Ovo su najslađi blagdanski muffini s karamelom koji će oduševiti i vaše goste! Donosimo recept.
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETProzračan, mekan i obogaćen ukusnom kremom, muffin je poslastica koja je odličan odabir za...svaku priliku!
Ubraja se među savršenu #comfortfood, a u blagdanskom periodu postaje neodoljiv gost svakog druženja i odličan način da pokažete vašu maštovitost kada su u pitanju dekoracije i dodaci s kojim ćete obogatiti klasičan recept.
U sklopu BONJOUR.cookbook Holiday special, online kuharice koju smo kreirali u suradnju s food blogerom Harry Cooper i koju već sada možete besplatno preuzeti ovdje, podijelili smo i recept za blagdanske karamel muffine koji imaju element iznenađenja koji će oduševiti i malene i velike.
Detaljan recept donosimo u nastavku.
Sastojci za muffine:
- 125g brašna ⠀
- 80g šećera⠀
- 120g maslaca sobne temperature
- 2 velike kašike mlijeka⠀
- 2 jaja⠀
- 1 mala kašika Dolcela praška za pecivo⠀
- 1 pakovanje Dolcela vanilin šećera
Sastojci za karamel kremu:
- 70g maslaca
- 100g šećera
- 100ml mlijeka
- 1 Dolcela puding od vanilije
- 100ml vrhnja za kreme
- 1 Dolcela šlag krema karamel
Priprema:
Sve sastojke umutiti mikserom i puniti kalupe do 3/4. Peći na 170 stupnjeva Celzijusa 22 min. Smjesa je za 12 velikih muffina. Zagrijati mlijeko i dodati pakiranje Dolcela pudinga od vanilije i miješati dok ne dobijete gustu konzistenciju. Ostaviti da se u potpunosti ohladi. Pjenasto umutiti maslac sobne temeprature sa šećerom te postepeno dodavati puding. U odvojenoj posudi umutiti Dolcela šlag kremu karamel s vrhnjem. Špatulom izmješati kreme u jednu kremu te ih prebaciti u vrećicu za dekoraciju. Dekorisati cupcakes sa karamel kremom.
P.S. Za wow efekt na blagdanskom stolu, muffine ukrasiti gingerbread kolačićima.
P.S. ne zaboravite podijeliti s nama fotografije vaših jela iz kuharice uz #BONJOURcookbook.