiti gusti sirup, u kojem je stvarna tajna ovog recepta. Jaime, a ni mi, nismo ljubitelji ishlapjelog vina. Na ovaj način, veći dio vina će biti tek podgrijan, ne i prokuhan.
Nakon što dobijete sirup, u njega dodajte anis i ostatak vina.
Pazite da ne provrije!
Kada je vino dovoljno toplo, natočite ga u čaše i uživanje može početi.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.
Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.
A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.
Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?
Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca.
Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.
Trik uz koji nar gulimo bez fleka
Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.
Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.
Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:
– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste
Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.
Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.
Foto: @pomwonderfuluk
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!