Ovako izgleda kad Jamie Oliver objavi svoju verziju tradicionalnog jela iz BiH
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETJamie Oliver na svojoj internetskoj stranici redovito uz pomoć svog tima objavljuje zanimljive recepte popraćene fotografijama i detaljnim uputama za pripremu svih tih ukusnih delicija.
Upravo su među receptima svoje mjesto dobili i bosanskohercegovački ćevapi i pljeskavica, koje je Jamie opisao kao tipičnu bh. deliciju koju morate isprobati.
Našu kuhinju je naveo kao savršenu simbiozu turskih, austrijskih, mediteranskih i srednjoeuropskih utjecaja, primijetio je da su govedina, janjetina, svinjetina i teletina gotovo stalni gost naših jela, a najbolji dokaz tomu su gulaš i dolma, koje je spomenuo kao neka od tipičnih bh.jela. Primijetio je i da je naša zemlja bogata ukusnim vinima, kao i odličnim domaćim sirevima. A mi se itekako slažemo! I naša nepca također.
Kako Jamie priprema ovo ukusno tradicionalno bh.jelo, saznajte u nastavku.
Sastojci:
- 250g mljevene junetine
- 250g mljevenog svinjetine
- 250g mljevene teletine
- 1 glavica luka, vrlo sitno sjeckane
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- 1 žličica paprike
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte govedinu, svinjetinu i teletinu (možete koristiti umjesto nje i janjetinu) i dodajte luk, češnjak, papriku, sol i papar. Dobro promiješajte, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku na par sati.
- Umočite ruke u polutoplu vodu prije nego što krenete praviti hamburgere ili ćevape (kako vam se meso ne bi lijepilo za ruke) i formirajte komade mesa debljine oko 0,5 cm. Također, meso možete staviti između dvije folije i na taj način formirati meso. Tako pripremljeno i oblikovano meso stavite na pladanj i ostavite u hladnjak na još otprilike sat vremena.
- Zagrijte tavu ili roštilj i burgere pecite do pet minuta, povremeno ih okrećući i pazeći da meso sa obje strane bude jednako pečeno.
- Poslužite uz topao kruh, krastavce, luk, papriku ili crveni sos.
***
Naslovna fotografija: jamieoliver.com
Tekst: BONJOUR.ba