TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.12.2020.
Prozračan, mekan i obogaćen ukusnom kremom, muffin je poslastica koja je odličan odabir za...svaku priliku!
Ubraja se među savršenu #comfortfood, a u blagdanskom periodu postaje neodoljiv gost svakog druženja i odličan način da pokažete vašu maštovitost kada su u pitanju dekoracije i dodaci s kojim ćete obogatiti klasičan recept.
U sklopu BONJOUR.cookbook Holiday special, online kuharice koju smo kreirali u suradnju s food blogerom Harry Cooper i koju već sada možete besplatno preuzeti ovdje, podijelili smo i recept za blagdanske karamel muffine koji imaju element iznenađenja koji će oduševiti i malene i velike.
Detaljan recept donosimo u nastavku.
Sastojci za muffine:
Sastojci za karamel kremu:
Priprema:
Sve sastojke umutiti mikserom i puniti kalupe do 3/4. Peći na 170 stupnjeva Celzijusa 22 min. Smjesa je za 12 velikih muffina. Zagrijati mlijeko i dodati pakiranje Dolcela pudinga od vanilije i miješati dok ne dobijete gustu konzistenciju. Ostaviti da se u potpunosti ohladi. Pjenasto umutiti maslac sobne temeprature sa šećerom te postepeno dodavati puding. U odvojenoj posudi umutiti Dolcela šlag kremu karamel s vrhnjem. Špatulom izmješati kreme u jednu kremu te ih prebaciti u vrećicu za dekoraciju. Dekorisati cupcakes sa karamel kremom.
P.S. Za wow efekt na blagdanskom stolu, muffine ukrasiti gingerbread kolačićima.

P.S. ne zaboravite podijeliti s nama fotografije vaših jela iz kuharice uz #BONJOURcookbook.
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!