Ovako izgleda kad Jamie Oliver objavi svoju verziju tradicionalnog jela iz BiH - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ovako izgleda kad Jamie Oliver objavi svoju verziju tradicionalnog jela iz BiH

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
22.10.2014.

Jamie Oliver na svojoj internetskoj stranici redovito uz pomoć svog tima objavljuje zanimljive recepte popraćene fotografijama i detaljnim uputama za pripremu svih tih ukusnih delicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su među receptima svoje mjesto dobili i bosanskohercegovački ćevapi i pljeskavica, koje je Jamie opisao kao tipičnu bh. deliciju koju morate isprobati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našu kuhinju je naveo kao savršenu simbiozu turskih, austrijskih, mediteranskih i srednjoeuropskih utjecaja, primijetio je da su govedina, janjetina, svinjetina i teletina gotovo stalni gost naših jela, a najbolji dokaz tomu su gulaš i dolma, koje je spomenuo kao neka od tipičnih bh.jela. Primijetio je i da je naša zemlja bogata ukusnim vinima, kao i odličnim domaćim sirevima. A mi se itekako slažemo! I naša nepca također.


jamie oliver recept cevapi2
Kako Jamie priprema ovo ukusno tradicionalno bh.jelo, saznajte u nastavku. 

Sastojci:

  • 250g mljevene junetine
  • 250g mljevenog svinjetine
  • 250g mljevene teletine
  • 1 glavica luka, vrlo sitno sjeckane
  • 1 češanj češnjaka, mljevenog
  • 1 žličica paprike
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte govedinu, svinjetinu i teletinu (možete koristiti umjesto nje i janjetinu) i dodajte luk, češnjak, papriku, sol i papar. Dobro promiješajte, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku na par sati.
  • Umočite ruke u polutoplu vodu prije nego što krenete praviti hamburgere ili ćevape (kako vam se meso ne bi lijepilo za ruke) i formirajte komade mesa debljine oko 0,5 cm. Također, meso možete staviti između dvije folije i na taj način formirati meso. Tako pripremljeno i oblikovano meso  stavite na pladanj i ostavite u hladnjak na još otprilike sat vremena.
  • Zagrijte tavu ili roštilj i burgere pecite do pet minuta, povremeno ih okrećući i pazeći da meso sa obje strane bude jednako pečeno.


jamie oliver recept burger

  • Poslužite uz topao kruh, krastavce, luk, papriku ili crveni sos.

***

Naslovna fotografija: jamieoliver.com
Tekst: BONJOUR.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno