TEKST: Lamija Hadžić
DATUM OBJAVE: 18.11.2024.
Kako se Božić bliži, a domovi ispunjavaju toplinom i radošću, nema ljepšeg načina da osjetite duh praznika nego uz miris svježe pečenog panettonea.
U Italji, panettone je nezaobilazna poslastica za Božić i simbol tradicije i zajedništva, prisutan na svakom stolu. Ovaj slatki, mekani hljeb bogat suhim voćem i suhim kandiranim koricama unijeti će dašak italijanskog šarma i topline u vaš dom.
Priprema panettonea je poput malog rituala ljubavi i strpljenja. Zamislite miris svježe pečenog panettonea kako ispunjava vaš dom dok s nestrpljenjem čekate prvi zalogaj. Uz ovaj jednostavni recept, možete lako stvoriti tu magiju i oduševiti svoje najmilije.
Sastojci
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1/2 kašićice vanilin šećera
- 7 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 150 ml toplog mlijeka
- 4 jaja (sobne temperature)
- 100 g maslaca (omekšanog)
Dodaci:
- 100 g suhog grožđa (namočenog u toploj vodi ili rumu)
- 50 g kandirane narandže
- 50 g kandiranog limuna
- narenadana korica jedne narandže i jednog limuna
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašika mlijeka

Fotografija: pexls.com
Kako se priprema panettone?
Noć prije pripreme sitno nasjeckajte suho voće i kandirane korice citrusa te ih stavite u zdjelu. Prelijte ih alkoholom ili bezalkoholnim pićem po želji, dobro promjiešajte, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći da se okusi sjedine.
Priprema:
Aktiviranje kvasca: potrebno je da u toplom mlijeku rastopite kašičicu šećera i dodate kvasac. Ostavite 10 minuta da odstoji.
Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. Dodajte jaja, naribanu koricu citrusa i aktivirani kvasac. Zatim umijesite tijesto.
Dodavanje maslaca: Postepeno dodajte omekšani maslac i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Dodavanje voća: Umiješajte suho grožđe, kandiranu narandžu i limun. Tijesto treba biti mekano i blago ljepljivo.
Dizanje tijesta: Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-2 sata, dok ne udvostruči volumen.
Formiranje panettonea: Kada je tijesto naraslo, oblikujte ga u kuglu i stavite u papirnati kalup za panettone (ili okrugli pleh obložen papirom za pečenje).
Drugo dizanje: Ostavite tijesto da se ponovo diže još 30-60 minuta.
Pečenje: Premažite tijesto smjesom od jajeta i mlijeka. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Hlađenje: Ostavite panettone da se ohladi prije rezanja.
Uz svaki zalogaj ovog mirisnog panettonea, osjetit ćete toplinu praznika i radost dijeljenja sa voljenima!
* * *
Naslovna fotografija: @le_gouter.vln
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!