Stižu vam gosti? Evo kako u par minuta napraviti pizza rolat koji će rado probati.
Tekst:Ana Rotim
GOURMETPizza je jelo koje nas veoma često podsjeti koliko možemo biti maštoviti i kreativni.
Osim što se volimo poigrati s različitim kombinacija okusa i aroma, uživamo i istraživati drugačije načine kako kreirati ovo ukusno talijansko jelo. Priprema tijesta može ukrasti više našeg vremena, stoga ovih dana našu pažnju je privukao nešto drugačiji recept Maje Gojić koji će idealno poslužiti kada vam dolaze gosti.
Naime, Maja koja se na društvenim mrežama krije iza profila @mirisi_iz_majine_kuhinje podijelila nam je recept za pizza rolat - #mljac jelo koje ćete napraviti u samo par minuta.
Sastojci:
- 500 g heljdinih kora za pitu
- 2 pavlake sa sto manje mliječne masti
- domaći paradajz sos (može i kečap)
- domaći pršut i mortadela (ovdje stavite šta god želite-šunka, čajna, kulen, peka,...)
- 300 g gaude i mocarele (stavite neki drugi ako nemate, bitno je da je topljivi sir i stavite količinu po želji)
- 400 g gljiva (ja sam ovaj put preskočila ali idu gljive)
- 2 kašike ulja sjemenki grožđa (ili koje već koristite)
- origano
- 2 jaja
- umak Cesar
Priprema:
Stavite dvije kore i namazite 1 pavlaku (samo ovdje stavite dvije kore, sve ostalo je po jedna) pa na to stavite drugu koru.
Na koru koju ste stavili preko pavlake stavite sos koji ste napravili od kečapa i origana.
Pomiješajte jaje i ulje pa namažite na iduću koru.
Nova kora pa mortadela i pršut.
Nova kora pa gauda sir.
Nova kora pa gljive.
Nova kora pa miks pola pavlake, kečapa i origana.
Urolajte, premažite jajetom i pospite susamom. U rernu na 180 stepeni 50-60 minuta, u zavisnosti od rerne. Sjecite ga kada se malo ohladi.
* * *
Naslovna fotografija: Maja Gojić