TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 7.10.2022.
Ako ste poput nas i volite kombinirati omiljene slatkiše s još dražim desertima, otkrili smo kolač koji će oduševiti vas ali i vaše ukućane.
Maja Gojić, dama čije recepte rado pratimo na društvenim mrežama, za našu Gourmet rubriku podijelila je recept za #mljac kolač pod nazivom 'Paša lokum sa krem bananama'. Da, dobro ste pročitali. Rapsodija ukusa koju kreira kremasti paša lokum ovog puta obogaćena je ukusnim bananicama zbog čega ćete se poželjeti što prije teleportirati u svoju kuhinju. Ovaj ukusni kolač postat će jedan od omiljenih i amaterima u kuhinji jer priprema je veoma lagana, a zbog neodoljive kombinacije slastica obožavat će ga sve generacije.
Sastojci:
Priprema:
Plazmu stavite na papir pa na pleh, onaj što dođe uz rernu. Zakuhajte 600 ml mlijeka. Dok ono ne počne kuhati sjedinite 200 ml mlijeka sa eritrolom (šećerom), kakaom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. Dobro promiješajte da se ne naprave grudvice.
Kada mlijeko prokuha ubacite napravljenu smjesu i kuhajte 3-4 minute. Treba da vam bude ukuhano kao za puding. Potom u vruće dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i maslac i miješajte dok se ne istopi. Prelijete preko plazme. Ovo malo brže radite jer se smjesa jako brzo zgusne. Ostavite prvo 15 minuta na sobnoj temperaturi pa preko noći u frižider.
Umutite mikserom slatko vrhnje čvrsto. Nanesite na hladnu koru. Isjeckajte bananice i stavite na vrhnje. Rasijecite po dužoj strani na jednake trake i urolajte. Uživajte.
* * *
Foto: Maja Gojić za Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!