Pilea peperomioides: sve što trebate znati o biljci za koju se vjeruje da donosi finansijsku sreću - Bonjour.ba - bh.lif...

Pilea peperomioides: sve što trebate znati o biljci za koju se vjeruje da donosi finansijsku sreću

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
8.7.2021.

Za biljku Pilea peperomioides mnogi imaju različita imena uključujući kineska biljka novca, NLO biljka zbog oblika, biljka prijateljstva ili misionarska biljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepoznat ćete ju po jedinstvenom lišću sličnom jastučićima u svijetloj nijansi zelene boje. Presad biljke uzeo je iz rodne Kine norveški misionar Agnar Espegren koji je pomogao da se njen uzgoj proširi u Evropi i tako povećao njenu popularnost.

Mi ćemo podijeliti mišljenje da uistinu daje instant toplinu domu i savršeno izgleda u kombinaciji sa minimalističkim dizajnom, zahvaljujući neobičnim listovima modernog izgleda koje nas iskreno najviše podsjećaju na mini palačinke.

Pilea peperomioides je vrsta biljke za koju ne treba pretjerano održavanje i uspijeva na svijetlom mjestu u blizini prozora s tim da je najbolje biljku držati podalje od direktne sunčeve svjetlosti jer previše direktnog sunca može uzrokovati sagorijevanje lišća. Međutim, premalo svjetlosti može uzrokovati da lišće izblijedi, a cjelokupno zdravlje biljke da oslabi zato uzmite vremena i pronađite mjesto koje će joj najbolje odgovarati.

ODRŽAVANJE BILJKE

Uvijek budite sigurni da procijenite potrebe svoje biljke za zalijevanjem. Obično će biti dovoljno malo veće zalijevanje ove biljke jednom sedmično, ali to će ovisiti o količini i kvaliteti svjetlosti koju prima. Tačnije, potrebno je više zalijevanja po toplijem, sunčanijem vremenu. Spuštanje lišća može biti pokazatelj da biljci treba voda, ali uvijek provjerite vlažnost tla nekoliko centimetara ispod površine kako biste bili sigurni prije zalijevanja. Najbolji način zalijevanja je sa dna, vodeći računa da na dnu posude postoji dobra drenaža.

Povremeno rotirajte biljku kako biste osigurali ravnomjeran rast sa svih strana i često očistite lišće tako da biljka može efikasno fotosintetizirati.

IDEALNA POSUDA ZA BILJKU

Nožete odabrati bilo koju saksiju za svoju Pileu; međutim saksije od terakote smatraju se najboljim izborom zbog svoje sposobnosti da bolje upijaju vlagu. U svakom slučaju, pripazite da posuda koju odaberete ima drenažne rupe na dnu kako korijenje ne bi ostalo previše mokro.

BILJKA O KOJOJ SE LAKO BRINUTI I LAKO JE PROŠIRITI

Ova zadivljujuća biljka zahtijeva vrlo malo održavanja i neprestano će rasti ako se budete pridržavali ovih jednostavnih uputa za njegu. Njeni prekrasni listovi cvjetaju iz jedne stabljike i na kraju kreiraju gustu krošnju. Jednom kad se biljka ustali u kućnom okruženju, klice će prirodno početi rasti. Možete lako presaditi svoju Pileu tako što ćete odrezati male klice, posadite ih u nove posude i započeti vlastitu porodicu Pilea biljke.

***

Naslovna fotografija: @sylplants
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno