Kremasti paša lokum s bananicama oduševit će vaša nepca - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kremasti paša lokum s bananicama oduševit će vaša nepca

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
10.10.2022.

Ako ste poput nas i volite kombinirati omiljene slatkiše s još dražim desertima, otkrili smo kolač koji će oduševiti vas ali i vaše ukućane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Maja Gojić, dama čije recepte rado pratimo na društvenim mrežama, za našu Gourmet rubriku podijelila je recept za #mljac kolač pod nazivom 'Paša lokum sa krem bananama'. Da, dobro ste pročitali. Rapsodija ukusa koju kreira kremasti paša lokum ovog puta obogaćena je ukusnim bananicama zbog čega ćete se poželjeti što prije teleportirati u svoju kuhinju. Ovaj ukusni kolač postat će jedan od omiljenih i amaterima u kuhinji jer priprema je veoma lagana, a zbog neodoljive kombinacije slastica obožavat će ga sve generacije. 





Sastojci:

  • 600 ml mlijeka plus 200 ml 
  • 6 kašika eritrola ( 5 običnog šećera, ja sad stavila eritrol i kokosov šećer, nisam imala dovoljno eritrola)
  • 3 kašike sirovog kakaa (može i obični)
  • 4 kašike gustina
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 gr mljevenog keksa
  • 100 gr crne čokolade
  • 40 gr maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 8 krem bananica


Priprema:

Plazmu stavite na papir pa na pleh, onaj što dođe uz rernu. Zakuhajte 600 ml mlijeka. Dok ono ne počne kuhati sjedinite 200 ml mlijeka sa eritrolom (šećerom), kakaom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. Dobro promiješajte da se ne naprave grudvice. 

Kada mlijeko prokuha ubacite napravljenu smjesu i kuhajte 3-4 minute. Treba da vam bude ukuhano kao za puding. Potom u vruće dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i maslac i miješajte dok se ne istopi. Prelijete preko plazme. Ovo malo brže radite jer se smjesa jako brzo zgusne. Ostavite prvo 15 minuta na sobnoj temperaturi pa preko noći u frižider. 

Umutite mikserom slatko vrhnje čvrsto. Nanesite na hladnu koru. Isjeckajte bananice i stavite na vrhnje. Rasijecite po dužoj strani na jednake trake i urolajte. Uživajte. 

* * *
Foto: Maja Gojić za Bonjour.ba 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno