S Amilom i Naidom o majčinstvu, postpartumu i lekcijama koje su naučile - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

S Amilom i Naidom o majčinstvu, postpartumu i lekcijama koje su naučile

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

MAME RULZ
26.4.2024.

U sklopu rubrike Mame rulz već smo razgovarali o različitim temama koje se tiču majčinstva – od priprema za prve dane s bebom, savjetima dermatologa, edukativnim igrama do lekcijama koje su s nama podijelile mame koje svoje avanture redovito dijele kroz društvene mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naida Ajanović i  Amila Lačević Ćoralić također rado dijele svoja iskustva i emocije sa svojom publikom, otkrivaju kako ih je majčinstvo promijenilo, kako su se snašle u ovoj ulozi, a za Bonjour.ba otkrile su i par detalja o svojim pustolovinama s najmlađima.

„Sigurna sam da svaka mama, koja je imalo prikazala svoj život u online svijetu, susrela se bar s jednom kritikom. Istinski se trudim da budem najbolji roditelj koji mogu biti svome djetetu i stvari radim onako kako osjetim da treba. Možda moje nije najispravnije, možda neko radi bolje i drugačije, ali mi smo u naša četiri zida sretni.“ – nadodala je Naida na početku našeg razgovora.

Sa njima smo razgovarale i o postpartumu, prvim danima s bebom, izazovima u odgoju, ali i momentima kojima se posebice vesele.


Što bi istaknula kao najvažnije za jednu mamu tijekom postpartuma?

Naida: Mislim da se mame pripremaju dosta više za porod, ovo sam bila i ja sama, nego što razmišljaju o postpartumu. Za mame, to je jedno novo i izazovno razdoblje preplavljeno novim hormonima. Meni je to bio mix najljepših osjećaja na svijetu, ali i teških psihičkih i fizičkih emocija.

Najbitnije je da u tom periodu imate podršku i pomoć, kako partnera, tako i nana, deda, sestre, ali i prijatelja. Jer u ovom periodu, treba sebi reći „U redu je, ne moram sve sama.“ i zaista je to u redu. Čak i mala pomoć, oko spremanja, kuhanja, peglanja, meni je značila jer sam imala snage da se brinem o bebi i njegovim potrebama te uspostavljanju dojenja.
Što bi rekla da su najveći izazovi u odgoju danas ili koji ti je bio najteži period majčinstva i kako si se nosila s tim?

Amila: Često pomislim kako je dvosjekli mač to što nikad ranije nismo imali više informacija nego što ih sada imamo. Sada su nam na raspolaganju najrazličitija saznanja, rezultati istraživanja, metode i principi odgoja i vrlo je lako izgubiti se u svemu tome.

Sa druge strane tu su naše tradicionalne vrijednosti i naš roditeljski instinkt i najbolja varijanta je napraviti balans i izabrati način i metod odgoja koji je najbliži našem senzibilitetu i dinamici naše porodice. Najteži period su bili prvi mjeseci nespavanja, ali čim je prošlo, zaboravilo se naravno. (smijeh)
Koje su tri stvari bez kojih ne možete zamisliti vašu svakodnevicu, a koje uvelike olakšavaju vašu svakodnevicu?

Naida: Da se Mak pita, bilo bi igranje, plesanje i trčanje. Ali, sve to i nas usrećuje. Da bi se igrali duže, moramo biti sigurni da Mak ima neophodnu zaštitu i udobnost. A to nam pruža Pampers Pants. Ovu vrstu pelena počeli smo koristiti jer je Mak toliko negodovao tokom presvlačenja. Zaista, su nam prava olakšica tokom dana, a i sigurnost tokom noći.


Imate li neke omiljene rituale? Što vas kao porodicu najviše veseli na kraju radnog dana?

Naida: Zbog posla i vrtića, imamo jutarnje i večernje rituale. Jedna od omiljenih nam je definitivno čitanje knjiga pred odlazak na spavanje. Uz to vidimo i koliko Mak brzo postaje dječak, iako je meni još beba, kako uči i pamti. Na kraju dana, sretni smo i zahvalni što smo zdravi, jer sve drugo je onda lako.


 

Amila: Momenat kad se predvečer okupimo oko stola i uživamo u zajedničkoj večeri, igranje s kockicama ili autićima na podu koje je obavezno, kupanje koje je svake večeri prava igra uz brdo smijeha i na kraju odlazak u krevet - Isakovo i moje vrijeme za pričanje priča i maženje. (smijeh)

* * *
Foto: Naida Bećar, Amila Ćoralić

Povezani članci

Najpopularniji članci