TEKST: Lamija Hadžić
DATUM OBJAVE: 18.11.2024.
Kako se Božić bliži, a domovi ispunjavaju toplinom i radošću, nema ljepšeg načina da osjetite duh praznika nego uz miris svježe pečenog panettonea.
U Italji, panettone je nezaobilazna poslastica za Božić i simbol tradicije i zajedništva, prisutan na svakom stolu. Ovaj slatki, mekani hljeb bogat suhim voćem i suhim kandiranim koricama unijeti će dašak italijanskog šarma i topline u vaš dom.
Priprema panettonea je poput malog rituala ljubavi i strpljenja. Zamislite miris svježe pečenog panettonea kako ispunjava vaš dom dok s nestrpljenjem čekate prvi zalogaj. Uz ovaj jednostavni recept, možete lako stvoriti tu magiju i oduševiti svoje najmilije.
Sastojci
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1/2 kašićice vanilin šećera
- 7 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 150 ml toplog mlijeka
- 4 jaja (sobne temperature)
- 100 g maslaca (omekšanog)
Dodaci:
- 100 g suhog grožđa (namočenog u toploj vodi ili rumu)
- 50 g kandirane narandže
- 50 g kandiranog limuna
- narenadana korica jedne narandže i jednog limuna
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašika mlijeka
Fotografija: pexls.com
Kako se priprema panettone?
Noć prije pripreme sitno nasjeckajte suho voće i kandirane korice citrusa te ih stavite u zdjelu. Prelijte ih alkoholom ili bezalkoholnim pićem po želji, dobro promjiešajte, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći da se okusi sjedine.
Priprema:
Aktiviranje kvasca: potrebno je da u toplom mlijeku rastopite kašičicu šećera i dodate kvasac. Ostavite 10 minuta da odstoji.
Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. Dodajte jaja, naribanu koricu citrusa i aktivirani kvasac. Zatim umijesite tijesto.
Dodavanje maslaca: Postepeno dodajte omekšani maslac i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Dodavanje voća: Umiješajte suho grožđe, kandiranu narandžu i limun. Tijesto treba biti mekano i blago ljepljivo.
Dizanje tijesta: Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-2 sata, dok ne udvostruči volumen.
Formiranje panettonea: Kada je tijesto naraslo, oblikujte ga u kuglu i stavite u papirnati kalup za panettone (ili okrugli pleh obložen papirom za pečenje).
Drugo dizanje: Ostavite tijesto da se ponovo diže još 30-60 minuta.
Pečenje: Premažite tijesto smjesom od jajeta i mlijeka. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Hlađenje: Ostavite panettone da se ohladi prije rezanja.
Uz svaki zalogaj ovog mirisnog panettonea, osjetit ćete toplinu praznika i radost dijeljenja sa voljenima!
* * *
Naslovna fotografija: @le_gouter.vln
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. D aju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!