5 razloga zašto ovaj vikend posjetiti pješčane piramide kod Foče - prirodni fenomen koji iznova oduševljava

PUTOVANJA
25.6.2020.

Teddy Roosevelt nazvao je Veliki Kanjon jednom od sjajnih znamenitosti koje bi svaki Amerikanac trebao vidjeti, a mi ćemo reći da su Pješčane piramide prirodni fenomen koji bi vi trebali posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zanimljivi oblici nastali dugotrajnom erozijom tla kreirali su rijedak očaravajući fenomen i krajolik pješčanih piramida koje se nalaze devet kilometara od Foče uz stari put ka Sarajevu u selu Daničići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ɴᴀɪᴅᴀ ᴋᴀᴅɪᴄ (@naidakadic) on

Čak i oni koji su posjetili ovo područje više puta pronalaze nešto novo pri svakom posjetu.
Bez obzira da li smo vam mi otkrili ovo čudo prirode ili ste ga već posjetili, mnogo je dobrih razloga da ove godine upravo ove piramide postanu odredište za vaš izlet.
Ako vas već nismo uvjerili, u nastavku vam donosimo savjete kako doći do odredišta i pet razloga zašto posjetiti ovo remek djelo prirode.
 

Foto: @travel.bassania

Foto: @sulejman_muratovic

PRIRODNA LJEPOTA

Ovo se možda čini kao logičan razlog, ali prirodne ljepote ovog mjesta se ne mogu naglasiti dovoljno.
Zbog svoje geološke jedinstvenosti i nevjerojatnih formiranja, pješčane piramide također doživljavaju vizualne promjene tijekom određenih doba godine, pa i sada dok čitate članak prirodne sile rade na kreiranju ovog remek djela i postepeno šire pješčane piramide. Posjeta ovoj lokaciji doslovno je putovanje natrag u vrijeme zapisano u stijenama.

Foto: @selma__kurtovic

EDUKACIJA

Ovo je savršena prilika da saznate što više o eroziji, specifičnoj vegetaciji i jedinstvenoj povijesti regije. Djeca kao i odrasli vole učiti o stijenama koje se formiraju, a zaista ova lokacija daje podsticaj mašti i sanjarenjima.

Foto: @hus3jn4

ŠETNJA

Posjet pješčanim piramidama nudi mogućnost da prošetate na svježem zraku i uživate na suncu. Iako možete za petnaest minuta obići sve, većina se ljudi vraća kako bi doživjela ljepotu koja oduzima dah.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nejra Šapčanin (@nejrasapcanin) on

IZVRSNA JE LOKACIJA ZA JEDNODNEVNO PUTOVANJE

Pješčane piramide udaljene su za otprilike sat i po od Sarajevo što ih čini idealnim putovanjem za one koji traže izvrsno iskustvo za kratko vrijeme. Možete spakirati ručak za piknik za uživanje kad stignete na odredište.

Foto: @amelonia_r

KAKO DOĆI DO ODREDIŠTA?

Do mjesta Daničići na lokaciji Šljivovice gdje se nalaze pješčane piramide, nažalost dosta je neuređen put, ali za razliku od prethodnih godina, postavljena  je signalizacija, što uveliko pomaže pri dolasku do ovog prirodnog fenomena, a mi svakako savjetujemo upotrebu jedne od navigacijskih aplikacija. Uživajte!

Foto: @mirela_red

PUTOVANJA , 25.6.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@wanderall

Podijeli:

Posljednje objavljeno