TEKST: Lamija Hadžić
DATUM OBJAVE: 18.11.2024.
Kako se Božić bliži, a domovi ispunjavaju toplinom i radošću, nema ljepšeg načina da osjetite duh praznika nego uz miris svježe pečenog panettonea.
U Italji, panettone je nezaobilazna poslastica za Božić i simbol tradicije i zajedništva, prisutan na svakom stolu. Ovaj slatki, mekani hljeb bogat suhim voćem i suhim kandiranim koricama unijeti će dašak italijanskog šarma i topline u vaš dom.
Priprema panettonea je poput malog rituala ljubavi i strpljenja. Zamislite miris svježe pečenog panettonea kako ispunjava vaš dom dok s nestrpljenjem čekate prvi zalogaj. Uz ovaj jednostavni recept, možete lako stvoriti tu magiju i oduševiti svoje najmilije.
Sastojci
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1/2 kašićice vanilin šećera
- 7 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 150 ml toplog mlijeka
- 4 jaja (sobne temperature)
- 100 g maslaca (omekšanog)
Dodaci:
- 100 g suhog grožđa (namočenog u toploj vodi ili rumu)
- 50 g kandirane narandže
- 50 g kandiranog limuna
- narenadana korica jedne narandže i jednog limuna
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašika mlijeka
Fotografija: pexls.com
Kako se priprema panettone?
Noć prije pripreme sitno nasjeckajte suho voće i kandirane korice citrusa te ih stavite u zdjelu. Prelijte ih alkoholom ili bezalkoholnim pićem po želji, dobro promjiešajte, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći da se okusi sjedine.
Priprema:
Aktiviranje kvasca: potrebno je da u toplom mlijeku rastopite kašičicu šećera i dodate kvasac. Ostavite 10 minuta da odstoji.
Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. Dodajte jaja, naribanu koricu citrusa i aktivirani kvasac. Zatim umijesite tijesto.
Dodavanje maslaca: Postepeno dodajte omekšani maslac i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Dodavanje voća: Umiješajte suho grožđe, kandiranu narandžu i limun. Tijesto treba biti mekano i blago ljepljivo.
Dizanje tijesta: Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-2 sata, dok ne udvostruči volumen.
Formiranje panettonea: Kada je tijesto naraslo, oblikujte ga u kuglu i stavite u papirnati kalup za panettone (ili okrugli pleh obložen papirom za pečenje).
Drugo dizanje: Ostavite tijesto da se ponovo diže još 30-60 minuta.
Pečenje: Premažite tijesto smjesom od jajeta i mlijeka. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Hlađenje: Ostavite panettone da se ohladi prije rezanja.
Uz svaki zalogaj ovog mirisnog panettonea, osjetit ćete toplinu praznika i radost dijeljenja sa voljenima!
* * *
Naslovna fotografija: @le_gouter.vln
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Za sve one koji ne mogu proći pored dalmatinera, a da ga ne pomiluju, koji su kao djeca (a možda i danas) znali imena barem deset psića iz 101 Dalmatinca i koji i dalje, s osmijehom, pogledaju svaki detalj s tačkicama imamo vijest zbog koje će vam srce zaigrati.
U moru sličnih silueta i očekivanih kolaboracija, adidas je ovog puta rekao: Hajmo malo magije! Nova Samba “Penny” verzija donosi emociju. Nostalgičnu, razigranu i nevjerovatno stylish emociju. Ova limitirana saradnja s Disneyjem inspirisana je pričom koju gotovo svi znamo napamet 101 Dalmatinac, a sada je dobila svoju modnu interpretaciju u obliku jednog od najkultnijih sneaker modela svih vremena.
Crno-bijele tačkice? Tu su. Ilustracija male Penny i još jednog znatiželjnog psića? Naravno. Zlatni detalji na jeziku i peti koji izgledaju kao suptilni naklon estetičarima s TikToka? Bez greške.
Najposebniji dio? Tekstura. Tri crne pruge izrađene su od materijala koji podsjeća na krzno baš kao da ste zagrlili svog omiljenog dalmatinera.
Đon i uložna tabanica urađeni su također s pažnjom na detalje. Na jeziku je zlatni logotip sa šapicama. Na peti tag s brojem "101". Na bočnoj strani Disney potpis i dva mala prijatelja koji podsjećaju da je zabava uvijek u koraku s nama. Bukvalno.
Model je najavljen za 2025. godinu, i ako vam se srce već stisnulo od straha da će nestati brzinom kojom psići bježe kroz London niste jedini. Prema najnovijim podacima, ove šarmantne tenisice bit će dostupne od 1. jula 2025. godine, a model nosi šifru KJ5990.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!