TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 6.4.2023.

Ako ste prethodnih dana razmišljali o posjetu gradu Tuzli, pronašli smo gourmet lokaciju za koju smo sigurni da ćete rado posjetiti. 


Riječ je o Palačinkari kod Bagija koja je smještena na adresi Patriotske lige 10. Naime, Palačinkara kod Bagija uređena je u neodoljivoj ružičastoj boji, a poseban šarm interijeru ovoj lokaciji daju zanimljivi 2D detalji

 



Uz ukusne palačinke s raznim slatkim kao i voćnim nadjevima ili pak dodacima omiljenih slatkiša, ova palačinkara nudi i zanimljive milkshake deserte kojima će ljubitelji slatkog teško moći odoljeti. Stoga, ako se nađete u Tuzli možda ne bi bila loša ideja da se zasladite upravo na ovoj lokaciji.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UrbanHome (@urbanhometz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UrbanHome (@urbanhometz)

* * *
Naslovna fotografija: @ammfitrita 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!